AKO SE NAĐETE U NEW YORKU
11 potencijalnih jesenskih hitova off-Broadwaya
Ako se ove jeseni nađete u New Yorku, nikako ne propustite 11 novih i na papiru opako dobrih komada na off-Broadwayu po izboru portala Theater Mania
Objavljeno: 6.9.2015. 3:10:45
Izvor: theatermania.com
Autor: Igor Tretinjak
Ugly Lies the Bone / Carol Rosegg

Ako, pak, zbog stanja na računu i manjka slobodnih dana u kalendaru ne idete u New York, zavalite se u fotelju, diskretno pustite neki fini brodvejski mjuzikl i sanjarite da se nekom strašnom greškom virus zvan "off-Broadway" proširio na hrvatska kazališta. Strašan neki virus, ha? 

A što ćemo naći u odabranih 11 u izboru kazališnog kritičara portala Theater Mania, Zacharyja Stewarta? Svašta! Od mjuzikla o evangelističkoj crkvi preko steampunk mjuzikla i holokausta do nvrlo zanimljivog terapeutskog pogleda na virtualne i reality video igre. Pa krenimo...

1. "The Christians"

Što se dogodi kad pastor u centralnoj crkvi ispred cijele kongregacije izgovori problematičan stav o krucijalnom pitanju te crkve i vjere? Saznajte u novom komadu Lucasa Hnatha, u kojemu će se na sceni naći kompletan gospel zbor. Svojim prijašnjim dramama poput "A Public Reading of an Unproduced Screenplay About the Death of Walt Disney" Hnath je stvorio reputaciju autora koji vrlo uspješno i pomalo začudno spaja naizgled nespojivo - visok i fin jezični stil s provokativnim temama. Nova drama obećava to isto, ujedno bježeći od satire kao ključa teatarskog čitanja religije.

2. "Sex of the Baby" 

2013. godine Matthew-Lee Erlbach napisao je i odigrao vrlo uspjelu monodramu "Handbook for an American Revolutionary". Na krilima tog uspjeha svestrani autor postavlja novu predstavu u kojoj će mu se ovaj put pridružiti pet glumaca. Riječ je o crnoj komediji o njujorškom paru u potrazi za surogat majkom, koju Mathewovi fanovi (i ostali) nikako ne smiju propustiti. 

3. "Ugly Lies the Bone" 

Mamie Gummer glumi Jess, ranjenu veteranku afganistanskog rata koja se vraća u svoj rodni grad u Floridi. U gradu koji se izmijenio drastičnije od nje same, Jess traži utočište u virtualnom svijetu. Svjetska premijera drame Lindsey Ferrentino iz zanimljivog i nedovoljno istraženog kuta promatra našu društvenu aktualnost - virtualne i reality video igre i njihovu terapeutsku stranu.

4. "Eclipsed"

Četiri "supruge" zapovjednika pobunjeničkih snaga u drugom liberijskom građanskom ratu žive u trošnoj kolibi, u kojoj pokušavaju stvoriti složnu obitelj. Drama zimbabveansko-američke dramaturginje Danai Gurira govori o izborima i odlukama s kojima se suočavaju žene u vremenima ekstremnog nasilja i prljavih političkih igara. Drama je prvi put postavljena 2009. godine u Washingtonu, gdje je pokupila odlične kritike. Dodatni plus ove verzije je aktualna oskarovka Lupita Nyong'o (Oscar za ulogu u filmu "12 godina ropstva"), koja glumi jednu od supruga.

5. "Ripcord"

David Lindsa-Abaire, dobitnik Pulitzera za dramu "Zečja rupa", autor je komedije o padu u ponor i borbi za preživljavanje, u kojoj Holland Taylor i Marylouise Burke glume kompiće u ljubavi i svađi. Već prije premijere o predstavi se govori kao potencijalno najboljoj komediji sezone. Uskoro ćemo vidjeti (ili čitnuti) jesu li priče bile utemeljene ili ne.

6. "Futurity"

Koproducenti Soho Rep. i Ars Nova opisuju novi mjuzikl Cesara Alvareza i njegovog benda, Lispsa, kao "avant-amerikanu", dok će ga manje stručni promatrači, poput nas, nazvati jednostavnije "steampunk".  Priča se vrti oko vojnika iz građanskog rata i matematičke genijalke, kćeri Lorda Byrona, koji pokušavaju stvoriti univerzalnog vojnika obogaćenog umjetnom inteligencijom (nešto na tragu Jean Claudea van Dammea, pretpostavljamo). Mjuzikl se posljednje tri godine brusi za Broadway i putem kupi šarene kritike. Vidjet ćemo u kojoj će formi stići na Broadway. 

Ovdje pogledajte trailer.

7. "Slučaj u Vichyju"

Jedna od nezaboravnih drama Arthura Millera odigrava se u zatvoru Vichy za vrijeme Drugog svjetskog rata, a bavi se krivnjom pojedinca u kontekstu holokausta. Režiju potpisuje Michael Wilson ("The Orphans' Home Cycle"), što garantira svježe čitanje drame u kontekstu novog političkog ekstremizma u Europi i Sjevernoj Americi.

8. "Henry IV."

Riječ je o skraćenoj verziji dvaju dijela Shakespeareovog "Henrika IV.", kojeg u metateatarskoj produkciji izvodi trupa amatera u ženskom zatvoru. Naslovnog kralja tumači Harriet Walter, a režiju potpisuje Phyllida Lloyd. Njih dvije su prije dvije godine oduševile publiku i kritiku Shakespeareovim "Julijem Cezarom" te ovom predstavom pokušavaju ponoviti uspjeh.

9. "Gigantic" 

U centru ovog mjuzikla  je debeljuškasti Robert koji će ljeto provesti u trećem najboljem kampu za mršavljenje u južnoj Pennsylvaniji. Glazbu potpisuje Matthew Roi Berger, frontmen benda Teen Girl Scientist Monthly, a songove urnebesno duhoviti Randy Blair. Dodamo li tomu redateljsku ruku Scotta Schwartza, možemo očekivati opako zabavan mjuzikl.

10. "Lazarus"

Nakon velikog uspjeha sa "Scenes From a Marriage", u New York Theatre Workshop vraća se eksperimentalni redatelj Ivo van Hove. Za povratak na mjesto uspjeha izabrao je predstavu "Lazarus" nastalu po zf romanu Waltera Tevisa iz 1963. "The Man Who Fell to Earth". Glazbu potpisuje David Bowie, koji je glumio u filmskoj adaptaciji romana iz 1976. godine, a songove osvajač Tonyja Enda Walsh. Vanzemaljca koji stiže na Zemlju potrazi za izbjeglicama sa svoje planete, Thomasa Newtona, tumačit će Michael C. Hall. Na papiru ekipa za pet.

11. "Once Upon a Mattress"

Ovaj mišung na tragu "Camelota", autorice Mary Rogers, glazbena je komedija smještena u srednjovjekovni svijet vitezova, čarobnjaka i princeza. Vitešku čast branit će princ Neustrašivi (Dauntless), a njegovu princezu na bijelom konju neodoljiva Winnifred od Jada i Nesreće (Winnifred the Woebegone). Taj opako dobar par tumačit će očekivani povratnici na off Broadway Jackie Hoffman i John Epperson

Ovdje pogledajte koncertnu izvedbu iz "Once Upon a Mattress".