LUTKOSRIJEDA: VANJA GVOZDIĆ, GLUMAC I LUTKAR, GK ZORIN DOM
„Budućnost hrvatskog lutkarstva šeta ulicama Lijepe Naše i traži priliku“
Nakon kratke pauze Lutkosrijeda ide dalje i to, kako se očekuje, u velikom stilu – s glumcem i lutkarom koji predstavlja sadašnjost i budućnost karlovačkog i hrvatskog lutkarstva, Vanjom Gvozdićem!!!
Objavljeno: 5.4.2021. 17:23:35
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Vanja Gvozdić i pas iz predstave "Grane smo na vjetru" / Privatni arhiv

 

Dragi Vanjo, prošao si osječku akademiju, sad si u karlovačkom Zorin domu, s čijom si se poviješću nedavno bolje upoznao pišući tekst za Književnu reviju. Kako iz tog osječko-karlovačkog puta i kuta gledaš na dosadašnje hrvatsko lutkarstvo u odnosu na međunarodno? Jesmo li u toku, kaskamo li, jesmo li u nekim aspektima možda ispred?

Od Karlovca do Osijeka pa i uokolo po Hrvatskoj i inozemstvu, ovaj put mog školovanja i profesionalnog rada omogućio mi je razne prilike sudjelovanja, ali i  gledanja predstava po raznim festivalima. Uzevši sve to u obzir, usudim se reći da nikako ne kaskamo u  odnosu na  međunarodno lutkarstvo, već smo rame uz rame u izvedbenom i umjetničkom aspektu. Ono u čemu definitivno kaskamo su financije koje su u inozemstvu daleko veće nego kod nas. Iako, ako se u nešto utuče masa novaca, to ne garantira i uspjeh istog projekta, a u nas se moglo vidjeti da često  krilatica manje je više daje izvrsne rezultate jer u nedostatku resursa za provedbu projekta umjetnici najčešće izvuku najbolje od sebe. Ne znam, možda je upravo to politika za naše lutkarstvo: Dajmo im mrvice pa će biti super :-)

A možda ne bi bilo loše baciti kontru, utopiti ga u brdu love pa da vidimo hoće li isplivati? Ok, o tom potom. Koji su po tvom mišljenju najsvjetliji trenuci našeg lutkarstva?

Iskreno se nadam sa su najsvjetliji trenutci hrvatskog lutkarstva tek ispred nas. Ne zbog toga što ovo prije nije valjalo, već se nadam da ćemo u budućnosti samo još više rasti i razvijati se.

Kako bi definirao fazu u kojoj se ono nalazi u posljednje vrijeme, osim kao pripremu za osunčano sutra?

Mislim da se lutkarstvo prije korone nalazilo u velikom uzletu i da će tek zaživjeti kako treba. Imamo snažne lutkarske scene, odlične lutkare, što školovane, što priučene, imamo Akademiju za umjetnost i kulturu koja svojim studijima lutkarstva i lutkarske režije uvelike pridonosi razvoju lutkarstva u Hrvata, tako da samo treba nastaviti gurati naprijed.

A što, možda nemamo? Osim novaca.

Iako lutkari, kao što sam istaknuo, čine našu jaku stranu, ne dobivaju dovoljno prilika raditi u profesionalnim lutkarskim kazalištima, već su primorani tražiti prilike po nezavisnim scenama kojih je i dalje nedovoljno da bi se našlo mjesta za sve lutkare koji izlaze s akademija. To samo pokazuje da diploma iz lutkarstva nema vrijednost koju bi trebala imati.

Nadalje, lutkarstvu nedostaje priznanje da je samostalna umjetnost kao što je gluma, ples itd... Lutarstvo nisu samo predstave za djecu nego za sve generacije, ono nam omogućuje da na scenu postavimo sve što možemo izmaštati, daje nam slobodu i nema ograničenja. Lutkarstvo nas može odvesti u svemir, može oživjeti sve što se nalazi oko nas, može izmaštati najluđe i najljepše trenutke koje zamislimo.

Čije je lutkarstvo tebe posebno dotaklo? Možeš li istaknuti neke umjetnike s čijim si se radom susreo, a koji ti se čine kao dobar putokaz u sutra?

Inspiracije je pregršt, ali mi u sjećanju ostaje Neville Trenter s gostovanja na PIF-u 2012. godine. Njegov nastup mi je pokazao što lutkarstvo jest, može, mora biti. Vrlo inspirativnih primjera ima i  u našoj blizini. Konkretno Slovenija, čija su kazališta isto česti gosti na našim festivalima, a mislim da mogu poslužiti kao dobar primjer pristupa lutkarstvu.

Gdje vidiš budućnost hrvatskog lutkarstva? Neku idealnu.

Evo tu je, šeta ulicama lijepe naše i traži priliku.

Ostale Lutkosrijedine razgovore pronađite ovdje.

Najnovije:
NIKOLINA HRGA, DRAMSKA PEDAGOGINJA
„Pontes zamišljam kao mali (kazališni) prostor u kojem ljudi, sudjelujući u umjetničkim projektima, sudjeluju u životu svog kvarta i grada“
Dramska pedagoginja Nikolina Hrga posljednjih nekoliko godina radi izuzetno zanimljive stvari u Rijeci i okolici, a sa svojom udrugom Pontes planira čuda. Sve to bilo je više nego dovoljan motiv za razgovor u kojemu su se Nikolina i naš Igor dotakli čuda i čuđenja, kazališta, dramske pedagogije i tinejdžera, prednosti i mana institucija i koječega još
BRUNO KONTREC O POFRIŠKANOJ IMPROVGRUPI.002
„Zezamo se bez figa u džepu i širimo zarazu komedije“
U srijedu 13. prosinca u Knapu će premijerni nastup imati nova ekipa Improvgrupe.002 u ludom i otkačenom improvizacijskom showu 'Kome zvono zvoni'. Uoči premijernog nastupa vrućih novih imena porazgovarali smo s osnivačem i kreativnim motorom Improvgrupe.002 Brunom Kontrecom
INTERVJU: JELENA HADŽI-MANEV
„Želja mi je da kazalište gledateljima postane 'njihovo', da im postane istinski važno“
Krajem listopada u DKC Šesnaestica na zagrebačkoj Trešnjevci premijerno će zaigrati 'Dnevnik supermame' u produkciji Kazališne družineTragači i izvedbi renesansne superkazališne osobe Jelene Hadži-Manev. S Jelenom smo usred procesa porazgovarali o njenim super moćima i Tragačima, nezavisnom i javnom kazalištu, sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i utopiji
RAZGOVOR: MAJA KATIĆ, ZRINKA KUŠEVIĆ I DUNJA FAJDIĆ, TEATAR POCO LOCO
„Tabu teme kroz umjetnost dopiru do mladih u trenucima kad im je to najpotrebnije, možda i preventivno“
Od 18. do 22. rujna u zagrebačkom Centru kulture na Peščenici i kazalištu Knap održat će se ciklus predstava i razgovora o tabu temama za djecu i mlade 'Bolje da o tome (ne) razgovaramo'. Uz podršku Knapa, organizator je beskrajno kreativan, poduzetan i umjetnički hrabar Teatar Poco Loco, s čijim smo predstavnicama Majom Katić, Zrinkom Kušević i Dunjom Fajdić porazgovarali o tabuima u kazalištu i oko njega i koječemu još.