IZLOŽBA "KAZALIŠTE I KULTURNA MEMORIJA"
Koliko para, toliko muzike...
Pod nazivom „Kazalište i kulturna memorija“ od 27. 10. do 17. 11. 2016. u Palači Narodnog doma (Zagreb, Opatička 18) postavljena je izložba posvećena pedesetgodišnjem djelovanju Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU
Objavljeno: 11.13.2016 10:32:31 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Kazalište i kulturna memorija, plakat / HAZU

Početak spomenutog Odsjeka potpisivanje je ugovora o ustupanju Arhiva i muzeja HNK  Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti za potrebe osnivanja odjela za teatrologiju Instituta za književnost JAZU.

Autorica izložbe je Martina Petranović (ovogodišnja dobitnica Nagrade „Marko Fotez“ za izuzetno promišljene, argumentirane i zanimljive knjige posvećene hrvatskoj kostimografiji te kostimografkinji Iki Škomrlj) koja je nastojala u skučenom izložbenom prostoru naznačiti vrijednost i važnost prikupljenog materijala.

Najstariji materijali datiraju od sredine 19. stoljeća (poput kazališnih cedulja ili fotografija), kronološki se mogu pratiti odabrane skice scenografija i kostimografija (tek spomenimo BabićevuNa tri kralja“ iz 1924.), fotografije predstava i glumaca (omiljena fotografija reda ispred blagajne za „Malu Floramy“  koji vijuga po Trgu maršala Tita  iz 1947.), izbor iz donacija  (primjerice Kleme Švarc), rukopisi kultnih drama ili šaptačeva knjiga... Obuhvaćeni su primjeri iz dramskog repertoara, opere i baleta, ali i počeci kazališta lutaka. Uz primjere iz zagrebačkih kazališta, predočene su i druge kazališne sredine preko kazališnih plakata ili fotografija.

Ono što donekle zbunjuje pri obilasku izložbe jest nedostatak građe iz ovog stoljeća odnosno tekućeg kazališnog  repertoara. Činjenica da ne postoji kazališni muzej je svakakao poražavajuća, ali iz ove izložbe djelomice proizlazi da se nije uspjela regulirati veza između hrvatskih kazališta i Instituta, odnosno da ne postoji sustavno prikupljanje građe. Prema informacijama, kazališta nisu dužna ustupati svoje programe predstava, skice ili makete (ili gotove kostime) Institutu, a besparica (prema neslužbenim razgovorima) tjera na recikliranje kostima, pa će, po svemu sudeći, u potpunosti izostati prikupljanje kostima ili scenografije. 

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave