GALERIJA WALDINGER, SRIJEDA, 30. STUDENOG
Legendarni Faustić kao šlag na tortu 7. Lutkokaza
Najbogatiji Lutkokaz dosad u srijedu 30. studenog zatvara svoja vrata u punom sjaju - dvjema izvedbama legendarne predstave "Doktor Faust", autora Milana Klemenčiča u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana
Objavljeno: 11.29.2016 4:35:56 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Doktor Faust" / lgl.si

Predstavu "Doktor Faust" Milan Klemenčič je premijerno izveo 1938. godine kao krunu svoga rada. Originalna predstava postigla je kultni status, upisavši se zlatnim slovima u povijest lutkarstva ovih prostora. Godine 1982. obnovili su je Jelena Sitar Cvetko i Igor Cvetko te od tada igra u kontinuitetu, u raznim postavama Lutkovnog gledališča Ljubljana.

Priča o znanstveniku koji je svoju dušu prodao vragu nadahnjuje europsku umjetnost i lutkarstvo već stoljećima. Njegov život prerastao je u legendu koja se u njemačkom govornom području prenosila u narodu i postala temom brojnih interpretacija. Milan Klemenčič, otac slovenskog lutkarstva, Fausta je oblikovao po lajpciškom zapisu, postavivši ga na minijaturnoj lutkarskoj pozornici s neodoljivim minijaturnim marionetama, koje plijene pažnju već 80 godina (zbog dimenzija scene i lutaka, Klemenčičev Faust poznat je i kao Faustić).

Predstava je na rasporedu u 15 i 17 sati u Galeriji Waldinger. Nakon predstave gledatelji mogu pogledati prostor iza scene i lutke. Ulaz je besplatan.

Osim što zatvara 7. Lutkokaz, Faustić će zatvoriti i veliku putujuću lutkarsku izložbu "Pioniri europskog lutkarstva", nastalu u sklopu projekta Kreativne Europe, "All Strings Attached", koji je činio mini festival unutar Lutkokaza. U projektu, uz Umjetničku akademiju u Osijeku, sudjeluju grad Cividale iz Italije kao nositelj projekta, Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetera iz Španjolske.

Na ovogodišnjem Lutkokazu osječka je publika mogla pogledati osam predstava u deset izvedbi, između ostalih i hit predstavu Lutkovnog gledališča Ljubljana "Patka, Smrt i tulipan" te izložbu "Pioniri europskog lutkarstva". Također, mogla je sudjelovati na pet radionica vezanih uz lutkarstvo i lutkarsku tehnologiju koje su vodili umjetnici i pedagozi iz Slovačke, Slovenije i Španjolske. Svi programi su bili besplatni i odlično posjećeni, a predstave su bile dupkom pune te se tražilo mjesto više (vjerujemo da će i Faustić biti dupkom pun).

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave