„CONTEMPORARY PUPPETRY AND CRITICISM“ U IZDANJU AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU
U Litvi predstavljena važna studija o suvremenom lutkarstvu
Krajem listopada je u Vilniusu u Litvi predstavljena knjiga 'Contemporary Puppetry and Criticism', uredničkog tima Igor Tretinjak (glavni urednik), Lucija Periš i Katarina Žeravica s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
Objavljeno: 15.11.2022. 10:57:03
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Promocija knjige / I.T.

 

Knjiga Contemporary Puppetry and Criticism jedan je od prvih sustavnijih pokušaja obuhvaćanja širokog izvedbenog područja koje pokriva suvremeno lutkarstvo. Riječ je, ujedno, o prvoj studiji u kojoj se suvremeni lutkarski izraz dovodi u direktnu vezu s kritičarem kao javnim predstavnikom aktivnog gledatelja, odnosno završnog suautora izvedbe.

Glavni urednik Igor Tretinjak o knjizi je rekao kako „suvremeno lutkarstvo već desetljećima ruši vlastite granice, kontinuirano se šireći i bogateći. Na tom putu aktivni gledatelji i kritičari predstavljaju nužne sugovornike i završne suautore izvedbenog čina – oko ovih nekoliko karakteristika oblikovana je knjiga Contemporary Puppetry and Criticism. U prvom dijelu knjige autori tom izrazu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj i Litvi pristupaju teorijski i povijesno, da bi se u drugom dijelu okrenuli kritici i kritičaru“.

Kako ne bi ostala tek na idejama, knjigu zaokružuju primjeri kritika nastalih na radionicama u sklopu projekta Kreativne Europe Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, čiji je rezultat i ova knjiga. Ovako koncipirana, ova monografska studija predstavlja mogući temelj za daljnje dijaloge i preplitanja suvremenog lutkarskog izraza i teorije, odnosno kritike.

Među autorima nalaze se jaka imena nacionalnog, europskog i svjetskog lutkarstva, poput jednog od najvažnijih teoretičara lutkarstva danas Didiera Plassarda, potom prva imena slovenskog, škotskog, litvanskog i srpskog lutkarstva i kritike te mlade kritičke nade. Vilniuška promocija okupila je neke od autora te su, uz urednike Tretinjaka i Žeravicu, sudjelovali Benjamin Zajc, Gareth K Vile, Inesa Vėlavičiūtė i Kristina Steiblytė kao jedna od autorica u knjizi i moderatorica predstavljanja.

U projektu Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU sudjeluju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, ujedno i izdavačica knjige, Lutkarsko kazalište „Lėlė“ iz Vilniusa, Puppet Animation Scotland iz Edinburgha i Lutkarsko kazalište Ljubljana kao voditelj projekta.

Iz recenzija:

Suvremeno lutkarstvo u Litvi, Škotskoj, Sloveniji i Hrvatskoj na svom putu prema eksperimentu propituje odnos između scene i gledališta, izostavlja lutkarsku dramaturgiju, ruši rampu i redefinira prostor izvedbe, često je bogateći filmom ili videoigrama. Fokus se kroz povijest lutkarstva mijenjao, a konačni je rezultat totalno kazalište. U suvremenoj lutkarskoj izvedbi aktivni gledatelj postaje intimni suautor izvedbenog čina, kritičar je most između izvođačkog tima i gledatelja, a sama kritika neka vrsta samoanalize i subjektivnog suda koji nikada nije apsolutna istina.

Dr. sc. Teodora Vigato

Knjiga Suvremeno lutakrstvo i kritika važan je korak u zadovoljavanju nasušne potrebe pisanja o novim vidovima lutkarske umjetnosti i specifičnostima lutkarske kritike. Okuplja raznovrsne autore od svjetski poznatih imena, preko kritičara koji su se etablirali u vlastitim državama, do mladih snaga u usponu. Zbir je to izuzetno vrijednih tekstova koji će pridonijeti boljem uvidu u suvremeno lutkarstvu i njegovu razumijevanju, kao i ukazati na važnost kritike za taj umjetnički izraz.“    

Dr. sc. Livija Kroflin