POLETNI LUTKOVNI PRISTAN: BANDA FERDAMANA
E, barabe jedne!
U predstavi 'Banda čita', improvizatorske skupine KUD-a Banda ferdamana, oduševljava entuzijazam članova, vješta animacija, duhovite replike smišljene u trenutku i napetost koja povezuje izvođače i publiku
Objavljeno: 13.9.2017. 4:01:34
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Banda čita" / Promo fotografija

Među predstavama Poletnog lutkovnog pristana 2017. (Ljetne lutkarske luke ili ljepše Ljetnog lutkarskog pristaništa) našla se i predstava mariborskog  Kulturno umjetničkog društva Banda ferdamana (član grupe Blendor Sefaj objasnio mi je to kao svojevrsnu pogrdu, poput bando prokleta ili barabe jedne) pod nazivom „Banda čita“.

Radi se o skupini mladih ljudi koji se bave improvizatorskim kazalištem, čiji se počeci u  Sloveniji vezuju uz  nastup Kazališta Ane Monro godine 1990., da bi od 1993. kao projekt ljubljanskog KUD-a France Prešeren preraslo u zajedničko sudjelovanje, a potom se  1998. utemeljuje Impro liga u kojoj se kazališne improvizatorske skupine nadmeću.

Za razliku od ostalih improvizatorskih kazališnih skupina, ovaj postav Bande ferdamane (Jasmina Čuješ, Mojca Pibernik, Blendor Sefaj, Jani Šumak i Vid Šumak) jedina je skupina koja svoje improvizacijske nastupe izvodi s lutkama (suradnja s Kazalištem lutaka Maribor). Naime, na samom početku nema ni teksta ni ideje ni posebne namjere - publika sugerira naslov i temu, a sve ostalo je trenutak nadahnuća, suradnje, brzine i snalažljivosti.

Da bi se dobro improviziralo, članovi moraju puno znati, dobro surađivati, biti na „istoj frekvenciji“ i „otvarati“ prostore za onoga pokraj sebe jer je konačni cilj predstava, a ne vlastita promocija. U predstavi kojoj sam prisustovala (26.8.2017.) publika se odlučila za temu „Baka ide u disko“ (baka je bila lutka po izgledu nalik trbušnoj plesačici), pri čemu su njezine unuke oteli svemirci... Iza glumaca bio je stol s mnogim (arhivskim) lutkama pa su tijekom predstave glumci uzimali lutke koje su im prve dopale do ruku - tako  je vanzemaljac kornjača, unuk izgleda kao da je prebolio najgore boleštine, a kovčeg je okrugla spužva.

Ono što je sjajno jest da se pripovjeda „prava“ priča bez obzira na najčudnija skretanja uzrokovana sugestijama  iz publike – oduševljava njihov entuzijazam, vješta animacija (iako se radi o priučenim animatorima), duhovite replike smišljene u trenutku i napetost koja povezuje izvođače i publiku. Zaista ne stignete ni trepnuti!