PRVI PUT I U HRVATSKOM IZDANJU
Novi broj Lutke samo za vas - lutkarstvo na rubu
Samo kod nas i na contemppuppetry.eu čitajte novi, 61. broj slovenskog lutkarskog časopisa Lutka, posvećen lutkarstvu na rubu, i to na hrvatskom jeziku
Objavljeno: 24.10.2022. 12:53:46
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Naslovnica časopisa Lutka, Teatar Lele, "Slika Doriana Graya“ / L. Vancevičienė

 

Novi broj časopisa Lutka, naslovljen Na rubu, posvećen je suvremenom lutkarstvu, kojemu pristupa kroz teoriju, politiku, praksu i foto materijal. Glavna urednica broja Tjaša Bertoncelj okupila je 12 tekstova koji kroz različite perspektive propituju i ruše granice i rubove lutkarstva, ukazujući na beskrajne mogućnosti, ali i potrebe za istraživanjem suvremenog lutkarskog izraza.

Teorijski dio otvara Maša Jazbec s tekstom Virtualna želja za aktualizacijom lutke - Kako promišljati lutku u umjetnosti sa Gillesom Deleuzeom, nastavljaju Tjaša Bertoncelj s tekstom Stanje/uvjet neživog u lutkarstvu i Igor Tretinjak sa Svjesnom pasivizacijom prema apsolutnoj vlasti, a zatvara Maša Radi Buh s Posthumanističko-feminističkom intervencijom.

Politički kut (suvremenog) lutkarstva okuplja tri teksta: Politički i radikalno kroz oči lutke Benjamina Zajca, Tri verzije angažirane prakse: kolektivno, ludističko, protestno Zale Dobovšek i Četvrti zid Nike Švab.

Praktični dio otvara intervju Tajde Lipicer s Yngvild Aspeli, Mojca Redjko piše o kazalištu materijala, Gareth K. Vile o odnosu vizualnog kazališta i lutkarstva, Lorna Irvine o odnosu lutkarstva i fizičkog kazališta, dok Kristina Steiblytė i Ramunė Balevičiūtė zatvaraju tekstualni dio broja esejom o suvremenom lutkarstvu u Litvi.

Časopis Lutka pokrenut je 1966. godine, a izdaje ga Lutkarsko kazalište Ljubljana. Ovaj broj nastao je u sklopu projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“ koji okuplja četiri lutkarski važne europske institucije. Voditelj projekta je Lutkarsko kazalište Ljubljana, a partneri Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku,  vilniuško kazalište „Lele“ iz Litve i Puppet Animation Scotland.

Osim u hrvatskom e-izdanju, čiji je urednik Igor Tretinjak, 61. broj Lutke izašao je u litvanskom e-izdanju te u tiskanom i e-izdanju na slovenskom i engleskom jeziku, što ga čini izuzetno važnim za suvremeno lutkarstvo, kako ciljanih (izvedbenih) prostora, tako u europskom kontekstu.

Časopis možete skinuti i pročitati ovdje.