HDKKT U HNK-U, SUBOTA, 15. LISTOPADA, 20:30 SATI
Govor u stranu: klasičnost i suvremenost klasika
Novi projekt 'Govor u stranu', susrete kazališnih stvaratelja, gledatelja, teatrologa i drugih kazališnih stručnjaka, HDKKT otvara temom klasičnošću i suvremenošću klasika u foajeu HNK u Zagrebu u subotu, 15. listopada u 20:30
Objavljeno: 11.10.2022. 10:05:27
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Govor u stranu" / HDKKT

 

Potaknute pitanjima koja nam se nameću kad gledamo uprizorenja djela nastalih prije više stoljeća, teatrologinje Lada Čale Feldman i Sibila Petlevski u međusobnome razgovoru i u razgovoru s dramaturginjom Sanjom Ivić, umjetnicima i suradnicima u predstavi Don Juan redatelja Dejana Projkovskog te publikom približit će nam kako pristupiti tumačenju i uprizorenju klasika da bi trajne vrijednosti koje ga i čine klasikom došle do izražaja, a da pritom uprizoreno djelo odgovara suvremenome življenju i suvremenome trenutku izvedbenih umjetnosti.

U kojem su odnosu dramska riječ i izvedbeno djelo, koliko se autorskim postupcima može intervenirati da bi naslov uprizorenja i dalje odgovarao izvorniku? Koliko stilske posebnosti dramskoga djela diktiraju izvedbeni produkt? O čemu sve ovisi čitljivost djela izvan matičnoga konteksta ili vremena njegova nastanka?

Govor u stranu organizira Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a pokrenut je s namjerom jačanja i obogaćivanja komunikacije među sudionicima izvedbenoga čina, kazališnim stvarateljima i publikom. Koncipiran je u obliku poliloga te se sadržajno oslanja na repertoar HNK-a, povezujući više naslova uz izabranu temu. U kazališnoj sezoni 2022/2023. planirano je ukupno šest susreta. Voditeljica projekta je Ivana Slunjski.