"KAZALIŠTE U KOFERU", SILBA, 23. DO 27. SRPNJA
Vodič kroz prvi silbenski KUK
Od 23. do 27. srpnja na Silbi će se održati festival „Kazalište u koferu“, kraće i slađe silbenski KUK, koje će ugostiti dvije cirkuske predstave za sve generacije, jednu lutkarsku predstavu za odrasle i Najmanje lutkarsko kazalište za sve, uz dvije radionice za djecu 7+
Objavljeno: 22.7.2024. 9:29:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Prvi silbenski KUK / autorica plakata Marta Mršić

O samom festivalu „Kazalište u koferu“ više saznajte ovdje, razgovora sa zvijezdama festivala pročitajte na linkovima (razgovor s Marijanom Matoković; razgovor s Tonijem Leakovićem i Andrijom Krištofom), a u nastavku se prepustite vodiču silbenskog KUK-a:

Utorak, 23. srpnja

11-13 sati, pred školom
Besplatne radionice – sastanak pred školom

21 sat, pred školom
Teatar CIRKUS Punkt, U mojim snovima

Režija i dramaturgija: Marijana Matoković i Tihana Strmečki
Mentor: Ira Seidenstein
Odabir glazbe: Marijana Matoković
Izrada kostima i scenograifje: Angela Runje
Izvodi: Marijana Matoković (Mara di Clown)

O predstavi: U mojim snovima duhovit je komad za sve one koji su nekada sanjali nešto uobičajeno što je preraslo u nešto posve nepredvidljivo. U predstavi pratimo mladu djevojku koja zapada u najčudnije situacije; ostaje bez glasa na vlastitom opernom koncertu, svira na imaginarnim instrumentima, šeta nevidljivog psa, misli da je najbolja mađioničarka na svijetu... a kad ono... NIJE! Sve to bez konkretnih riječi i teksta, ozvučeno glasovima koje sama proizvodi ili izvodi uz glazbenu pozadinu. Predstava otvara pitanja, što je bolje, suočiti se sa strahovima u snovima ili javi? Koliko je isprepleteno jedno s drugim? I možemo li prenijeti spoznaje iz svijeta snova u svijet jave?

Trajanje: 45 min
Dob: 5+

Srijeda, 24. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice

21 sat, pred školom
Glinjol teatar, Bračne muke iz vizure ruke

Autor i izvođač: Toni Leaković
Mentor: izv.prof. ArtD. Hrvoje Seršić
Izrada scenografije: Ivica Leaković, Martina Livović

O predstavi: Priča o ljubavi i svađi, tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su u paru. Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisi koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega.

Trajanje: 35 min
Dob: 15+

Četvrtak, 25. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice

21 sat, pred školom
Teatar CIRKUS Punkt, Olympia

Režija i dramaturgija: Marijana Matoković i Tihana Strmečki
Mentor: Ira Seidenstein
Odabir glazbe: Marijana Matoković
Izrada kostima i scenograifje: Angela Runje
Izvodi: Marijana Matoković (Mara di Clown)

O predstavi: U predstavi pratimo izmišljeni klaunovski lik  Ivu Sportivu koja pokušava se pripremiti za nadolazeće  Olimpijske igre u Parizu, 2024. godine. Iva Sportiva otkriva različite aspekte koji uključuju pripreme za Olimpijske igre, pa to uključuje onaj sportski dio, praćenje pravila određenog sporta, zagrijavanje, igranje, timski duh, odanost zemlji koju predstavlja, ali i sve što dolazi popratno uz sport, a to je navijanje, bodrenje, predviđanje tko će pobijediti, uživljavanje u igru. Sve ono što je ljudski, to je u stvari klaunovsko, a kad se tu pridruži strast i emocije koje donosi sportski duh, tad ono komično ljudsko dolazi posebno do izražaja.

Trajanje: 45 min
Dob: 5+

Petak, 26. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice

20 sati
Glinjol teatar, Najmanje lutkarsko kazalište

Autori koncepta i Izvođači: Toni Leaković i Andrija Krištof

O predstavi: Malo ulično kazalište u kojemu se za mali broj gledatelja igraju kratke predstave. Cilj je ovog intimnog lutkarskog kazališta približiti kazalište ljudima i dovesti slučajne prolaznike (obitelj ili skupinu prijatelja) na kratku predstavu. Izvođači se etidama i pričama prilagođavaju publici, prilagođavajući program od onih najmanjih do odraslih gledatelja.

Trajanje: 180 minuta
Dob: za sve uzraste

Subota, 27. srpnja

11-12 sati, pred školom
Radionice

21 sat, pred školom
Polaznici radionice, Od krpe do zakrpe

Izvedba polaznika radionica Animacija krpe i Radionice glume i fizičkog teatra

O izvedbi: Polaznici petodnevnih radionica Animacija krpe i Radionice glume i fizičkog teatra izvest će program od etida koje su pripremili s mentorima Marijanom Matoković, Tonijem Leakovićem i Andrijom Krištofom.

Trajanje: 30 minuta
Dob: za sve uzraste

Radionice

"Animacija krpe"

Polaznici radionice upoznat će se s osnovama lutkarske animacije koristeći kuhinjsku krpu. Krpa zbog svoje animabilnosti i mogućnosti preklapanja nudi broje izvedbene forme i mogućnosti animacije. Kroz razne lutkarske vježbe polaznici će imati priliku podrobnije upoznati svakidašnji predmet te ga koristiti na nesvakidašnji način - kao lutku. Koristeći maštu dobit će mogućnost stvaranja raznih likova te se upoznati s njihovim mogućnostima na sceni. Osim animacije kuhinjske krpe, polaznici će se upoznati s lutkarskim načinom razmišljanja te načinima kako oživiti neživu stvar. Razni materijali nude nam razne mogućnosti. Osim animacije lutke polaznici će proći i set osnovnih lutkarskih vježbi za koordinaciju i maštu te se upoznati s osnovama dramaturgije i pričanja jednostavne priče od početka do kraja uz svladavanje prepreka koje im se nađu na tome putu. Cilj radionice je kroz igru i zabavu naučiti nove vještine.

Voditelji: Toni Leaković i Andrija Krištof

"Radionica glume i fizičkog teatra"

Radionica obuhvaća niz vježbi usmjerenih na rad s tijelom u prostoru i vremenu. Radionica je podijeljena u tri dijela. Zagrijavanje, učenje akrobatskih elemenata i osmišljavanje vlastitih točaka uz glazbenu pratnju. Također, uče se elementi iz akrobatike, parkoura, suvremenog cirkusa, klauniranja i glume.

Voditeljica: Marijana Matoković