LUTKOSRIJEDA: VANJA GVOZDIĆ, GLUMAC I LUTKAR, GK ZORIN DOM
„Budućnost hrvatskog lutkarstva šeta ulicama Lijepe Naše i traži priliku“
Nakon kratke pauze Lutkosrijeda ide dalje i to, kako se očekuje, u velikom stilu – s glumcem i lutkarom koji predstavlja sadašnjost i budućnost karlovačkog i hrvatskog lutkarstva, Vanjom Gvozdićem!!!
Objavljeno: 4.5.2021 5:23:35 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Vanja Gvozdić i pas iz predstave "Grane smo na vjetru" / Privatni arhiv

 

Dragi Vanjo, prošao si osječku akademiju, sad si u karlovačkom Zorin domu, s čijom si se poviješću nedavno bolje upoznao pišući tekst za Književnu reviju. Kako iz tog osječko-karlovačkog puta i kuta gledaš na dosadašnje hrvatsko lutkarstvo u odnosu na međunarodno? Jesmo li u toku, kaskamo li, jesmo li u nekim aspektima možda ispred?

Od Karlovca do Osijeka pa i uokolo po Hrvatskoj i inozemstvu, ovaj put mog školovanja i profesionalnog rada omogućio mi je razne prilike sudjelovanja, ali i  gledanja predstava po raznim festivalima. Uzevši sve to u obzir, usudim se reći da nikako ne kaskamo u  odnosu na  međunarodno lutkarstvo, već smo rame uz rame u izvedbenom i umjetničkom aspektu. Ono u čemu definitivno kaskamo su financije koje su u inozemstvu daleko veće nego kod nas. Iako, ako se u nešto utuče masa novaca, to ne garantira i uspjeh istog projekta, a u nas se moglo vidjeti da često  krilatica manje je više daje izvrsne rezultate jer u nedostatku resursa za provedbu projekta umjetnici najčešće izvuku najbolje od sebe. Ne znam, možda je upravo to politika za naše lutkarstvo: Dajmo im mrvice pa će biti super :-)

A možda ne bi bilo loše baciti kontru, utopiti ga u brdu love pa da vidimo hoće li isplivati? Ok, o tom potom. Koji su po tvom mišljenju najsvjetliji trenuci našeg lutkarstva?

Iskreno se nadam sa su najsvjetliji trenutci hrvatskog lutkarstva tek ispred nas. Ne zbog toga što ovo prije nije valjalo, već se nadam da ćemo u budućnosti samo još više rasti i razvijati se.

Kako bi definirao fazu u kojoj se ono nalazi u posljednje vrijeme, osim kao pripremu za osunčano sutra?

Mislim da se lutkarstvo prije korone nalazilo u velikom uzletu i da će tek zaživjeti kako treba. Imamo snažne lutkarske scene, odlične lutkare, što školovane, što priučene, imamo Akademiju za umjetnost i kulturu koja svojim studijima lutkarstva i lutkarske režije uvelike pridonosi razvoju lutkarstva u Hrvata, tako da samo treba nastaviti gurati naprijed.

A što, možda nemamo? Osim novaca.

Iako lutkari, kao što sam istaknuo, čine našu jaku stranu, ne dobivaju dovoljno prilika raditi u profesionalnim lutkarskim kazalištima, već su primorani tražiti prilike po nezavisnim scenama kojih je i dalje nedovoljno da bi se našlo mjesta za sve lutkare koji izlaze s akademija. To samo pokazuje da diploma iz lutkarstva nema vrijednost koju bi trebala imati.

Nadalje, lutkarstvu nedostaje priznanje da je samostalna umjetnost kao što je gluma, ples itd... Lutarstvo nisu samo predstave za djecu nego za sve generacije, ono nam omogućuje da na scenu postavimo sve što možemo izmaštati, daje nam slobodu i nema ograničenja. Lutkarstvo nas može odvesti u svemir, može oživjeti sve što se nalazi oko nas, može izmaštati najluđe i najljepše trenutke koje zamislimo.

Čije je lutkarstvo tebe posebno dotaklo? Možeš li istaknuti neke umjetnike s čijim si se radom susreo, a koji ti se čine kao dobar putokaz u sutra?

Inspiracije je pregršt, ali mi u sjećanju ostaje Neville Trenter s gostovanja na PIF-u 2012. godine. Njegov nastup mi je pokazao što lutkarstvo jest, može, mora biti. Vrlo inspirativnih primjera ima i  u našoj blizini. Konkretno Slovenija, čija su kazališta isto česti gosti na našim festivalima, a mislim da mogu poslužiti kao dobar primjer pristupa lutkarstvu.

Gdje vidiš budućnost hrvatskog lutkarstva? Neku idealnu.

Evo tu je, šeta ulicama lijepe naše i traži priliku.

Ostale Lutkosrijedine razgovore pronađite ovdje.

Najnovije:
LUTKOSRIJEDA: MIHA GOLOB, REDATELJ
"Djeci je svijet poput lunaparka kojeg promatraju i kojim se oduševljavaju bez kalkulacija"
Treći blok 11. Lutkokaza otvorit će nova predstava Lutkovnog gledališča Ljubljana, Pješčanik, u režiji našeg starog, dobrog znanca, Mihe Goloba. S Mihom smo za Lutkosrijedu porazgovarali o samoj predstavi, ali i njegovim ranijim projektima, o izboru materijala u kojima stvara svoje poetske svjetove i koječemu još
LUTKOSRIJEDA: MAGDALENA LUPI ALVIR, RAVNATELJICA GKL RIJEKA
„Čarolija i začudnost prečice su lutkarstva u otvaranju važnih pitanja“
Uoči 28. SLUK-a koji svoja vrata otvara u ponedjeljak, 24. svibnja, u Lutkosrijedi smo ugostili odličnu poznavateljicu (suvremenog) lutkarstva i predivnu sugovornicu, dramaturginju Magdalenu Lupi Alvir koja je na mjestu ravnateljice pretvorila Gradsko kazalište lutaka Rijeka u pravog malog lutkarskog diva
LUTKOSRIJEDA: MORANA DOLENC, LUTKARICA, UA LOFT
„Ako zapadnemo u ravnodušje i prestanemo se boriti za svoju umjetnost, gotovi smo“
Uoči skorog SLUK-a pripremili smo u Lutkosrijedi posebne poslastice. Prva je razgovor s jednom od najvažnijih osoba hrvatskog suvremenog lutkarstva, kreativnim i energetskim motorom tog skrivenog umjetničkog bisera, umjetnicom koja obožava lutkarstvo i koju obožavaju svi lutkari i ostali, Moranom Dolenc!!!! S tom lutkaricom i lutkarskom redateljicom, osnivačicom i voditeljicom LOFT-a, 'lutkarskom aktivisticom' i energetskom bombom pozitive popričali smo o lutkarstvu jučer, danas i sutra, o njegovim lijepim i manje lijepim stvarima
VRUĆA SRIJEDA: IGOR BAKSA, POKRETAČ MALOG FESTIVALA
„Smrt kazališta nisu online predstave, već zatvorenost institucija prema nezavisnom sektoru“
U subotu 1. svibnja svoje će prve korake, i to u virtualnom svijetu, napraviti Mali festival koji će u 40-ak dana malim i velikim gledateljima ponuditi 12 kazališnih predstava. O samom festivalu, kazalištu u virtualnom svijetu te nezavisnim umjetnicima u prostoru koji ih na svakom koraku gazi porazgovarali smo s alfom i omegom Malog festivala, glumcem i glazbenikom Igorom Baksom