HNK ZAGREB: "MIMI"
Odličan posao naših pjevača
U ponedjeljak, 18. siječnja održana je hrvatska premijera opere "Mimi", Frederica Verrieresa, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i u režiji Guillaumea Vincenta te s odličnim pjevačkim rolama hrvatskih glumaca
Objavljeno: 23.1.2016. 3:28:05
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Mimi" / Mara Bratoš

Opera "Mimi" francuskog skladatelja Frederica Verrieresa na libreto Bastiena Galleta i u režiji Guillaumea Vincenta, opisana kao slobodna adaptacija opere "La boheme" Giacoma Puccinija, nastala je produkcijom C.I.C.T.-Theatre des bouffes du nord i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nakon premijere u Parizu, opera je gostovala u siječnju 2015. u zagrebačkom HNK u izvedbi francuskih pjevača, a ovog je siječnja zagrebačka publika mogla vidjeti hrvatsku inačicu, dakle izvedbu hrvatskih pjevača.

Doista, vrlo slobodna adaptacija Pucicinijevih boemskih likova, opera "Mimi" čak pokazuje drugačije likove i ozračje, čemu doprinosi suvremena glazba. Iako imamo snimljene dijelove „originalne opere“, ipak je glavnina suvremena glazba, koja može nenaviklo uho pomalo i zastrašiti... no, desetljeća Muzičkog bijenala Zagreb kao i Glazbene tribine u Opatiji (i Puli) na kojima se njeguje suvremena glazba, velika u pomoć u slušanju ove opere. Ipak, najveća su vrijednost izvođači, mahom mladi hrvatski operni i pop pjevači. Rodolfa interpretira izuzetno darovit Leon Košavić, čiji prekrasan glas poništava svaku "čudnu" notu. Njegove sanjarije o Mimi dovode nam dvije Mimi - sanjanu i realističku, pa se tako pojavljuju sjajna Maja Posavec i odlična Mia Domaćina. Upravo njihova fizička različitost i ugođajna boja glasa, vrlo slikovito opisuje Rodolfove sanje.

Lik grofice Geschwitz, iznikle iz neke druge glazbene zgode, pjeva Vanda Winter naglašeno suvereno, pa me čudi da joj  u njezinom matičnom kazalištu "Komedija" ne dodjeljuju uloge snažnih i energičnih (pomalo čak raskalašenih) žena. Za mene je, usprkos već do sada viđenih uloga, Vanda Winter pravo otkriće! Tu je još i sjajna mlada operna pjevačica Gorana Biondić Ruško i očekivano uvjerljiv Đani Stipaničev

Prema razgovoru iz ciklusa "Ususret premijeri" mogli smo saznati da je nakon francuske premijere  došlo do promjena u glazbi, te da se radilo po mjeri pjevača. Ne znam što se dogodilo, ali su naši pjevači napravili odličan posao potpomognuti članovima Orkestra Opere HNK pod ravnanjem duhovitog i vrlo darovitog Ivana Josipa Skendera. Mislim da je "Mimi" dobrodošao doprinos promoviranju suvremene glazbe na pozornici klasičnog teatra. Puccini mi je drag, no i Verriersu (i sličnima) treba otvoriti vrata.