NAJAVA SEZONE 216./2017.: TREŠNJA
Pravo vrijeme za izlazak iz krize
Nakon par tanjih sezona, GK Trešnja za ovu sezonu najavljuje nekoliko zanimljivih predstava i suradnji, od Radovana Ruždjaka kao predstavnika vlastitih snaga do Renea Medvešeka
Objavljeno: 3.10.2016. 4:45:43
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Ritam tam - bajka o ritmu" / facebook.com/kazaliste.tresnja

Prije no što se okrenemo samim naslovima, dodajmo kako je ravnateljica Trešnje, Višnja Babić, na press konferenciji  povodom najave sezone istaknula kako je kazalište vratilo dugove, što je jedan od zaloga za dobru sezonu.  A sad se okrenimo onom važnom - predstavama.

Prva premijera u novoj sezoni je već odrađena. Riječ je o predstavi "Ritam tam - bajka o ritmu", koprodukciji sa Studijem za suvremeni ples i režiji Renate Carole Gatice. Kako predstavu, nažalost, još nismo pogledali, nećemo je komentirati, već ćemo dodati kako joj se veselimo iz nekoliko razloga - riječ je o komornoj predstavi koja će oživjeti i rasplesati zakutke kazališta van velike scene, što nam je neobično drago i čini nam se jako važnim. Nadalje, namijenjena je djeci od godinu dana, što je u skladu sa stremljenjima van Hrvatske, a kod nas je nedovoljno prisutno. Također, poznajući rad redateljice, vjerujemo kako predstava ne ide ispod jedne više nego pristojne razine.  

Druga premijera stiže već u listopadu. Riječ je o ansambl predstavi "Eko Eko" u režiji Radovana Ruždjaka. Jedan od najkvalitetnijih i najprepoznatljivijih Trešnjinih glumaca posljednjih je sezona znatno diskretniji na sceni, sve se više okrećući zadacima izvan nje. Tako je nakon prvog, ne baš najblistavijeg, autorskog projekta "Ja buka", režirao odličnu predstavu "Neispričana bajka", koju, nastalu u produkciji Scene Gorica, izvode kolegica iz Trešnje Aleksandra Naumov i bivši član ansambla Damir Klemenić. "Eko Eko" je Ruždjakova prva režija ansambl-predstave te nas jako zanima kako će se snaći u tom zahtjevnom zadatku.

Za početak prosinca Trešnja najavljuje premijeru "Carevog novog ruha", u režiji Kreše Dolenčića i Paola Tišljarića. Ogoljelog cara pretprošle je sezone neuspjelo postavio ZKL u režiji Vinka Brešana, dok je Tišljarić prošle sezone u Trešnji režirao "Braća Grimm i princeza Luise" ne proslavivši se baš. Nadamo se da će u ovoj kombinaciji i car i Tišljarić bolje proći.

Drugi dio sezone u ožujku će otvoriti "Crvenokosa Zora" u režiji Renea Medvešeka te zatvoriti "Plemeniti šljivari" u režiji Zorana Mužića. Od Medvešeka, kao i uvijek, očekujemo jako puno, a nemalo očekujemo i od Mužića koji nam je puno draži u glumačkom nego u "svom" lutkarskom kazalištu, gdje djeluje jako umorno, posebice u predstavama svog kućnog ZKL-a. Posljednje dvije predstave povezuje hrvatska baština kao izvor tekstova. Iako podržavamo takve poteze, od njih u isto vrijeme i strahujemo te se nadamo da će redatelji pronaći kvalitetan most kojim će povezati baštinu i današnjicu. Vjerujemo da će to posebice leći Medvešeku.

Od novosti, tu je i novi projekt koji na papiru odlično zvuči i puno obećava, a trebao bi početi već u listopadu. Riječ je o projektu "Četvrtak navečer u Trešnji" čija je ideja osigurati prostor i profesionalne uvjete mladim umjetnicima koji će imati priliku pokazati svoje izvedbe eventualnim budućim producentima. Prvi "Četvrtak navečer u Trešnji" najavljuju sredinom listopada.