LUTKOSRIJEDA NA KRITIKAZU
Velika Kritikazova proslava prve hrvatske lutkarske stotke
Od 9. rujna, svake srijede samo na Kritikazu čitajte intervjue s lutkarima, lutkoznancima i zaljubljenicima u lutku kojima ćemo obilježiti prvih sto godina kontinuiteta hrvatskog lutkarstva
Objavljeno: 3.9.2020. 14:24:04
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Patuljak nazdravlja / Saša Došen

U srijedu 9. rujna na Kritikazu kreće veliko obilježavanje i proslava prvih sto godina hrvatskog lutkarskog kontinuiteta, odnosno sto godina od premijere predstave Petrica Kerempuh i spametni osel Teatra marioneta (1920.).

Osim virtualnog lutko-tuluma, na koji ste svi pozvani, svake srijede bit će objavljen intervju s domaćim lutkarima, lutkoznancima i zaljubljenicima u lutku, koji će prvih hrvatskih lutkarskih sto obilježiti prisjećanjem na prošlost s pogledom na sadašnjost i budućnost.

Rezultat ovog velikog istraživanja lutkarskog mnijenja bit će mozaik različitih pogleda i razmišljanja o hrvatskom lutkarstvu jučer-danas-sutra, koji će vlastitim skladom u neskladu podcrtati dosadašnje uzlete i moguće propuste naših lutkara te ukazati na smjerove kojima bi se domaće lutkarstvo moglo uputiti u sutrašnjicama.  

Seriju intervjua otvara razgovor s Livijom Kroflin, profesoricom na kolegijima povijesti i teorije lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, nakon čega slijede razgovori s ravnateljima lutkarskih kazališta, lutkarskim redateljima, glumcima-lutkarima, likovnim oblikovateljima, profesorima i pedagozima, kritičarima i teoretičarima.

U nastavku pročitajte dosad objavljene intervjue: