52. PIF: "POP UP, CRTANI FOSIL" I "IZMIŠLJENA PRIČA"
Knjige i suknje
Predstave 'Pop up, crtani fosil' i 'Izmišljena priča' imale su više potencijala negoli je izašlo van pa se pitam što to nisam vidjela, a možda sam trebala?!
Objavljeno: 14.10.2019. 5:32:29
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Pop up, crtani fosil" / pif.hr

Program 52.PIF-a (Međunarodni festival kazališta lutaka, Zagreb, 13.-19.9.2019.) nudio je predstave za odrasle i djecu, a među onima namijenjenim djeci, dječjem se žiriju (Andrija Bulović, Leonarda Iva Dozan, Mia Dozan) najviše svidjela  predstava „Pop up, crtani fosil“ talijanskog kazališta „Teatro delle Briciole“ (Parma) nastala u suradnji s kreativnom skupinom „I Sacchi di Sabbia“ (Pisa) u sklopu projekta „Nova vizija za mladu publiku“ (ZPC, 15.9.2019.).

Glumice Beatrice Baruffini i Francesca Ruggerini sjede jedna pokraj druge listajući velike knjige (Giulia Gallo, zajedno s Giovannijem Guerrierijem i Giuliom Solano autorica ideje i realizacije projekta) iz kojih iskaču razni likovi, pokušavajući se nadopuniti ili pak razići. Promjenom boja korica i likova (žuta, plava, crvena, siva) opravdano očekujemo različite priče, ali one izostaju. Najbolja je takozvana plava priča jer se pojavljuju zbivanja asocijativno vezana uz vodu poput valova, plivanja  i sličnih pojava. No, iako protagonistice vrlo dinamično listaju stranice svojih velikih knjiga i iako se pojavljuju neke vrlo duhovite zamisli, općenito se svaka epizoda svodi na ponavljanje poznatih i zamalo očekivanih situacija, priča i zamisli ( što  djeci, očito, nije smetalo).

Druga predstava koju bih povezala s opisanom jest „Izmišljena priča“ (prijevod s originala bila bi „Ispredena priča“) izraelske škole „Bait 9“ (Haifa) u režiji Yael Erlich Morag (KUC Travno, 17.9.2019.). Radi se o Trnoružici sa svim poznatim elementima priče, ali  su Rina Pinchover i Hadas Tzadik istovremeno izvođačice i mjesto radnje – njihove suknje kriju opasno trnje, dvorac i okoliš dvorca. Likovi uspavane djevojke i njezini prinčevi male su vunene lutke koje ispredaju  i oko kojih se ispreda priča. Mada vesela i šarena scena potpomognuta glazbom (Ido Roth) i plesom nudi materijal za maštovitu priču, nisam imala dojam nadahnute izvedbe.

Predstave „Pop up“ i „Izmišljena priča“ imale su više potencijala negoli je izašlo van pa se pitam što to nisam vidjela, a možda sam trebala?!