ZPC: "HOLOGRAMSKI PROSTOR"
Fizikalni zakoni i ples
Iako o sadržaju predstave 'Hologramski prostor' možemo nagađati, jasno je da se radi o perspektivnim mladim plesačima, a da je Tibor Szirovicza nedvojbeno glazbeni suradnik za poželjeti
Objavljeno: 4.7.2019. 2:31:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Hologramski prostor" / Neven Petrović

Predstava „Hologramski prostor“ koreografkinje Jasne Čižmek Tarbuk u Zagrebačkom plesnom centru (29.11.2018., osvrt na izvedbu 19.4.2019.) tek rubno nagovještava  koherentne  svjetlosne valove, lasere i hologramske (trodimenzionalne) fotografije: puno se više bavi  interferencijom pokreta, zvuka i svjetlosti.

Izvanredna, melodiozna i suvremena glazba Tibora Szirovicza „potpomognuta“ je sjajnom video animacijom Vedrana Popovića i svjetlom Marina Frankole, te tako ostvaruje    preduvjete za plesnu fresku troje plesača s rasprostrtim najlonskim plohama.

Odjeveni u majice i hlače  prigušene zelene i ružičaste boje (Jadranka Hlupić Dujmušić) mladi plesači Ida Jolić, Marin Lemić i Marta Habulin nenametljivo i suptilno oblikuju  plesne figure, naizmjence se zakrivajući i otkrivajući. Iako estetski upitan, lelujavi najlonski plašt čini vizualnu prepreku prema okolini, omata i začahuruje plesačice aludirajući na  bića koje će trenutak kasnije razigrano poletjeti.

Duljina i prozračnost najlona omogućuje stvaranje valova, pa  tako njihova materijalnost postaje svjetlosnom metaforom.  Iako o sadržaju predstave možemo nagađati, jasno je da se radi o perspektivnim mladim plesačima, a da je Tibor Szirovicza (1981.) nedvojbeno glazbeni suradnik za poželjeti.