ZAVRŠENO 62. SPLITSKO LJETO
A Judita ide...
Dobitnici nagrade Judita na 62. Splitskom ljetu jesu Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split za izvedbu opere 'Turandot' i glumac Siniša Popović za ulogu Marka Rothka u predstavi 'Crveno', Teatra Exit
Objavljeno: 15.8.2016. 5:46:59
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Turandot" / hnk-split.hr

62. Splitsko ljeto svečano je zatvoreno u nedjelju 14. kolovoza nakon dodjele nagrade Judita i posljednje festivalske izvedbe, koncerta Papandopulo kvarteta u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu. Nagrade Judita dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, a o njima su odlučivali stručni ocjenjivački sudovi u sastavu Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov za glazbeni program, te Nila Kuzmanić Svete, Vlatko Perković i Siniša Kekez za dramski program.

Obrazloženja nagrada:
„Glazbeno 62. splitsko ljeto najveće je postignuće ostvarilo premijernom izvedbom Puccinijeve opere "Turandot" te koncertima ansambla Acoustic Project i Zagrebačkog kvarteta.

Juditu za osobito vrijedan umjetnički izričaj darujemo zboru i orkestru splitskoga HNK za prinos operi "Turandot" Giacoma Puccinija.


Otvorenje 62. Splitskog ljeta uz "Turandot"

Operni zbor pod vodstvom Ane Šabašov već godinama opaja svim osobinama utemeljenim na kvalitetnom radu na vokalnom tonu, ujednačenosti zvuka i visokom izvedbenom spremnošću. Veličanstvena "Turandot" znakovito je bila obogaćena nadahnutim pjevom splitskog opernog zbora.

Probuđeni orkestar Splitske opere s dirigentom Ivom Lipanovićem osvojio je raskošnim zvučnim bojama zreloga Puccinija darujući iznimno vrijedan prinos cjelokupnoj izvedbi. A ona je uključivala i scensku glazbu kao dodatni zahtjev maestru koji je znalački ravnao velikim opernim ansamblom.

Zbor i orkestar temeljna su tijela operne izvedbe, njihov studiozan rad rađa se i izrasta u matičnoj kući. Radosni smo što naš Split ima ansamble kojima se može ponositi.“

Siniša Popović je do zornosti oživio lik umjetnika-slikara koji na vrhuncu svoje karijere preispituje svoje mukotrpno nastojanje da kroz crveno na svojim platnima izrazi pulsiranje samog života i mističnu dimenziju njegove tajne. On je umjetnošću svoje glume gledateljstvo suočio s mukom stvaraoca zagledanog u posebnost svog izraza, čije savršenstvo uvijek izmiče njegovim duhovnim impulsima. Tako je i u samom gledatelju potaknuo želju zalaska u vječnu tajnu umjetničkog stvaranja. Bila je to identifikacija koja je na sadržajnoj i misaonoj razini predstave rezultirala zajedničkom odlukom dramske osobe i gledatelja da se odreknu unosne narudžbe slika i tako ostanu čuvari umjetničke spoznaje koja živi autonomno i čisto u svojoj ljepoti, odvojena o profanog potrošačkog mentaliteta sredine.

Siniša Popović je svoj visoki glumački domet dokazao na ovogodišnjem Splitskom ljetu i u ulozi Klesara Fabijana u monodrami Ivice Ivaniševića 'Život je čudo'.“


Teatar Exit: "Crveno"