TEATAR &TD I HDKKT: „SIMETRIJE I OTKLONI“, 3. TRAVNJA, 18 SATI
Suvremeno lutkarstvo u osvajanju Teatra &TD
U ponedjeljak 3. 4. u 18 sati u kafiću Teatra &TD kreće novi program Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa 'Simetrije i otkloni', a čast da ga pokrene dobilo je suvremeno lutkarstvo uz dvije važne, nove publikacije – dvojezičnu knjigu 'Suvremeno lutkarstvo i kritika' i četverojezični broj časopisa 'Lutka: Na rubu'
Objavljeno: 28.3.2023. 19:20:46
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Simetrije i otkloni" - suvremeno lutkarstvo / HDKKT

 

Na predstavljanju knjige „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ / „Contemporary Puppetry and Criticism“ u izdanju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i četverojezičnog broja časopisa „Lutka: Na rubuLutkarskog kazališta Ljubljana sudjelovat će recenzentice knjige Teodora Vigato i Livija Kroflin, voditelj projekta i autor priloga u knjizi i časopisu Benjamin Zajc i glavni urednik knjige i urednik hrvatskog izdanja novog broja časopisa Igor Tretinjak, a razgovor moderira urednica na Hrvatskom radiju i kazališna kritičarka Katarina Kolega (Katarininu emisiju u suvremenom lutkarstvu i knjizi poslušajte ovdje).

Suvremeno lutkarstvo svojim stalnim mijenama izbjegava definicije, šireći se i gradeći putem vlastitih umjetničkih i društvenih posebnosti. Ipak, bez obzira na brojne razlike, među različitim viđenjima tog izraza postoje poveznice, a najuočljivija od njih je potreba za aktivnim gledateljem, odnosno kritičarem, u ulozi završnog suautora izvedbe. Knjiga (e izdanje skinite ovdje) i novi broj časopisa (e izdanje skinite ovdje, objavljeni kao dio projekta 'Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU' u okviru Kreativne Europe, važan su korak u izravnom povezivanju suvremenog lutkarstva i kritike, odnosno kritičara, te u pokušaju određivanja i definiranja tog izraza.

Simetrije i otkloni“ novi je program Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa usmjeren predstavljanju recentnih i važnih naslova iz područja izvedbenih umjetnosti, kritike i teatrologije objavljenih u jezično i kulturno bliskim kontekstima te predstavljanju izdanja hrvatskih autora u susjednim zemljama.