Kritikaz
Internetska stranica o izvedbenim i ostalim umjetnostima pokrenuta 2015. godine. U fokusu stranice je kazališna kritika, a cjelovit pogled na kazališni čin zaokružuju najave predstava, vodiči kroz festivale i intervjui s autorima i akterima. U želji da što više afirmira kritičko pisanje, stranica 2019. godine uvodi rubriku Čitaća proba kojom se širi na književnu i filmsku kritiku.

Kroz Kritikaz je dosad prošao veći broj kritičara, a trenutni tim čine pokretač i glavni urednik Igor Tretinjak, kazališna kritičarka Olga Vujović i književni kritičar Igor Gajin.
Igor Tretinjak, glavni urednik
KONTAKT: itreti@gmail.com

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao kroatistiku i informatologiju i teatrologiju te doktorirao s temom „Vizualni aspekti lutkarstva za odrasle u Hrvatskoj".

Od 2014. godine zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je trenutno predavač na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Prije toga radio je kao novinar na internet portalu tportal.hr te kao profesor hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Grigora Viteza i u Zdravstvenom učilištu.

Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u kulturnim i stručnim novinama, publikacijama, časopisima i internet portalima: Vijenac, Hrvatsko glumište, Književnost i dijete, Niti, tportal.hr, kazaliste.hr, sigledal.org i drugim.

Pokretač je i glavni urednik Kritikaza, glavni urednik online časopisa AUK Artos, urednik regionalne platforme Od malih nog(u) i urednik hrvatskog dijela međunarodne platforme contemppuppetry.eu.

Autor je monografske studije "Fenomen Pinklec – od rituala do igre; 30 godina Kazališne družine Pinklec" (Čakovec, 2017.). Član je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra UNIMA i Umjetničkog savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF.
Olga Vujović

Diplomirala na Odjelu teorijske fizike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završila jednogodišnji studij novinarstva, a na Filozofskom fakultetu četverogodišnje studije povijesti umjetnosti i komparativne književnosti.

Fizikom se bavila kroz pedagoški rad, a književnošću, kazalištem i vizualnim umjetnostima kao novinarka i kritičarka u pisanim i elektroničkim medijima Vjesnik, Školske novine; Radio 101, Hrvatski radio: Radio Sljeme, Prvi program HR, Treći program HR. Uz Kritikaz, piše i na portalima wish.hr, fama.com.hr, virovitica.net. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.
Igor Gajin

Diplomirao 2000. godine na studiju hrvatskog jezika i književnosti bivšeg Pedagoškog fakulteta u Osijeku. 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku doktorirao je na temu postsocijalističke tranzicije u hrvatskoj kulturi, medijima i književnosti.

Od sredine devedesetih radio je kao novinar, novinski urednik i književni kritičar, a novinarski posao napušta 2010. s pozicije zamjenika glavnog urednika.

Od 2012. bio je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku asistent na kolegijima književnosti za studente glume i lutkarstva, a od 2018. na kulturološkim kolegijima Akademije za umjetnost i kulturu.

U dnevnom tisku, novinama za kulturu, književnim časopisima i stručnim periodikama objavljuje radove iz područja suvremene hrvatske i svjetske književne produkcije, problematike suvremenih medija i na teme kulturalnih efekata tranzicijsko-globalizacijskih procesa.

Suautor je kulturne strategije grada Osijeka, uređivao je u izdavačkoj djelatnosti Umjetničke akademije u Osijeku te je suautor panorame suvremene osječke književnosti Osijek 2.0.