KAZALIŠTE U KOFERU – KUK, SILBA, 23. DO 27. SRPNJA
Festival po mjeri otoka
Od 23. do 27. srpnja na Silbi će se održati prvo „Kazalište u koferu – KUK“ u organizaciji Udruge VARH. Festival će ugostiti dvije cirkuske i dvije lutkarske predstave za sve generacije te lutkarsku i cirkusku radionicu za djecu
Objavljeno: 10.7.2024. 13:59:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"U mojim snovima", "Bračne muke iz vizure ruke", "Najmanje lutkarsko kazalište" i "Olympia" / Glinjol teatar / Teatar CIRKUS Punkt"

 

Kazalište u koferu“ festival je malog formata koji u sebi objedinjuje izvedbe i radionice. Na izvedbenom planu, usmjerava se prema predstavama koje stanu u kofer, odnosno prema pokretnim predstavama manjeg formata, preferirajući izraze koji osvajaju iz drugog plana, poput lutkarstva, neverbalnog teatra i novog cirkusa. Jednako važan aspekt festivala je radionički, u kojemu sami izvođači prenose na djecu svoja znanja i vještine, zaokružujući direktan susret i preplet umjetnika i gledatelja završnom produkcijom polaznika radionica.

„Koncept festivala prilagođen je otoku domaćinu – Silbi kao jednom od rijetkih jadranskih bisera bez automobila. Uz činjenicu da se još uvijek više-manje uspješno bori protiv kotača u pokretu (polako gubeći bitku protiv električnih jurilica), Silba je ispunjena neodoljivim skrivenim mjestima, stvorenim da postanu kazališne kulise. Naša ideja je prodrijeti u te predivne zakutke i na trenutak im udahnuti scenski život“, kaže umjetnički voditelj festivala Igor Tretinjak.

Prvi silbenski KUK, u organizaciji Udruge VARH sa Silbe, gledateljima će ponuditi četiri predstave i dvije radionice. Festival će otvoriti hit predstava za sve generacije U mojim snovima Teatra CIRKUS Punkt u kojoj nas Marijana Matoković, odnosno Mara di Clown, vodi na putovanje vlastitim klaunovskim snovima i snovitim dogodovštinama.  Slijedi predstava koja je putem do Silbe obišla brojne domaće i međunarodne festivale poput Lutkokaza, SLUK-a i PIF-a. Riječ je o lutkarskoj predstavi za odrasle, što već samo po sebi u hrvatskom kontekstu predstavlja raritet, Bračne muke iz vizure ruke Glinjol teatra. U njoj nas Toni Leaković odvodi u koliko tipične, toliko specifične, gorko-duhovite i slatko-mukovite bračne dogodovštine ispričane pomoću složnih i nepomirljivih ruku.

Dan prije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu, Marijana Matoković odvest će nas na klaunovsko putovanje kroz odabrane olimpijske sportove u predstavi Olympia, čime će Silba preduhitriti i same pariške Igre, a čast da zatvori izvedbeni dio festivala dobilo je Najmanje lutkarsko kazalište. Riječ je o predstavi-programu u kojemu Toni Leaković i Andrija Krištof u najmanjem lutkarskom kazalištu igraju kratke predstave za grupice od tek nekoliko gledatelja. Izvođači prilagođavaju mini predstave profilu gledatelja, tako da su svi pozvani.

Dok su večernji sati namijenjeni izvedbama, prijepodneva su namijenjena pedagoškom dijelu festivala u kojemu će vrsna klaunica, glumica i lutkarica Matoković te odlični lutkari i lutkarski pedagozi Leaković i Krištof održavati radionice klaunerije i lutkarstva. Kulminacija radionica, ali i cijelog festivala, održat će se 27. srpnja u završnoj prezentaciji polaznika radionica Od krpe do zakrpe

U nastavku pogledajte raspored festivala uz napomenu kako su svi programi besplatni te kako će mjesta izvedbi biti objavljena nakon pronalaska najboljih:

Utorak, 23. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice „Animacija krpe“ i „Radionica glume i fizičkog teatra“

21 sat
Teatar CIRKUS Punkt, U mojim snovima

Jezik: neverbalna predstava
Trajanje: 45 min
Dob: 5+

Srijeda, 24. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice „Animacija krpe“ i „Radionica glume i fizičkog teatra“

21 sat
Glinjol teatar, Bračne muke iz vizure ruke

Jezik: hrvatski
Trajanje: 35 min
Dob: 15+

Četvrtak, 25. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice „Animacija krpe“ i „Radionica glume i fizičkog teatra“

21 sat
Teatar CIRKUS Punkt, Olympia

Jezik: neverbalna predstava
Trajanje: 45 min
Dob: 5+

Petak, 26. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice „Animacija krpe“ i „Radionica glume i fizičkog teatra“

20 sati
Glinjol teatar, Najmanje lutkarsko kazalište

Jezik: po potrebi
Trajanje: 180 minuta
Dob: za sve uzraste

Subota, 27. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice „Animacija krpe“ i „Radionica glume i fizičkog teatra“

21 sat
Polaznici radionice, Od krpe do zakrpe

Izvedba polaznika radionica Animacija krpe i Radionice glume i fizičkog teatra