PROJEKT HDKKT-A I KRITIKAZA
"Ekskurzija" - prodor kritike na regionalne scene
Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa ove je sezone s Kritikazom kao partnerom pokrenulo projekt 'Ekskurzija', kojim će se kritički pratiti izvedbena scena izvan Zagreba
Objavljeno: 28.2.2024. 10:36:52
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"Ekskurzija" / HDKKT

 

Naglašenijim kritičkim praćenjem izvedbene scene izvan Zagreba kao središta kulturnog zbivanja, "Ekskurzija" Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa pokušava pridonijeti razvoju regionalnih scena i stručne recepcije izvedbenih umjetnosti. To je osobito važno s obzirom na to da kritike izvedbenih događanja u tradicionalnim medijima gotovo i nema, a u elektroničkima je stručni diskurs moguće naći na svega nekoliko stručnih portala, dok se na drugima najčešće zamjenjuje paušalnim i marketinškim tekstovima. Kritičarska je struka takvim medijskim stanjem iznimno pogođena.

Pretežito honorarno angažirani, bez potpore institucija ili matičnih listova, kritičari ujedno nemaju mogućnost kontinuirana financiranja odlazaka na predstave izvan mjesta prebivanja, što im otežava uvid u širi umjetnički kontekst, raznolikost estetika i novih umjetničkih tendencija te ih sputava u razvoju vlastitih analitičkih aparata, a posljedično utječe i na recepciju i na razvoj izvedbenih umjetnosti.

Pisanje o drugim izvedbenim scenama daje i informaciju stvarateljima i kazalištima o njihovu radu razmatranu u nacionalnome, moguće i međunarodnome kontekstu potičući ih na inovacije i eksperiment, traženje posebnosti izraza umjesto da se začahure u suženi obzor vlastite sredine.

Osim što tekstovi o manjim izvedbenim scenama pridonose demokratizaciji kulture i umjetnosti, omogućuju i široj publici da dobije uvid u izvedbene umjetnosti, pospješujući svojevrsni dijalog između različitih dijelova zemlje.

Kritikazu je iznimna čast biti partner u ovako važnom projektu, a u tom partnerstvu najviše će profitirati upravo naši dragi čitatelji koji će na Kritikazu imati prilike čitati kritike "Ekskurzije".

Projekt "Ekskurzija" financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

U nastavku donosimo kronološki objavljene kritike u sklopu "Ekskurzije":