HDKKT I HNK, 1. LISTOPADA, 11 SATI
Homo theatralis otvara sezonu s Molièreom u HNK-u
Novu, napetu i uzbudljivu sezonu predavanja Homo theatralis otvorit će u subotu 1. listopada u 11 sati u zagrebačkom HNK-u teatrologinja Ana Gospić Županović predavanjem 'Molière kroz povijest hrvatskog kazališta'
Objavljeno: 28.9.2022. 11:18:43
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Molière kroz povijest hrvatskog kazališta" / HDKKT

 

Četiristota godišnjica rođenja dramatičara i glumca Molièrea, pravoga imena Jean-Baptiste Poquelin, njegova rana prisutnost u hrvatskoj prijevodnoj i prerađivačkoj književnosti, važnost i utjecaj na europsko kazalište te recepcija njegova opusa, koji i dalje pobuđuje interes i poziva na nova tumačenja, povod su da treći ciklus projekta Homo theatralis i počne njime.

Molière je još za života prihvaćen izvan matične sredine, postavši omiljenim autorom u prijevodnim tekstovima. I u hrvatskoj književnosti recepcija Molièrea bila je brza: svega dvije godine nakon uprizorenja, godine 1670. Fran Krsto Frankopan fragmentarno prevodi i adaptira komediju George Dandin. Iznimnu popularnost Molière uživa u 18. stoljeću među dubrovačkim piscima, koji francuske izvornike prerađuju u frančezarije namijenjene scenskom izvođenju. Njegove komedije karaktera i običaja nailaze na dobar prijam i u sljedećim stoljećima, a Molière do danas ostaje jednim od najizvođenijih komediografa, bitno obilježivši europsku kulturu.

U predavanju Molière kroz povijest hrvatskog kazališta teatrologinja Ana Gospić Županović provest će nas nezaobilaznim postajama Molièreova puta u hrvatskome kazalištu, osvrćući se na najistaknutija uprizorenja njegovih komada.

Ovo događanje prvo je iz serije portreta o velikim kazališnim stvarateljima te istaknutim suvremenicima čije je djelovanje vezano uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koju Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u sezoni 2022/2023. priprema u suradnji s HNK-om.

Projekt Homo theatralis HDKKT organizira i provodi od 2021. obuhvaćajući njime predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Projekt rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.