SURADNJA HNK ZAGREB I SNG MARIBOR
Europa zdaj in tukaj
HNK Zagreb i SNG Maribor pripremaju za sezonu 2016./2017. 'Europsku pretplatu' koja uključuje tri naslova iz Maribora i tri iz Zagreba
Objavljeno: 6.7.2016. 12:02:50
Izvor: kritikaz.com
Autor: O. V.
SNG Maribor: "Turandot" / Tiberiu Marta

Osim uobičajenih (iznenađujuće čestih u odnosu na praksu među drugim kazalištima) razmjena predstava između Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog kazališta iz Maribora, ova su dva kazališta odlučila u sezoni 2016./2017. ostvariti zajedničku pretplatu pod nazivom „Europska pretplata“.

Pretplata bi uključivala šest novih naslova, po jednu dramsku, opernu i baletnu predstavu iz repertoara svakog kazališta. Pri tome bi se predstave izvodile na pozornicama matičnog kazališta, što podrazumijeva prijevoz mariborske publike autobusom u Zagreb, odnosno zagrebačke u Maribor.

U dramskoj ponudi HNK nudi ShakespeareovuZimsku priču“ u režiji  engleske redateljice Polly Findlay, dok će u Mariboru EuripidovuMedeju“ režirati Oliver Frljić.

VerdijevDon Carlo“ u Zagrebu će biti u režiji Dereka Gimpela i pod ravnanjem Elia Boncompagnia, a VerdijevTrubadur“ u Mariboru bit će u režiji Filippa Tonon i pod ravnanjem Lorisa Voltolinija.

Baletni doprinos pretplati iz Zagreba će biti „Gospoda Glembajevi“ u koreografiji Lea Mujića prema Krležinoj kultnoj drami, a koreografkinja Valentina Turcu postavit će u MariboruJevgenija Onjegina“ po istoimenom Puškinovom djelu na  glazbu Čajkovskog i Rahmanjinova.

Uz navedenu pretplatnu razmjenu, HNK Zagreb i SNG Maribor zajednički će surađivati i na Donizettijevoj operi „Don Pasquale“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, ali uz različite pjevače i dirigente (Josip Šego u Zagrebu i Gianluca Martinenghi u Mariboru).