12. MONOPLAY: ROBERTA MILEVOJ, "ROB3RTA"
Dojmljivo i uznemiravajuće
Korištenjem energičnih pokreta koji se smjenjuju s mirnim, dapače statičnim tjelesnim stankama, Milevoj izaziva osjećaj napetosti, neprijatnosti, ali i slutnju mogućeg smiraja
Objavljeno: 10.15.2020 3:05:22 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Rob3rta" / Nina Đurđević

Nakon solističkih nastupa pod nazivom „Roberta, Roberta“(210.) i „Opet Roberta“ (2103.) plesačica i koreografkinja Roberta Milevoj (1979.) posegnula je za još jednom solo izvedbom pod grafički neobično oblikovanim naslovom „Rob3rta“ s kojom je nastupila na 12. Monoplayu,  festivalu sola (24.-28.8.2020.) u Kazalištu lutaka Zadar (26.8.).

Odjevena u stiliziranu  „radničku“ plavu odjeću (Desanka Janković) uz fascinantnu glazbu Mire Manojlovića i suradnju „brata po teatru“ Matije Ferlina, Milevoj gotovo hipnotički izvodi pokrete u kojima poznata teoretičarka Maja Đurinović prepoznaje „dojam trpnje“.


"Opet Roberta"

Prema zapisu u pratećoj neobično osmišljenoj programskoj knjižici (Kuna zlatica) proizlazi da autoricu interesira „(…) na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode i modusi njene manifestacije u plesnoj izvedbi mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji. Tijelo se ovdje promatra kao mehanizam koji nosi sa sobom ispovijest, ali i povijest izvedbenosti specifičnog autorskog tijela“.

Korištenjem energičnih pokreta koji se smjenjuju s mirnim, dapače statičnim tjelesnim stankama, Milevoj izaziva osjećaj napetosti, neprijatnosti, ali i slutnju mogućeg smiraja. Ta naizmjeničnost dinamikom suprotnih pokreta i tjelesnih položaja u kojima ne preza od stajanja na rukama ili četveronožnog kretanja, neprestano održava napetost kod izvođačice i njezinih promatrača. Posve nesvjesno, gledatelj prelazi mentalni put od objekta u subjekt, postaje mu važno što se zbiva s izvođačicom – postaje ona. Solo „Robe3ta“ odjednom ispunja prostor ma koliko velik bio i pretvara se u dojmljivu i uznemirujuću predstavu.