ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave
Objavljeno: 29.9.2023. 10:28:29
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Alo, to sam ja" / GKL Split

 

Ponedjeljak, 2. listopada

10 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
VRUM PERFORMING ARTS COLLECTIVE, LJUBIČASTO

Po motivima Romea i Julije W. Shakespearea u dramatizaciji Maje Katić
Redateljica i koreografkinja: Sanja Tropp Frühwald
Dramaturginja: Maja Katić
Koreografkinja zračnih elemenata: Nikolina Komljenović
Skladatelji i glazbenici na sceni: Vanesa Petrac i Ivan Marojević/ Cura i Dečko
Scenograf: Denis Rubinić
Kostimografkinja: Ana Fucijaš
Dizajner rasvjete: Aleksandar Čavlek
Izvođači: Hedera Perhaj (Iris), Endi Schrotter (Mak), Filip Sever (Ljiljan, Makov najbolji prijatelj), Bojan Ban (Neven, Irisin tata), Hana Kunić (Đurđica, Irisina mama), Sara Ipša (Ljubica, Makova mama), Nikolina Komljenović (Ivančica, Ljiljanova mama), i članice PS Vindi (Kupači, Skakači, Mačke, Dugokosi, Zemljani): Lorena Benčić, Tara Breški, Ivona Čorko, Lea Golub, Paula Ivaniš, Lana Jergan, Dora Obelić, Lola Perhaj (Bosiljka), Greta Posavec / Magdalena Bermanec / Bella Ostroški, Vida Rak, Iva Stanisavljević (Smiljka), Tea Težak

O predstavi: Postoje dvoje mladih: Mak i Iris. Žive na prekrasnom planetu Đumbatronu, prepunom mirisnog cvijeća i slasnih plodova drveća. No, njih dvoje nikad se ne smiju sresti, ni upoznati jer on pripada jednom plemenu, a ona drugom. On je jedne boje, a ona je druge i te dvije boje, zajedno se ne smiju miješati, ali oni to ne razumiju! Zašto se ne bi smjeli zajedno igrati? U ovoj kazališno-plesno-cirkusko-glazbenoj predstavi, inspiriranoj klasikom Romeo i Giulietta, međugeneracijski ansambl i umjetnički tim bavi se aktualnim temama različitosti i tolerancije drugih i drugačijih u našem društvu.

Trajanje: 70 minuta
Uzrast: 6+

16 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
GK POŽEGA, GK VIROVITICA I GK „JOZA IVAKIĆ”, VINKOVCI, TONKA ĆE SUTRA

Režija i adaptacija teksta: Marijana Matoković
Scenski pokret i asistentica režije: Tihana Strmečki
Scenografija i kostimografija: Ana Mikulić
Oblikovanje zvuka: Bojan Jambrošić
Oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić
Glume: Katarina Šestić, Anabela Sulić, Monika Lanšćak

O predstavi: Predstava je nastala prema motivima istoimene slikovnice, autorice Jelene Pervan. Tonka je jedna sasvim obična djevojčica koja voli stvari odgađati za sutra. A sutra ponekad postane i preksutra, a preksutra i prekpreksutra. Kako bi je naučile odgovornosti, mama i teta putoholičarka dosjete se priče o sutrićima – malenim bićima koja dolaze samo onima koji odgađaju stvari za sutra. A sutrića se možete riješiti, ako počnete rješavati svoje obveze već danas.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 6+

19 sati, Galerija CZK
IZLOŽBA RADOVA STUDENATA
Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Postav izložbe: Lorna Kalazić Jelić, ass. i studentice Ida Klarić i Laura Reljan
Autori radova: studenti Odsjeka za kreativne tehnologije

O izložbi: Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti široku lepezu radova - razne vrste lutaka, makete scenografija, maske, rekvizitu, ali i nešto sasvim novo – lutka-film Žuta minuta koji je produciran i realiziran na Odsjeku, uz pomoć animatora Božidara Trkulje. Svi radovi na izložbi rezultat su umjetničkog istraživanja studenata koje započinje samom idejom, a raste kroz daljnje razvijanje i promišljanje iste, te konačno, kroz praktičan rad, postaje završni proizvod primijenjene umjetnosti.

 

Utorak, 3. listopada

10 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
GK ŽAR PTICA, MJESTO GDJE ODLAZE IZGUBLJENE STVARI

Režija: Renata Carola Gatica
Dramaturginje: Dunja Fajdić i Maja Katić
Koreograf: Damian Cortes Alberti
Kostimografkinja: Sandra Dekanić
Scenograf: Matija Dijanović
Autori glazbe i pjesama: Ivana Đula i Luka Vrbanić
Igraju: Bogdan Ilić, Dunja Fajdić, Maja Katić i Dean Krivačić

O predstavi: Za one koji su izgubili maštu, Duško je jedan običan dječak. Za sve ostale, Duško je dječak koji gubi neobično mnogo stvari, više nego veš mašina čarape. Izgubio je loptu, sat, kišobran, ruksak… Ali sve se to promijenilo jednog neobičnog dana, kad je Duško izgubio svoj prvi mliječni zub! Tada je pomislio da više nije mali, da se mora uozbiljiti i prestati gubiti stvari, prestati gubiti vrijeme u igri, prestati biti pogubljen! Duško kreće u avanturu pronalaska izgubljenih stvari. Sva sreća, uz njega su mama koja po potrebi postaje astronautica i tata koji se čarolijom pretvara u moreplovca.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 5+

16 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
HNK U VARAŽDINU, KROKODIL MARKO

Redatelj: Dubravko Torjanac
Dramaturginja: Vesna Kosec-Torjanac
Scenograf, kreator lutaka i autor video projekcija: Ivan Duić
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Igraju: Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan

O predstavi: Tekst je napisan po motivima slikovnice Ivane Guljašević, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom. Publika će, zajedno s Markom, proputovati svijet, upoznati geografske raznolikosti i njihove specifičnosti, kao i stanovnike koji tamo žive: devu, orla, kita, pingvina…, sve kako bi pronašao najljepše mjesto na svijetu koje će mu biti dom.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 3+

 

Srijeda, 4. listopada

10 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
GKL SPLIT, ALO, TO SAM JA

Redatelj: Ivan Plazibat
Scenografkinja: Tina Vukasović
Kostimografkinja: Sonja Obradović
Suradnica za scenski pokret i koreografkinja: Matea Bilosnić
Skladatelj: Damir Šimunović
Izbor glazbe: Ivan Plazibat
Uloge: Nika Petrović, Stipe Gugić, Anja Ostojić, Alin Antunović, Andrea Majica, Franjo Đaković, Justina Vojaković-Fingler, Sanja Vidan (glas)

O predstavi: Na jednom igralištu na našoj planeti, Dunja i njena ekipa su se svakodnevno igrali, zabavljali i trenirali za štafetu. Nije se pitalo čija je vijača, čija je košarkaška lopta i tko je najbrži, a navijali su svi za jednog i jedan za sve. A onda, jednog dana, na igralište stiže novi učenik Aaron, a na nogama nosi, pazi sad, BAJA3000gklX tenisice!!! Dunjina ekipa odmah postaje Aaronova ekipa, zaslijepljena tim najbržim, najmoćnijim, najgenijalnijim top topova tenisicama. Dunja, želeći vratiti svoju ekipu i trčati s njima štafetu, napravi nešto što nikad nije mislila da je moguće. Predstava govori o hrabrosti da pokažemo tko smo i otvorenosti da biramo nove prijatelje po onome što nose u sebi, a ne što nose na sebi.

Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 4+

16 sati, Dvorana Centra za kulturu – publika na pozornici
KD PINKLEC, DRVLJACI

Autori teksta: Vanja Jovanović i Patrik Gregurec
Redatelj: Vanja Jovanović
Dramaturg: Patrik Gregurec
Likovnost predstave: Alena Pavlović
Oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović
Autor glazbe: Šimun Matišić
Igraju: Ena Jagec, Mario Jakšić, Davor Dokleja, Bruno Kontrec

O predstavi: Djetetu je najprije potrebna briga i njega. Zatim se javlja potreba za pričom. Potreba za pričom ostaje do kraja čovjekova života. Putem pričanja priča se razumijemo, učimo, spoznajemo sreću i podnosimo nesreću. Priče nam omogućuju da izađemo iz svojih okvira i sagledamo naš život iz drugog kuta. Jedna od tih priča je priča o Drvljacima, malim bićima koja žive na, naravno – drvetu, odnosno stablu. Priču o Drvljacima sigurno još niste čuli, a prvi je put sluša i jedan Sin jednog Oca. Taj Sin i taj Otac nalaze se u jednom kazalištu, točnije u skladištu za kostime, još točnije – u bunkeru. Otac, u maniri najslavnije pripovjedačice Šeherezade, pripovijeda Sinu priču o Drvljacima ne bi li mu smetnuo s uma nadolazeću životnu opasnost. Hoće li Otac, kao i Šeherezada, uspjeti u svojoj namjeri da spasi Sina pričom? Hoće li mu uspjeti objasniti važnost pacifizma u suprotnosti s nasiljem? I, je li pacifizam uvijek pravi izbor?

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 11+

 

Četvrtak, 5. listopada

10 sati, Dvorana Centra za kulturu – publika na pozornici
TEATAR POCO LOCO, OVO SAM JA

Koreografija i režija: Damian Cortes Alberti
Glazba: Carlos Andres Fagin
Dramatizacija: Maja Katić, Damian Cortes Alberti
Kostimi: Ana Fucijaš
Scenografija: Damian Cortes Alberti, Julio Escudero
Rasvjeta: Ivan Sabljak
Igraju: Maja Katić, Zrinka Kušević, Filip Sever

O predstavi: Tri čovječuljka se igraju da su lisica, patka i žirafa, a možda to stvarno i jesu. Oni su možda djeca koja se igraju da su životinje, a možda su odrasli koji se igraju da su djeca. Svaki ima svoju omiljenu igračku i svoju kućicu. I svoju najdražu odjeću. Svaki ima svoju boju. Svaki od njih uživa u životu, u svom tijelu, u pokretu, u igri. Sretan što je baš taj koji je, sa svojim stvarima, svojim osobinama i načinima kako radi stvari. A onda otkriju da nisu sami. Ova neverbalna predstava obraća se najmlađoj djeci jezikom plesa i pokreta. Pratimo odnos tri simpatična lika od samostalnog bivanja do zajedničke igre. Ova minijaturna enciklopedijica plesa publici prezentira i razne stilove pokreta kroz povijest plesa, na način prilagođen najmanjim gledateljima, pa ćemo među ostalim vidjeti kako žirafa pleše balet, patka jazz dance, a lisac suvremeni ples.

Trajanje: 30 minuta
Uzrast: 2+

16 sati, Dvorana Centra za kulturu – publika na pozornici
KL ZADAR, SAGRADIT ĆEMO KUĆU PONOVNO

Autorica teksta: Karla Leko
Režija: Vinko Radovčić
Scenografija: Vinko Radovčić
Autori lutke: Darko Petković, Vinko Radovčić, Sanja Grgina
Kostimografija: Anita Goreta
Odabir glazbe: Vinko Radovčić
Oblikovanje svjetla: Frane Papić
Oblikovanje tona: Marin Bakmaz
Igra: Sanja Grgina

O predstavi: Što kada u trenutku izgubimo sve što imamo? Ili barem ono za što vjerujemo da nam je sve? Djevojčica Dunja u potresu gubi svoju kuću, sve igračke koje je voljela ostaju zatrpane pod teretom građevnog materijala i ona s mamom napušta razrušeno mjesto. Tijekom dugih mjeseci u kojima njen otac ponovno gradi kuću, jedina Dunjina utjeha je lutka Lila koju joj je s drugog kraja zemlje poslala nepoznata djevojčica Dora. Tužna i uvjerena da je izgubila dom, Dunja se povjerava Lili koja je uči važnu životnu lekciju. Dom je ono što nosimo u srcu i sve dok imamo ruke, glave, srca i ljude koje volimo zapravo imamo sve.

Trajanje: 35 minuta
Uzrast: 7+

20 sati, Dvorana Centra za kulturu – publika na pozornici
KD PINKLEC / DERBY THEATRE, TRAGOVI CIPELA U BLATU

Predstava izvan konkurencije Koprodukcija u sklopu projekta ConectUP financiran iz progama Creative Europe
Autorica: Mateja Posedi
Redateljica: Sarah Brigham
Dramaturginja: Odette Bereska
Scenograf: Neno Kern
Glazba: Ivan Stott i Nikola Švenda
Oblikovanje rasvjete: Neven Taradi
Igraju: Ena Jagec, Mario Jakšić, Davor Dokleja i Bruno Kontrec

O predstavi: Tragovi cipela u blatu kazališni je projekt s finalnim proizvodom – kazališnom predstavom namijenjenoj djeci i mladima u rasponu od otprilike 11 do 16 godina. Okosnica projekta sadržajno uključuje romsku zajednicu, a posebno onu u Međimurskoj županiji. Predstava tematski propituje život mladih Roma i romske djece u obitelji i društvu. Ujedno, bavi se njihovim snovima i životnim planovima te predrasudama s kojima se suočavaju u neromskom okruženju. Ideja projekta je također upoznati život mladih Roma koji žive u udomiteljskim obiteljima kako bi se uvidjelo kako romsko naslijeđe, tradicija i kultura te potencijalni gubitak istih utječu na budućnost pojedine osobe.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 10+

 

Petak, 6. listopada

10 sati, Dvorana Centra za kulturu – publika na pozornici
LOFT & UO CLOU, LILA

Režija: Morana Dolenc
Scenografija: Andreja Jandrečić
Glazba: Anita Valo i Meri Jaman
Oblikovanje rasvjete: Marinko Radočaj
Gluma: Nina Sabo

O predstavi: Predstava je izmaštana po istoimenoj slikovnici autorice Nine Sabo, a u njoj su zabilježene dogodovštine klaunice LiLe, koja putem otkrije da njezin nos sam od sebe mijenja boju. Ideja je razigranim stilom približiti djeci figuru klauna te im dati do znanja koliko je on zapravo sličan njima - spava, doručkuje, pere zube, pokušava spretno izračunavati matematičke jednadžbe, a sve to čini na osebujan način – služeći se klaunovskom logikom. Vodeći se motom: Manje je manje, a više je taman, LiLa zadovoljno kroči kroz život te želi potaknuti male gledatelje da širom otvorenih očiju i s puno mašte promatraju sebe i svijet, baš kao što to čini i ona.

Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 4+

16 sati, Dvorana Centra za kulturu – velika scena
DK DUBRAVA, DUGA

Autorice koncepta: Ana Maria Štefanac, Ana Kreitmeyer i Dina Vukelić
Redateljica: Ana Kreitmeyer
Dramaturginja i autorica teksta: Dina Vukelić
Skladateljica: Linda Uran
Scenografkinja i kostimografkinja: Stella Leboš
Izvođačica: Ana Maria Štefanac

O predstavi: Duga Dinka Šimunovića bezvremenska je pripovijetka koja rastvara svjetove mašte i vodi generacije mladih čitateljica i čitatelja kroz krajolike prošlosti i sva ondašnja pravila, forme i običaje, odvojene za djevojčice i dječake. U ovoj kazališnoj interpretaciji donosi se jedan od mogućih pogleda na klasični predložak, tako što se isprepliću i prožimaju sudbine dviju Srna iz dvaju različitih vremenskih perioda. Današnja Srna ide u 6. b razred. Voli duksice, crnu boju, TikTok i nogomet. No, smije li Srna igrati nogomet s dečkima iz razreda? I što će Srna napraviti da se izbori za slobodnu igru? Što povezuje dvije imenjakinje – modernu buntovnicu i maštovitu, ali suspregnutu djevojčicu iz „Duge”? I što za obje predstavlja duga? Rascjep od više od sto godina dijeli živote djevojčica, no njihove su želje, maštanja i ciljevi ujedinjeni u jednakom naumu – borbi za jednakost.

Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 7+