REZIME 11. LUTKOKAZA
Rekordna posjećenost nikad dužeg, bogatijeg i virtualnijeg Lutkokaza
Održan u vremenu silno okrutnom prema izvedbenim umjetnostima, 11. Lutkokaz je pokazao žilavost i prilagodljivost, privukavši preko tri tisuće pogleda te se proširivši na film koji će, nadamo se, ostati trajni dio revije i u normalnijim prilikama i vremenima
Objavljeno: 8.7.2021. 13:52:33
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Hvalospjev Apsurdu u Relaciji na Melankoličnu Sadašnjicu" / YouTube Screenshot

Iako je uoči početka 11. međunarodne revije lutkarstva Lutkokaz situacija s pandemijom bila vrlo neizvjesna te je dovela u pitanje održavanje same revije, organizatorica Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku odlučila se prilagoditi situaciji i izvući maksimum iz minimuma te je festival pretočila u virtualni svijet.

Rezultat je te odluke dosad najduži, najbogatiji i najposjećeniji Lutkokaz koji je u gotovo dva i pol mjeseca, od 22. ožujka do 4. lipnja, na stranici Kritičke platforme suvremenog lutkarstva EU besplatno prikazao devet lutkarskih predstava (uglavnom filmske adaptacije), osam lutkarskih filmova i dvije izložbe te je organizirao online radionice Krune Tarle, Zorana Petroviča i Anđele Vidović s temama kazališne kritike i suvremenog lutkarstva.

Ovaj bogati sadržaj pregledan je više od tri tisuće puta, što predstavlja rekordne brojke za ovu sve veću i bolju lutkarsku reviju. Također, budući da je ovogodišnji Lutkokaz održan kao sastavni dio projekta Kreativne Europe Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, osječke i hrvatske predstave gledane su diljem Europe, posebice u zemljama partnericama, Sloveniji, Litvi i Škotskoj, što se pokazalo kao odlična reklama za Lutkokaz, osječku akademiju i domaće lutkarstvo općenito. 

Osim brojnošću, ovogodišnji se Lutkokaz nametnuo i kvalitetom programa. Tako su gledatelji diljem Europe (i svijeta) mogli pogledati svjetsku online premijeru predstave Pješčanik Lutkarskog kazališta Ljubljana i filma Hvalospjev Apsurdu u Relaciji na Melankoličnu Sadašnjicu – dnevnik anarhističke i nihilističke akademske skupine osječkih studenata te predstavu Caffe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar koja je nekoliko tjedana nakon Lutkokazove projekcije osvojila tri nagrade na SLUK-u.

Uz nove lutkarske poslastice, gledatelji su imali prilike vidjeti nešto što više nemaju prilike pogledati na kazališnim scenama poput antologijske predstave suvremenog lutkarstva Djevin skok ili proljeće i slijepoj ulici družine Fasade te najvećih lutkarskih hitova osječke akademije, predstava Duga, Pekel na zemli i U potrazi za dijamantnom suzom. Uz to, Lutkokaz je po prvi put ugostio filmski program s naglaskom na kvalitetnim i kreativnim radovima studenata Odsjeka za kreativne tehnologije osječke akademije.

Zaključno, iako je održan u vremenu silno okrutnom prema izvedbenim umjetnostima, 11. Lutkokaz pokazao je žilavost i prilagodljivost, proširivši se na film koji će, nadamo se, ostati trajni dio revije i u normalnijim prilikama i vremenima.