KLIKER: INK PULA, „BESKILCI U OBLACIMA“
Precizno tempirana komedija pokreta
Andrea Gotovina svojim je predanim pedagoškim, autorskim, koreografskim radom s polaznicima dramskog i plesnog studija INK-a drugi put za redom pokazala da je profesionalizam nešto na što nas i djeca i mladi mogu podsjetiti, kada s njima radimo
Objavljeno: 20.12.2021. 18:47:09
Izvor: kritikaz.com
Autor: Nikolina Odobašić
"Beskrilci u oblacima" / Kliker festival

 

Prošle su godine na Kliker festivalu polaznice plesnog i dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, pod vodstvom Andreje Gotovine, samosvjesno i sa stavom stale na scenu varaždinskog HNK-a s autorskom predstavom One. Gotovina i mladi izvođači studija INK svoju su novu plesnu predstavu Beskrilci u oblacima predstavili na ovogodišnjem Klikeru 8. listopada na istom mjestu kao i prošle godine.

Ove godine u manjem broju, ali ništa manje uvjerljivo, polaznici studija podijelili su s varaždinskom publikom plodove svog najnovijeg rada. Saša Marković, Petra Mohorović, Lucija Blagonić, Mark Marić, Noa Pavlinović i Zora Cvijanović predstavljaju mali svijet jedne zajednice kukaca na travi. Predstava je pogled u mikrosvijet prirode, izgleda poput kazališne verzije dokumentaraca u kojima se promatra svijet malih životinja i biljaka, njihovih pokreta i međuovisnosti koje su iz naše perspektive nevidljive i nevažne.

Carlos Andres Fagin autor je glazbe i zvuka koji su uvelike pomogli naglašavanju pojedinih pokreta i poentiranju koreodramske situacije. Glazba je asocirala na crtani film, što je pomoglo djeci staviti predstavu u kontekst izvan realističnog narativa. Kostimografkinja Desanka Janković obojala je kukce u prirodni kolorit buba, odnosno crne i sive, ali igrala se odsjajima i refleksijom pod svjetlima. Svaki je kukac imao pomalo različitu siluetu i liniju ticala, no neupitno su svi pripadali istoj vrsti sjajnih, tamnih i smiješnih buba.

Transpozicija u kretnje i potencijalnu svijest kukca, težak je zadatak i za iskusne, profesionalne plesače, no mladi su INK-ovci dosljedno držali tjelesni lik kukaca. Njihove su neutrale lika bile izrazito pomaknute u usporedbi s njihovim privatnim i dosadašnjim izvedbenim habitusom. Unatoč tomu, oni su uspijevali već samim izvrtanjem na bok ili leđa, precizno tempiranom komedijom pokreta, među djecom vrtićke dobi u publici izazvati valove gromoglasnog smijeha. S vremenom je predstava gradila priču o zajednici koja je bazirana na instinktima koji ih drže zajedno ili odvajaju od grupe.

Predstava otkiva način kretanja kukaca, pa njihove želje i motive te određene radnje, da bi se na kraju polaganom gradacijom izvođači oslobodili zakonitosti tijela kukca i započeli svoj hibridni disco ples buba-ljudi, što je u potpunosti osvojilo djecu u publici natjeravši ih na ples.

Andrea Gotovina svojim je predanim pedagoškim, autorskim, koreografskim radom s polaznicima dramskog i plesnog studija INK-a drugi put za redom pokazala da je profesionalizam nešto na što nas i djeca i mladi mogu podsjetiti, kada s njima radimo. Osim što je za izvođače takav rad i gostovanje veliko iskustvo, pohvalno je što se INK i Kliker prepoznaju u istom, pedagoškom cilju. Osim toga, nevjerojatno je lijepo vidjeti predstavu koju rade djeca za drugu djecu na jednoj ozbiljnoj razini.