POZORIŠTE MLADIH NOVI SAD, "METAMORFOZE", ZERO EN CONDUCTA, "MEHANIKA DUŠE, EH MAN HE" I LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR, "GLUHA REPUBLIKA"
Poetika okrutnosti
Tri predstave u nastavku ponovo pokazuju koliko su lutke 'moćne' i da je velika zabluda smatrati lutkarske predstave isključivo razbibrigom za djecu
Objavljeno: 13.12.2023. 11:31:45
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Mehanika duše" / Ivan Špoljarec

 

Među predstavama za odrasle na 56. međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF (15.-21.9.2023.) našla se i predstava Metamorfoze, doktorski umjetnički projekt glumca (sada i redatelja) Saše Latinovića, u produkciji Pozorišta mladih Novi Sad i Akademije umetnosti u Novom Sadu (Srbija) koja se bavi idejom preobražaja iz neživog u živo (animacija predmeta) ali se sadržajno bavi Ovidijevim epom Metamorfoze, preciznije mitom o čarobnici Medeji i vođi Argonauta Jasonu, o njihovoj ljubavi, sretnom životu i tragičnom kraju (ZKL, 18.9.).

Baveći se scenskim govorom, autor Latinović je posegnuo za animacijom „pomoću štapa i kanapa“, kako je sam slikovito opisao (on i kostimografkinja Milica Grbić Komazec nagrađeni su za scenografiju) te je ansambl (Marija Radovanov, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković i Saša Latinović) oblikovanjem užadi stvarao mitska bića čije su živote pratili sugestivni uzdasi, proročki govori i „svevremenski“ zvukovi (nagrada za scensku glazbu). Predstava djeluje upečatljivo, a to što se u svakom trenutku ne uspijeva dešifrirati svaki segment sadržaja može i ne mora biti mana: razumijemo li uvijek ljudska ponašanja?

Prošlogodišnji PIF ugostio je španjolsko kazalište Zero en Conducta s predstavom Brigitin posljednji ples, a ove je godine ista skupina nastupila s predstavom Mehanika duše, eh man he (ZPC, 20.9.) u kojoj se isprepliću plesni pokreti i animacija (ansambl je nagrađen za koreografiju i za glumačku i animatorsku kreaciju), što je odlika ovog kazališta (režija i koreografija Julieta Gascon i Jose Puchades-Putxa, uz njih još nastupaju Amok Cor, Elena Llaucat i Pino Steiner).

Lutak bez lutkara ne postoji – mrtva je tvar, ali kada ga prihvate skrbne ruke, onda Nolan pokazuje sve suptilnosti živog bića: i ovaj put je očarala vrhunska animacija španjolskih umjetnika i da nije bilo lutkinog lica (izrada lutaka Mina Trapp) lako bismo ga uvrstili među ljude (naravno, lutkari su u crnom, dok je on „normalno odjeven, Claudia Fascio). Animaciji je ravnopravan ples (glazba Bob Gonzalez i Jorge da Rocha) pa „preplitanje“ ta dva pristupa ostvaruje poetično, gotovo duhovno ozračje. Iako neverbalna, predstava je vrlo rječita, posebno pri susretu lutke i čovjeka jer se u oba slučaja upitnim mogu pokazati postojanje duše i volje: za lutku je to, vjerujemo, očito, ali ne traga li ljudsko biće također ponekad za svojim pokretačem (motivom djelovanja, ljubavi)? Predstava je dobila Nagradu „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom.

Na 12. Bijenalu slovenskih lutkara (6.- 9.9. 2023.) u Mariboru izvedena je predstava za odrasle pjesnika Ilye Kaminskoga Gluha republika u dramaturgiji Tanje Lužar, režiji Andreja Jusa i produkciji Lutkovnog gledališča  Maribor (8.9.). Potresnu priču o diktaturi u kojoj prvi stradaju oni nedužni (gluhi dječak) pratimo kroz nastup glumca, pjevača i klavirista Jure Ivanušiča (glazba J. Ivanušič, Polona Janežič) i Metke Jurc uz izuzetnu vizualnu kreaciju Barbare Stupice (čudesan prikaz promatrača u obliku plota). U predstavi se nižu razne zgode iz života ali sva njihova „životnost“ stapa se u mučni osjećaj patnje i bespomoćnosti – valja biti odrastao za ovu predstavu.

Tri navedene predstave ponovo pokazuju koliko su lutke „moćne“ i da je velika zabluda smatrati lutkarske predstave  isključivo razbibrigom za djecu.