ZAGREB, 10. DO 16. RUJNA
Ultimativni vodič kroz 15. festival svjetskog kazališta
15. festival svjetskog kazališta održat će se od 10. do 16. rujna u Zagrebu te će predstaviti četiri zanimljive i izvedbeno izazovne predstave o kojima saznajte više u našem vodiču
Objavljeno: 9.9.2017. 4:26:24
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Sestre Macaluso" / Promo fotografija

ŠTO AKO SU OTIŠLE U MOSKVU?
Inspirirano dramom Tri sestre (1900.) Antona Pavloviča Čehova
Redateljica: Christiane Jatahy
Izvođači: Isabela Teixeira, Julia Bernat, Stella Rabello

Predstava
U predstavi inspiriranoj slavnom Čehovljevom dramom, redateljica Christine Jatahy trima je likovima iz predstave dodala četvrtoga: snimatelja. Njegove sirove snimke uživo su montirane sa starijima, a izražavaju želju za promjenom grada i države, kao i sudbine emigracije. Dok se predstava izvodi u prvoj sobi, film koji prikazuje ostatak događaja montiran je uživo i istovremeno projiciran u susjednoj kupaonici. Dvije razine stvaraju dvije moguće reprezentacije istih radnih površina, a pratimo dvije izmjenjujuće vježbe koje pogone odvojena područja kazališta i filma. Film više nije ograničen na jedinstvenu perspektivu konačnoga proizvoda, već se javlja u formi work in progress, kao izravni doprinos izvedbenoj umjetnosti.

Christiane Jatahy
spisateljica, kazališna i filmska redateljica. Njezin rad korespondira s mnogim umjetničkim poljima i novim kreativnim dispozitivima. Od 2004. godine razvija trilogiju "Stolica za samoću, dvije za dijalog i tri za društvo", koja se sastoji od drama "Studio apartman", "Nedostatak koji nas gura" i "Rez".

Od 2009. godine njezin rad se širi i na filmsku umjetnosti s filmom "Nedostatak koji nas gura" koji je sniman 13 sati u komadu, bez rezova i s trima kamerama iz ruke. U Londonu je 2012. godine režirala projekt "U sigurnosti svog doma", dokumentarnu video instalaciju koja pokazuje performanse 30 Brazilaca smještenih u engleskim domovima. Predstava "Julia", kombinacija kazališta i filma, imala je premijeru 2011. godina, a nagradu Shell za najbolju režiju osvojila je 2012. godine. S glumicom Julijom Bernat 2015. godine napravila je video instalaciju "Šuma koja hoda", o vezi politike i intime. Od nedavno je stalni suradnik kazališta Odeon, gdje priprema projekt Itaka, inspiriran Homerovim djelima, a koji će imati premijeru u ožujku 2018. godine.

Raspored izvedbi:
10. rujna, 20:00 h, HNK                   
11. rujna, 20:00 h, HNK 

 

RAMONA
Kazalište Gabriadze, Tbilisi, Gruzija
Autor, redatelj: Rezo Gabriadze
Izvođači: Ermon – Zaza Papuašvili, Ramona – Nino Kasradze, Babakhidi – Aleksei Kolgan, Samarkandsky – Roman Kartsev, Keto – Rusudan Bolkvadze, Beglar – Ruslan Mikaberidze, Viktor –Zaza Papuašvili, Olga –Nino Arsenišvili, Starac – Rezo Tavartkiladze, Rom –Nana Šonia, Klaunovi Uime i Vaime – Denis Surnov, Policajac –Davit Dvališvili, Seljak – Badri Gvazava
Animatori lutaka: Tamar Amirajibi, Niko Gelovani, Irakli Šarašidze, Badri Gvazava, Anna Nijaradze, Nino Sajaia

Predstava
Na željezničkoj postaji negdje u SSSR-u, Ramona (optimistična, znatiželjna i brza lokomotiva), zaljubi se u čvrsti željezni motor Ermon. No, Ermon nije slobodan izabrati kamo će ga tračnice odvesti, njegovo odredište je diktirano točkama koje ga vode prema dalekim zemljama. Na tom putu ljubavnike prati cirkus sa svojom magijom i trupom akrobata. Popularne melodije, miris piljevine i velike cirkuske geste pružaju pozadinski okvir za osjećaje, ispuhivanje pare i zvižduke dviju zaljubljenih lokomotiva.

Kazalište Gabriadze
Iako skromno u veličini, Kazalište Gabriadze jedna je od istaknutijih svjetskih kulturnih institucija. Predstavljajući zrele lutkarske predstave pune dubine i značenja, steklo je poštovanje i priznanje međunarodne publike i kritike. S matičnim kazalištem u gruzijskom Tbilisiju skupinu vodi priznati umjetnik, pisac i redatelj Rezo Gabriadze.

Rezo Gabriadze
Rezo Gabridze stekao je svjetsku slavu kao scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar i lutkar, umjetnik prije svega. Rodio se u gradu Kutaisi u tada sovjetskoj Gruziji. Odrastao je u svijetu umjetnosti i književnosti. U kreativnome razvoju pažnju mu je privukao film. Napisao je više od 35 scenarija, uključujući one za sovjetske klasike "Ne tuguj", "Mimino" i "Kin-Dza-Dza". Frustriran nedostatkom intelektualne slobode u SSSR-u, okrenuo se lutkarskom kazalištu koje mu je pružalo mogućnost da posredno ispriča svoje priče. Godine 1981. osnovao je Kazalište Gabriadze, lutkarsko-dramsko kazalište u Starome gradu u Tbilisiju. Njegove produkcije predstava "Afred i Violetta", "Jesen našeg proljeća", "Borba za Staljingrad", "Ramona", "Dijamant Maršala de Fant’e" donijele su mu svjetsku slavu te ne prestaju oduševljavati publiku diljem svijeta. Kao slikar i grafički dizajner, likovno je uredio više od pedeset knjiga. Njegove ilustracije prate tekstove Puškina, Harmsa, Bitova... a njegova umjetnička djela mogu se vidjeti u brojnim svjetskim muzejima, uključujući Ermitaž u San Peterburgu, Muzej Dostojevskoga u Moskvi i u Galeriji Lenbach u Münchenu te u mnogim privatnim zbirkama.

Raspored izvedbi
12. rujna, 20:00 h, scena Muzičke akademije            
13. rujna, 20:00 h, scena Muzičke akademije   

 

SESTRE MACALUSO
Sud Costa Occidentale, Palermo, Italija
Redateljica i autorica teksta: Emma Dante
Izvođači: Serena Barone, Elena Borgogni, Sandro Maria Campagna, Italia Carroccio, Davide Celona, Marcella Colaianni, Alessandra Fazzino, Daniela Macaluso, Leonarda Saffi, Stephanie Taillandier

Predstava
Predstava "Sestre Macaluso" priča je o sedam sestara koje se susreću na pogrebu jedne od njih. Bolno okupljanje postaje prilikom za prisjećanje na prošlost. Iz žalosti nadolaze sjećanja na djetinjstvo: tijekom dana na moru, mala sestra Antonella utopila se u igri ronjenja i zadržavanja daha. Svi srednju sestru Katiju smatraju odgovornom za nesreću pa je poslana daleko od obitelji te odrasta u samostanu. Sjećanje na taj gubitak izazove iskru među sestrama, a neraskidiva veza pretvara se u opresiju i optužbe. Katia se pokušava osloboditi krivice, ali nakon prisjećanja na nesreću ne nailazi na razumijevanje. Okrivljuje sestre i traži utjehu zbog samoće na koju je osuđena...

Emma Dante
rođena je u Palermu 1967. godine. U svome radu istražuje teme obitelji i osamljenosti kroz poeziju napetosti i ludila koja nije lišena humora. Prije nego što je postala priznatom dramatičarkom i redateljicom, diplomirala je 1990. godine na Akademiji dramske umjetnosti Silvio D’Amico u Rimu.

U Palermu je 1999. godine osnovala trupu Sud Costa Occidentale s kojom je 2001. godine osvojila nagradu Scenario za predstavu mPalermu i nagradu Ubu. Nagrađena je 2001.godine nagradom Goffredo Fofi Lo Straniero koja se dodjelju mladim redateljima. Nagradu Ubu osvojila je i 2003. godine za predstavu Carnezzeria, a 2004. godine nagradu Gassman za najboljeg redatelja i nagradu kritike. Nagrađena je 2005. godine priznanjem Golden Graal za najbolju režiju za predstavu Medeja. Njezin prvi roman Via Castellana Bandiera osvojio je nagradu Vittorini i Super Vittorini 2009. godine. U listopadu 2009. godine dobila je nagradu Sinopoli.

Predstava "Sestre Macaluso" nagrađena je kao najbolja talijanska predstava u sezoni 2014./15., a dobila je i nagradu Ubu za najbolju režiju. Njezin režijski prvijenac "Via Castellana Bandiera" prikazan je na 70. venecijanskom Biennalu. Od 2014. godine Emma Dante je umjetnik rezident u teatru Biondo u Palermu.

Raspored izvedbe
14. rujna, 20:00 h, HNK 

 

BLOCKBUSTER
Collectif Mensuel, Liège, Belgija
Tekst: Nicolas Ancion – Collectif Mensuel
Koncept i režija: Collectif Mensuel
Izvođači: Sandrine Bergot, Quentin Halloy, Baptiste Isaia, Philippe Lecrenier, Renaud Riga

Predstava
Kolažni pristup uključuje spajanje različitih fotografija, zvukova i sekvenci iz različitih izvora kako bi se stvorilo potpuno novo djelo. To je okvir koji su sebi u ovoj produkciji zadali autor Nicolas Ancion i njegovi suradnici iz Kolektiva Mensuel. Na sceni je pet glumaca – glazbenika i dizajnera zvuka koji se kreću po pozornici ispunjenoj namještajem, svjetiljkama i instrumentima.

Nakon poznatog krika lava iz MGM-a, u pozadini se na velikome ekranu prikazuje serija od 1400 kadrova iz više od 150 holivudskih hitova. Iako se publika neće sjetiti baš svakoga film, zasigurno će prepoznati glumce: Juliju Roberts, Seana Penna, Toma Cruisa, Brada Pitta, Sylvestera Stallonea... Upotreba takve kolažne tehnike idu ruku pod ruku s tehnikom aproprijacije, pri čemu glazbena podloga nastaje u reinterpretaciji na pozornici: zvučni efekti, glazba i sinkronizacija izvode se uživo. I tako ta zabavna, inspirirajuća vježba upućuje na mehanizme američkog imperijalizma i neobuzdana neoliberalizma.

Svi su sastojci dobrog blockbustera objedinjeni u ovome lukavom mashupu: manihejski junaci, potjere i spektakularne eksplozije. Collectif Mensuel spretno uživo sinkronizira glasove, priručno proizvedene zvučne efekte i živu glazbu. Blockbuster je priča o nasilju vladajuće klase protiv naroda, u kojoj je humor zamišljen kao oruđe oslobađanja!

Collectif Mensuel
Od osnutka Collectif Mensuel prije svega se bavi kazalištem smisla, s uvjerenjem da je poziv naše umjetničke discipline u kazalište prevesti teme svojstvene našemu vremenu, propitivati društvenu odgovornost javnoga govora, a posebice funkciju kazališta kao javne službe. U svakoj predstavi naša skupina nastoji pobuditi pozornost na ono što definira naš svijet, koristeći se snagom ovoga što jesmo - kazališni muškarci i žene uključeni u vremenske, društvene i geopolitičke stvarnosti. Čvrsto vjerujemo da je kazalište i dalje jedno od najučinkovitijih i najdomišljatijih načina da se shvate složena pitanja i iznesu pred velik broj ljudi, počevši od nas samih.

Raspored izvedbe
16. rujna, 20:00 h, scena Muzičke akademije