KAZALIŠTE VIROVITICA: "MEŠTAR LAKET"
Prevareni prevarant
Zabavan tekst i dinamična izvedba predstave 'Meštar Laket ili špelancije fiškala Petera Pokrilaketa', nastale u koprodukciji Kazališta Virovitica i Oberon iz Koprivnice, u potpunosti služi svrsi, a to je zabaviti i razveseliti gledatelje
Objavljeno: 20.6.2016. 1:50:08
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Meštar Laket ili špelancije fiškala Petera Pokrilaketa" / kazalistevirovitica.hr

Suradnja kazališta Virovitica i Kazališta „Oberon“ iz Koprivnice iznjedrila je novu predstavu temeljenu na renesansoj farsi o meštru Pathelinu koja je u kajakaviziranoj verziji redatelja Damira Mađarića dobila ime „Meštar Laket ili špelancije fiškala Petera Pokrilaketa“. Koprivnička premijera bila je krajem listopada prošle godine, dok se virovitičkom izvedbom otvorilo 13. virovitičko kazališno ljeto, kišnog 11. lipnja 2016. u  zgradi kazališta (ne daju se kazališni meštri zafrkavati).

Razlog kajkavizicije teksta je, prema Mađerićevim riječima, spoznaja da su puno zabavniji tekstovi na dijalektu nego na standardu. Igor Golub i Goran Koši igraju po nekoliko uloga i najkomičnije je kada se izmjenjuju u istoj ulozi - primjerice pastiru, jer je ista osoba čas visoka, čas niska. Priča je standard u žanru prevarantskih priča - nakon što fiškal nadmudri i okrade trgovca suknom, samom mu se dogodi slično jer  se pastir prema njegovim uputama čini blesavim i ne plati mu za obavljeni posao.

Zabavan tekst i dinamična izvedba u potpunosti služi svrsi, a to je zabaviti i razveseliti gledatelje. Duhovite i funkcionalne kostime osmislila je Marija Šarić Ban, sjajnu višefunkcionalnu kućicu (rotacijom se dobivaju razne lokacije, uključujući vrlo duhovito i krevet) napravila je Marta Crnobrnja, a odličnu glazbu napisao je Igor Baksa. Prema nagovještajima, suradnja kazališta iz ove dvije blize i bliske sredine nastavit će se i u novoj kazališnoj sezoni.