NENAD PAVLOVIĆ:
"Osijek bi se trebao ponositi posebnošću koju mu donosi lutkarstvo"
Od srijede 25. studenog do subote 28. studenog Osijekom će vladati lutke i lutkari u 6. međunarodnoj reviji lutkarstva - Lutkokaz. Uoči samog početka porazgovarali smo s ovogodišnjom prvom violinom revije, Nenadom Pavlovićem, koji nam je rekao sve o programu i ostalomu
Objavljeno: 11.23.2015 12:34:23 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Nenad Pavlović / Privatni album

Već šestu godinu Umjetnička akademija u Osijeku organizira međunarodnu reviju lutkarstva - Lutkokaz. Možeš li nam na početku razgovora predstaviti reviju i njenu ideju.

Lutkokaz je otpočetka bio zamišljen kao promocija lutkarstva, prije svega u Hrvatskoj, a onda i šire. Njegova osnovna funkcija je davanje krila našim studentima, tako što im omogućuje da pred domaćom i međunarodnom publikom izvedu svoje završne radove iz lutkarstva te sudjeluju na međunarodnim lutkarskim radionicama s profesorima s drugih akademija.

S kojim produkcijama će se ove godine predstaviti studenti?

Ove godine smo trebali publici predstaviti četiri produkcije, no nažalost zbog loma noge jedne studentice jedna od produkcija neće se izvesti. Radi se o predstavi „Zlatica“, ali program će bez obzira na tu nesretnu okolnost biti bogat i raznolik.

 

Što bi u tom bogatstvu istaknuo kao najveću kvalitetu ovogodišnjih produkcija?

Mislim da je najveća kvaliteta njihova raznolikost, što pokazuje širok umjetnički izraz studenata koji se gaji i potiče na našoj akademiji, kao što se ističe individualizam studenata u prepoznavanju u raznovrsnim sadržajima. Imamo tri potpuno različite produkcije. To su redom: "Mjesečina" – predstava za djecu mlađe dobi, bogata humorom i vrckavom lutkarskom igrom kojom nas vodi kroz avanturu malih junaka u dječjoj sobi, "Kuma smrt" – priča za publiku stariju od 13 godina koja propitkuje odnose prema smrti te "O Tolstoju i lavovima i pustim otocima" – predstava za gledatelje starije od 15 godina u kojoj kroz igru jedne glumice i mnogo likova prolazimo kroz iskustvo stanja kome.

Što Lutkokaz znači studentima UAOS?

Pruža im priliku da dožive i drugo mišljenje, da propitkuju što su naučili i ruše predrasude radeći na radionicama i izmjenjujući mišljenja i iskustva s iskusnim umjetnicima i pedagozima. To mišljenje mi se formiralo još dok sam i sam bio student i doživio prvi Lutkokaz.

Odmaknimo se malo od studenata. Uz njihove predstave, gledatelji će imati prilike vidjeti tri gostujuće predstave. Možeš li nam reći ponešto o njima?

Na otvorenju Lutkokaza publika će imati priliku pogledati predstavu „Kako je otkriveno letenje“ Kazališta mladih Novi Sad, koja se bavi pronalaženjem sebe te potiče gledatelje da razviju istraživača u sebi. U predstavi „Ginjolske varijacije“ studenti druge godine bratislavske akademije propitkuju mogućnosti ručne lutke na duhovit način. Zadnja ali ne i posljednja je slovenska produkcija, predstava „Priča na gumbe“ Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane. To je jedna mala i intimna predstava fokusirana na najmlađu publiku i otkriće igre.


"Kako je otkriveno letenje"

Što Lutkokaz znači, a što bi trebao značiti Osijeku te osječkom i hrvatskom lutkarstvu?

Osijek bi se trebao ponositi posebnošću koju donosi lutkarstvo na ovom području. U Osijeku je jedini studij lutkarstva u regiji koji doživljava uspjehe na mnogim europskim festivalima, dovodi vrhunske umjetnike kao gostujuće profesore i voditelje radionica, širi vidike i gradi autentičan osječki izraz i prepoznatljivost. Isto se odnosi i na cijelu Hrvatsku. Mladi glumci-lutkari koji su završili u Osijeku počeli su na razini Hrvatske polako utjecati na kazalište i ostavljaju trag u mnogim kazališnim kućama po Lijepoj našoj.

Kako bi ti brendirao Lutkokaz?

Potencijal lutkarske revije i radionica s raznim vrhunskim umjetnicima izvana savršena je prilika za promociju naših studenata koji se spremaju zakoračiti u veliki svijet profesionalnog kazališta. Lutkokaz vidim kao odskočnu dasku za naše studente, mogućnost da se pokažu van Hrvatske bez da se moraju probijati na tržištu. To otvara mogućnost da se studentske produkcije zove na druge festivale, da se umrežavaju s međunarodnim umjetnicima i šire iskustva.

U kojem bi se smjeru općenito trebao razvijati Lutkokaz?

Mislim da bi se Lutkokaz trebao razvijati u pogledu međunarodne suradnje kako bismo našim studentima omogućili što raznolikije poglede na svijet i umjetnost. Više radionica, više gostujućih predstava i mogućnost da se kompletan sadržaj Lutkokaza može pratiti online. Viralna tehnologija je budućnost, bolje rečeno sadašnjost, koju ne smijemo ignorirati te se pomoću viralnih tehnologija moramo još više umrežavati.

Najnovije:
MLAĐAHNA SRIJEDA: HANA VEČEK
„Srećom, djeca imaju nisku toleranciju na dosadu“
Ovogodišnji Mali Marulić za najbolji dramski tekst osvojio je topao, nježan i napet, stilski besprijekoran i trajno aktualan tekst 'Bijelci' s čijom smo autoricom Hanom Veček porazgovarali o cijelom nizu tema – od autentičnosti i neprihvaćanja te djece i paunova(!) preko kazališta i radio drama za djecu do sreće, slikovnica i… krimića. I bilo nam je toliko zanimljivo da smo mogli još tri ovakva intervjua složiti! Ali bit će prilike
LUTKOPORTRETI: LIVIJA KROFLIN
„Ima nas još koji vjerujemo u snagu lutke!“
U drugom Lutkoportretu ugostili smo uoči 54. PIF-a našu staru znanicu Liviju Kroflin koja je ove godine dobila povelju za životno djelo Zvonko Festini. S jednom od naših najdražih sugovornica ovaj smo put razgovarali o njoj i njenom bogatom profesionalnom putovanju s lutkom i lutkarstvom
LUTKOPORTRETI: SANJA VIDAN, LUTKARICA
„Lutka je moj produžetak“
Kritikaz kreće s novim nezaobilaznim serijalom intervjua – 'Lutkoportreti', odnosno 'Portreti hrvatskih lutkara', u kojemu ćemo predstaviti velikane hrvatskog lutkarstva, njegovu sadašnjost i budućnost. Čast da otvori ovaj opasno dobar serijal dobila je velika, veća, najveća splitska lutkarica Sanja Vidan
VRUĆA SRIJEDA: WAGNER GALLO, ŠPANJOLSKI LUTKAR
„Važno je scenski govoriti o mračnim stranama novih tehnologija“
U sklopu 3. Mediteraneo festivala porazgovarali smo s autorom izuzetno zanimljive lutkarske predstave za tinejdžere 'Error 404', Wagnerom Gallom