VIROVITICA, 12. VELJAČE, 19.30
Kreće 12. Virkas s "Kraljem Ubuom" za početak
U petak, 12. veljače započinju 12. Virovitički kazališni susreti i to svečanom premijerom "Kralja Ubua", Kazališta Virovitica u režiji Same M. Streleca
Objavljeno: 12.2.2016. 2:38:45
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Kralj Ubu / kazalistevirovitica.hr

"Na početku našeg rada na predstavi činilo mi se da nema smisla postavljati Kralja Ubua. Ta je pretpostavka polazila od teze da je Ubu neponovljiv, i da je sve što je – u kazališnom smislu – trebalo biti učinjeno tom dramom, učinjeno 1896. godine na njezinoj pariškoj premijeri. I nakon pristanka na kompromis i odustajanja od naizgled radikalnog koncepta, i dalje se nameće zaključak da se svako kasnije reproduktivno izvođenje tog dramskog teksta, u kojem god kazalištu ono bilo, neupitno na ovaj ili onaj način mora su-odnositi prema tom prijelomnom momentu u povijesti kazališne umjetnosti, kojeg Hans Thies Lehmann u "Postdramskom kazalištu" definira kao presudni pomak s djela na događaj", rekao je redatelj i scenograf predstave, Samo M. Strelec.

Poznati slovenski redatelj s Kazalištem Virovitica ostvario je već dvije uspješne suradnje na predstavama "Woyzeck" i "Mačka na vrućem limenom krovu". U radu na "Kralju Ubuu"  okušao se u primjeni kazališnih postupaka kojima se nikad prije nije služio, odlučivši eliminirati „nepotrebna“, suvišna, kazališna sredstva kako bi se dogodio susret između pozornice i publike.

U predstavi igraju Draško Zidar kao Tata Ubu, Blanka Bart kao Mama Ubu, Antun Vrbenski u ulozi Pripovjedača, Goran Koši kao Satnik Gouznyak, Mladen Kovačić kao Kralj Ventzeslas, Mijo Pavelko kao Kraljica Rosamunda, Car Aleksej i Medvjed, Sara Lustig u ulogama Boleslasa i Mihaila Fjodoroviča i Igor Golub kao Mylosas.

Dramaturginja predstave je Dora Golub, oblikovatelj svjetla Damir Gvojić, a asistent vizualnog oblikovanja predstave Krešimir Tomac.

O Alfredu Jarryju i njegovom Kralju Ubuu više saznajte ovdje, a u nastavku pogledajte trailer predstave.