ZPC: "ITINAIR"
Tko bi gori, sad je doli...
Slobodno mogu reći (posve nekorektno subjektivna) da sam istinski uživala u likovnoj, glazbenoj i posebice scenskoj izvedbi predstave 'ItinaiR' u ZPC-u
Objavljeno: 29.6.2016. 0:40:09
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"ItinaiR" / plesnicentar.info

Među posljednjim izvedbama ove sezone (a možda i šire) u Zagrebačkom plesnom centru mogli smo vidjeti 24. i 25. lipnja 2016. projekt Mixdoor (outdoor i indoor – vanjsko i unutarnje), interkulturalnu inicijativu u kojoj su sudjelovali umjetnici iz Francuske, Grčke, Hrvatske, Madžarske i Poljske.

Vješti plesači i ljudi skloni cirkuskim vještinama iz spomenutih zemalja, uz pratnju takozvane žive glazbe, osmislili su predstavu ItinaiR koja je bila potaknuta AristofanovimPticama“, ali se u cijelosti bazirala na vertikalnom plesu i cirkuskim vještinama (od žongliranja, preko njihanja na konopima spuštenim s grana do provlačenje kroz viseći kolut).

Početak je bio u dvorištu ZPC-a gdje su „vješti piloti od perja“- plesači zamaskirani kao ptičje spodobe - nudili svoj slobodni let s krova zgrade. Potom se krenulo u obilazak obližnjih mjesta (Oktogon umjesto Cvjetnog trga), susjedna Ilička dvorišta preko ulaska u dvoranu, do završnice u dvorištu gdje su moćna visoka stabla postala glavnim potpornjima neustrašivim plesačima.

Iako sve u njihovim izvedbama djeluje lako i neopterćeno, važno je prepoznati odličnu uigranost, budući da se svaka izvedba u određenoj sredini iznova prilagođava - zagrebačka sudionica u plesačko-cirkuskoj izvedbi bila je Nikolina Komljenović, a usklađivanje je trajalo četiri dana.

U zagrebačkoj su izvedbi sudjelovali domaći mladi glumci i glazbenici, a slobodno mogu reći (posve nekorektno subjektivna) da sam istinski uživala u likovnoj, glazbenoj i posebice scenskoj izvedbi.