9. KOLOVOZA, KNEŽEV DVOR I PRED DVOROM
Uskoro cjelovita "Dubrovačka trilogija" na DLJI
Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića „Dubrovačka trilogija“, u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u nedjelju, 9. kolovoza u 21:30 u Kneževom dvoru i ispred Dvora
Objavljeno: 12.8.2015. 5:34:16
Dubrovačka trilogija / www.dubrovnik-festival.hr

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju „Trilogije“ potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame „Allons enfants!...“ i „Suton“ postavlja u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje „Trilogije“ napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica.

Festivalski dramski ansambl čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatovaje tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvaruju i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo. Nakon premijerne izvedbe u nedjelju, 9. kolovoza, „Dubrovačka trilogija“ odigrat će se još i 10., 11., 12. i 13. kolovoza.