ČAKOVEC, 9.-14. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 25. susret HC Assitej
U nedjelju 9. listopada u Čakovcu počinje 25. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, a samo na Kritikazu pročitajte veliki vodič kroz predstave
Objavljeno: 7.10.2022. 11:50:10
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Dio plakata / HC Assitej

Nedjelja, 9. listopada

16:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Gradsko kazalište mladih Split, CAREVO NOVO RUHO

Redatelj: Siniša Novković
Uloge: Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Vanda Boban Jurišić / Anja Ostojić, Nada Kovačević
O predstavi: Carstvo kojim vlada Car Andrija smješteno je u današnje doba i osvrće se na aktualne teme. Naš Car je potpuni ovisnik o društvenim mrežama i internet trendovima. Pod svaku cijenu želi imati najviše pratitelja i lajkova na svijetu. Spletom okolnosti online ugled mu bude uništen i postaje žrtva online nasilja. U pokušajima da vrati svoju popularnost vjeruje svemu što vidi i pročita na internetu i tone još dublje te sa sobom povlači i cijelo carstvo.
Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 7+

Ponedjeljak, 10. listopada

10:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Riječko kazalište mladih Kamov & Teatar Poco Loco Zagreb, I CYRANO I DJEVOJČICA

Redatelj: Guillermo Baldo
Uloge: Jela – Zrinka Kušević / Romina Tonković, Roxana – Maja Katić / Ana Marija Brđanović
O predstavi: Predstava govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja po malo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš što je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori također i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga se ne bi trebao zaljubiti. Što ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu? Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće biti iskren? Ovaj predivan, emotivan i mudar tekst mladog argentinskog redatelja Guillerma Balda inspiraciju crpi iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je također bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 10+

14:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Kazalište Mala scena Zagreb, AUT

Autor i ideja: Paško Vukasović
Uloge: Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja, Luka Bulović
O predstavi: Svatko od nas je drukčiji i svaki mozak je drukčiji. Netko je dobar u matematici, netko u košarci, a netko zna sve filmove, glumce i kazališne predstave kao Matej. Matej je osoba s poremećajem iz spektra autizma i glumac u predstavi „Aut“. Osim na Matejevoj stvarnoj priči, predstava se motivski naslanja na roman „Neobičan događaj sa psom u noći“. Matejev lik tako sudjeluje u istrazi ubojstva psa u susjedstvu, te završava u policijskoj postaji. Uz pomoć dobrohotnog policajca i susjede Ines, Matej napokon uspostavlja zdraviji odnos sa svojim tatom. Predstava „Aut“, koristeći narativ istrage ubojstva psa, približava važnost razumijevanja drugih i drugačijih kroz iskustvo našeg junaka.
Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 9+

17:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Teatar Fort Forno, GIDIONOV ČVOR

Redatelj: Robert Raponja
Uloge: Katica Šubarić, Matea Bublić
O predstavi: Predstava smještena u školu, počinje kada majka nedavno preminulog učenika dolazi na sastanak s učiteljicom svog sina. Razgovor se bavi odnosom između ožalošćene majke Corryn (Korina) i emocionalno preplavljene učiteljice Heather (Ružice). Korinin sin, učenik osnovne škole, počinio je samoubojstvo na dan kada je izbačen iz škole. Gidion je možda bio ozbiljno zlostavljan ili je možda bio zlostavljač koji je maltretirao druge. Tijekom razgovora, žene pokušavaju otkriti što je Gidiona dovelo do tragičnog čina. Predstava se bavi mnogim ključnim pitanjima vezanima uz obrazovni sustav, odgovornost nastavnika, slobodu izražavanja, uloge roditelja i učitelja u sve kaotičnijem svijetu.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 15+

18:30 sati, Galerija Centra za kulturu Čakovec / otvorenje izložbe
ZA NAŠE DASKE PRIKOVANI… 60 GODINA I JOŠ KOJA VIŠE
Obljetnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka
Postav izložbe: Marija Volkmer

Utorak, 11. listopada

11:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Gradsko kazalište lutaka Rijeka, SRCE VEĆE OD MENE SAMOG

Redateljica: Tamara Kučinović
Uloge: Ursa - Zlatko Vicić, Zec - David Petrović, Sob - Tilen Kožamelj, Jež - Almira Štifanić, Tvor - Andrea Špindel, Zmija - Petra Šarac, Mrav - Damir Orlić
O predstavi: Svako je srce drugačije. Ursino srce toliko je veliko da može pustiti unutra i zeca, i soba, i ježa, i tvora, i zmiju. Svakoga. Jer imati takvo srce, a ne dijeliti ga, prava je šteta, veća od najveće štete. Tamo unutra možete se sklupčati uz kamin na debelom tepihu boje lososa, ili sjesti u udobnu bidermajer fotelju, obući najmekanije papuče na svijetu, slušati glazbu iz starog zelenog gramofona, ili pročitati koju dobru knjigu. Za svakoga ponešto i za svakoga sve. U Ursino srce dolazi se zagrljajem. Hoćete li ući? Hoće li ući ijedna životinja, i zašto neće, vidjet ćete u predstavi.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 6+ (od 1. razreda osnovne škole)

17:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
GK Joza Ivakić Vinkovci i DK Branka Mihaljevića Osijek, ROCK 'N' ROLL BAJKA

Režija: Mario Kovač
Uloge: Goran, pjevač – Gordan Marijanović, Ivo, bubnjar - Silvijo Švast, Marko, gitarist – Srđan Kovačević, Marina, basistica – Ivana Vukićević, Danijel/Martin - Grgur Grgić, Ravnatelj – Tihomir Grljušić, nastavnica matematike – Lidija Helajz, tata – Đorđe Dukić, mama – Aleksandra Colnarić, baka – Areta Ćurković
O predstavi: Rock & roll bajka je adrenalinski raspjevana predstava o nestajućoj vrsti srednjoškolaca rockera. U vremenima kada iz mobitela mahom zavija glazba od koje se ježi koža, ova predstava nas podsjeća kako u nekim garažama, šupama i podrumima još uvijek postoje klinci koji njeguju izvorne vrijednosti rock glazbe koja vječno s pozicije margine komentira svijet oko sebe. Predstava, inspirirana popularnim stripom Štefa Bartolića o Goranu i njegovim Gluhim lastama, donosi nostalgično sjećanje na srednjoškolsko vrijeme prvih ljubavi, prvih koncerata i prvih mamurluka upotpunjeno živom glazbom glumaca i glumica Dječjeg kazališta.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 8+

Srijeda, 12. listopada

10:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, DIVLJI KONJ

Dramatizacija i režija: Tamara Kučinović
Uloge: Divlji konj – Gordan Marijanović, Gospodar – Areta Ćurković, Sivka – Kristina Kovačević, Šarac – Srđan Kovačević, Nera – Tena Milić Ljubić, Zvijezda – Ivana Vukičević, Mama – Sandra Colnarić, Tata – Đorđe Dukić, ostali konji – Hana Havelka, Lucija Hrsan i Marlena Mršić, članice Baletnog studija DKBM
O predstavi: Predstava ima želju da odgovori na vječno pitanje: „Što trebam učiniti da budem sretan?“. Iz vizure Divljeg konja to je put koji nemilosrdno podrazumijeva oslobađanje od prošlosti. Bolna prošlost utjelovljena u gubitku oba roditelja, svojim krutim pipcima steže njegovo srce, čini ga nepristupačnim, nepovjerljivim i tvrdim. Takvo uplašeno i bolno srce vrlo često kao svoje najbolje oružje protiv ponovne povrede koristi, ništa drugo, nego mržnju. Roman o odrastanju „Divlji konj“ odrastanjem smatra upravo čin oslobađanja od tog tvrdokornog neprijatelja.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 9+

16:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
UO „Smješko”, SVE 5!

Režija: Petra Mrduljaš
Uloge: Eva - Lidija Kraljić, Miron - Boris Barukčić, Klara - Mirna Ostrošić 
O predstavi: Predstava govori o sve učestalijoj pojavi kod adolsecenata-otuđenosti i anksioznosti, a koja se javlja već u najranijoj adolescentskoj dobi, počevši od 10 godina, te je često neprepoznata uopće kao problem. U ovoj priči pratimo djevojčicu Evu koja se doselila s roditeljima u Zagreb početkom sedmog razreda. Uz nju je nova prijateljica Klara koja joj nastoji pomoći da se prilagodi, ali upoznaje i fatalnog Mirona, manipulativnog i zapravo duboko nesretnog dječaka koji će je pogurati prema autodestrukciji. Eva će morati naučiti da ne treba uvijek biti „sve pet“ te da je moguće prihvatiti životne neizvjesnosti i vlastite nesigurnosti, jer kvalitetan odnos prema sebi se uči, korak po korak. I to ne samo u tinejdžerskoj dobi.
Trajanje: 60 minuta
Uzrast: 11+

Četvrtak, 13. listopada

10:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb, MALA FRIDA

Autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić
Režija: Anica Tomić
Uloge: Amanda Prenkaj, Gorana Marin, Domagoj Ivanković, Petar Atanasoski, Marko Hergešić, Bogdan Ilić
O predstavi: Autorski projekt Mala Frida inspiriran je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Priča je izmaštana, no prepuna temperamenta, boja i zvukova koje nam je ostavila Frida. Sedmogodišnja Frida vodi nas u Meksiko, u Casu Azul – obiteljsku kuću Kahlo. Godina je 1914. unutar plavih zidova Case Azul, Frida pokušava ojačati svoju bolesnu nogu zbog koje je njeni vršnjaci izbjegavaju i zovu Frida Drvena noga. Dane provodi družeći se sa svojim roditeljima i životinjskim prijateljima majmunom Fulang Changom i crnim mačkom Perditom, a njena jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa. No Frida ipak mašta i o stvarnim prijateljicama i prijateljima, ali onakvim koji joj se neće rugati i vidjeti u njoj samo njenu bolest. A onda jednoga dana u njen život ulazi jedan stvarni dječak Pablo koji će tek uz Fridu spoznati što znači biti prijatelj.
Trajanje: 65 minuta
Uzrast: 6+

20.00 sati, Dvorana Centra za kulturu – Tribina Čakovec četvrtkom
Landesbühnen Sachsen, PETTY ONE-WAY
– izvan konkurencije
Fantastično putovanje boce na kraj svijeta
Redatelj: Alexander Wulke
Glumica: Franziska Till
Trajanje: 45 min
Uzrast: 10+
Jezik: njemački    

Petak, 14. listopada

10:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
UO VRUM Zagreb, OD MUHE DO SLONA

Režija i koreografija: Sanja i Till Frühwald
Uloge: Sunčica Bandić, Marko Gašparović, Linda Tarnovski
O predstavi: Od muhe do slona je suvremena i interaktivna plesna predstava koja se događa u razini dječjih očiju... postavlja VELIKA pitanja o MALIM stvarima. Što je malo, a što je veliko? Tko je mali, a tko veliki čovjek?... vodi nas na preslagivanje maštovite scenske slagalice koja pleše priče koje tijelo zna ispričati... otvara svijet slobode i vidi stvarnost u dimenzijama i perspektivama koje odrasli putem izgube i zaborave, kroz lakoću i brzinu prelaska iz realnog u nadrealno, u igru, rastvara maštu pokretom... govori o identitetu, odrastanju i momentima kad smo mali, ali smo veliki, odnosno nismo više mali, ali smo dosta veliki da ne budemo mali... govori o svakodnevnim životnim čudesima koje možemo naći u najobičnijim sitnicama...
Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 4+

16:00 sati, Dvorana Centra za kulturu
KD Pinklec Čakovec, PLAVO SUNCE NA ŽUTOM NEBU
– izvan konkurencije
Redatelj: Romano Bogdan
Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 4+