NENAD PAVLOVIĆ:
"Osijek bi se trebao ponositi posebnošću koju mu donosi lutkarstvo"
Od srijede 25. studenog do subote 28. studenog Osijekom će vladati lutke i lutkari u 6. međunarodnoj reviji lutkarstva - Lutkokaz. Uoči samog početka porazgovarali smo s ovogodišnjom prvom violinom revije, Nenadom Pavlovićem, koji nam je rekao sve o programu i ostalomu
Objavljeno: 23.11.2015. 12:34:23
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Nenad Pavlović / Privatni album

Već šestu godinu Umjetnička akademija u Osijeku organizira međunarodnu reviju lutkarstva - Lutkokaz. Možeš li nam na početku razgovora predstaviti reviju i njenu ideju.

Lutkokaz je otpočetka bio zamišljen kao promocija lutkarstva, prije svega u Hrvatskoj, a onda i šire. Njegova osnovna funkcija je davanje krila našim studentima, tako što im omogućuje da pred domaćom i međunarodnom publikom izvedu svoje završne radove iz lutkarstva te sudjeluju na međunarodnim lutkarskim radionicama s profesorima s drugih akademija.

S kojim produkcijama će se ove godine predstaviti studenti?

Ove godine smo trebali publici predstaviti četiri produkcije, no nažalost zbog loma noge jedne studentice jedna od produkcija neće se izvesti. Radi se o predstavi „Zlatica“, ali program će bez obzira na tu nesretnu okolnost biti bogat i raznolik.

 

Što bi u tom bogatstvu istaknuo kao najveću kvalitetu ovogodišnjih produkcija?

Mislim da je najveća kvaliteta njihova raznolikost, što pokazuje širok umjetnički izraz studenata koji se gaji i potiče na našoj akademiji, kao što se ističe individualizam studenata u prepoznavanju u raznovrsnim sadržajima. Imamo tri potpuno različite produkcije. To su redom: "Mjesečina" – predstava za djecu mlađe dobi, bogata humorom i vrckavom lutkarskom igrom kojom nas vodi kroz avanturu malih junaka u dječjoj sobi, "Kuma smrt" – priča za publiku stariju od 13 godina koja propitkuje odnose prema smrti te "O Tolstoju i lavovima i pustim otocima" – predstava za gledatelje starije od 15 godina u kojoj kroz igru jedne glumice i mnogo likova prolazimo kroz iskustvo stanja kome.

Što Lutkokaz znači studentima UAOS?

Pruža im priliku da dožive i drugo mišljenje, da propitkuju što su naučili i ruše predrasude radeći na radionicama i izmjenjujući mišljenja i iskustva s iskusnim umjetnicima i pedagozima. To mišljenje mi se formiralo još dok sam i sam bio student i doživio prvi Lutkokaz.

Odmaknimo se malo od studenata. Uz njihove predstave, gledatelji će imati prilike vidjeti tri gostujuće predstave. Možeš li nam reći ponešto o njima?

Na otvorenju Lutkokaza publika će imati priliku pogledati predstavu „Kako je otkriveno letenje“ Kazališta mladih Novi Sad, koja se bavi pronalaženjem sebe te potiče gledatelje da razviju istraživača u sebi. U predstavi „Ginjolske varijacije“ studenti druge godine bratislavske akademije propitkuju mogućnosti ručne lutke na duhovit način. Zadnja ali ne i posljednja je slovenska produkcija, predstava „Priča na gumbe“ Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane. To je jedna mala i intimna predstava fokusirana na najmlađu publiku i otkriće igre.


"Kako je otkriveno letenje"

Što Lutkokaz znači, a što bi trebao značiti Osijeku te osječkom i hrvatskom lutkarstvu?

Osijek bi se trebao ponositi posebnošću koju donosi lutkarstvo na ovom području. U Osijeku je jedini studij lutkarstva u regiji koji doživljava uspjehe na mnogim europskim festivalima, dovodi vrhunske umjetnike kao gostujuće profesore i voditelje radionica, širi vidike i gradi autentičan osječki izraz i prepoznatljivost. Isto se odnosi i na cijelu Hrvatsku. Mladi glumci-lutkari koji su završili u Osijeku počeli su na razini Hrvatske polako utjecati na kazalište i ostavljaju trag u mnogim kazališnim kućama po Lijepoj našoj.

Kako bi ti brendirao Lutkokaz?

Potencijal lutkarske revije i radionica s raznim vrhunskim umjetnicima izvana savršena je prilika za promociju naših studenata koji se spremaju zakoračiti u veliki svijet profesionalnog kazališta. Lutkokaz vidim kao odskočnu dasku za naše studente, mogućnost da se pokažu van Hrvatske bez da se moraju probijati na tržištu. To otvara mogućnost da se studentske produkcije zove na druge festivale, da se umrežavaju s međunarodnim umjetnicima i šire iskustva.

U kojem bi se smjeru općenito trebao razvijati Lutkokaz?

Mislim da bi se Lutkokaz trebao razvijati u pogledu međunarodne suradnje kako bismo našim studentima omogućili što raznolikije poglede na svijet i umjetnost. Više radionica, više gostujućih predstava i mogućnost da se kompletan sadržaj Lutkokaza može pratiti online. Viralna tehnologija je budućnost, bolje rečeno sadašnjost, koju ne smijemo ignorirati te se pomoću viralnih tehnologija moramo još više umrežavati.

Najnovije:
NIKOLINA HRGA, DRAMSKA PEDAGOGINJA
„Pontes zamišljam kao mali (kazališni) prostor u kojem ljudi, sudjelujući u umjetničkim projektima, sudjeluju u životu svog kvarta i grada“
Dramska pedagoginja Nikolina Hrga posljednjih nekoliko godina radi izuzetno zanimljive stvari u Rijeci i okolici, a sa svojom udrugom Pontes planira čuda. Sve to bilo je više nego dovoljan motiv za razgovor u kojemu su se Nikolina i naš Igor dotakli čuda i čuđenja, kazališta, dramske pedagogije i tinejdžera, prednosti i mana institucija i koječega još
BRUNO KONTREC O POFRIŠKANOJ IMPROVGRUPI.002
„Zezamo se bez figa u džepu i širimo zarazu komedije“
U srijedu 13. prosinca u Knapu će premijerni nastup imati nova ekipa Improvgrupe.002 u ludom i otkačenom improvizacijskom showu 'Kome zvono zvoni'. Uoči premijernog nastupa vrućih novih imena porazgovarali smo s osnivačem i kreativnim motorom Improvgrupe.002 Brunom Kontrecom
INTERVJU: JELENA HADŽI-MANEV
„Želja mi je da kazalište gledateljima postane 'njihovo', da im postane istinski važno“
Krajem listopada u DKC Šesnaestica na zagrebačkoj Trešnjevci premijerno će zaigrati 'Dnevnik supermame' u produkciji Kazališne družineTragači i izvedbi renesansne superkazališne osobe Jelene Hadži-Manev. S Jelenom smo usred procesa porazgovarali o njenim super moćima i Tragačima, nezavisnom i javnom kazalištu, sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i utopiji
RAZGOVOR: MAJA KATIĆ, ZRINKA KUŠEVIĆ I DUNJA FAJDIĆ, TEATAR POCO LOCO
„Tabu teme kroz umjetnost dopiru do mladih u trenucima kad im je to najpotrebnije, možda i preventivno“
Od 18. do 22. rujna u zagrebačkom Centru kulture na Peščenici i kazalištu Knap održat će se ciklus predstava i razgovora o tabu temama za djecu i mlade 'Bolje da o tome (ne) razgovaramo'. Uz podršku Knapa, organizator je beskrajno kreativan, poduzetan i umjetnički hrabar Teatar Poco Loco, s čijim smo predstavnicama Majom Katić, Zrinkom Kušević i Dunjom Fajdić porazgovarali o tabuima u kazalištu i oko njega i koječemu još.