RADOVAN RUŽDJAK O PREDSTAVI "EKO EKO"
"Koliko bi čovjek bio čudan drugim bićima?"
Uoči premijere predstave 'Eko Eko', koja će se održati 21. listopada u Kazalištu Trešnja porazgovarali smo s njenim redateljem, ujedno jednom od ključnih poluga Trešnjinog glumačkog ansambla, Radovanom Ruždjakom
Objavljeno: 10.20.2016 10:21:08 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Radovan Ruždjak / Kazalište Trešnja

Radovane Radovane, kako si došao do Eka Eka? Tko je koga pronašao? Ti njega ili on tebe?

Eko Eko pronašao Radovana Radovana (hehehe). Dugo sam razmišljao o science fiction predstavi te se iskristalizirala ideja o adaptaciji vrhunskog romana Hrvoja Hitreca. U priči za djecu udario je temelje ovom žanru u Hrvatskoj i šire (postoje glasine da je i Spielberg iskoristio ovu priču o dobronamjernom svemircu u filmu E.T.).

U svojevrsnom žarištu romana je ideja očuvanja okoliša. Na što si ti u predstavi stavio naglasak?

Roman je prepun divnih misli i poruka, a ona općenita o očuvanju okoliša nije bila moje polazište kao redatelja. Ona je svakako prisutna no nije apostrofirana. Suptilno je utkana u sve dijelove predstave. Naglasak predstave je na postojanju izvanzemaljskog života. "Svi smo mi svemirci", kaže Eko. Koliko je velik svemir, koliko znanja postoji i koliko bi čovjek bio čudan drugim bićima? O tome sam puno razmišljao. Eko je, koristeći upijač znanja rekao: "Ljudi su sposobni za najveću dobrotu i ljubav te su ujedno sposobni i za najveća razaranja. Tko bi sve to shvatio?".

Ansambl s kojim si radio kao redatelj jako dobro poznaješ iz glumačke perspektive. Kako ti je bilo zamijeniti uloge?

Raditi s velikim ansamblom svakako je izazovno. Nije bilo problema oko prihvaćanja mene kao redatelja jer se nisam postavljao kao redatelj u klasičnom smislu. Kolege su to prepoznale, otvorili su se u potpunosti te su jedan po jedan lagano postajali koautori predstave.

Ovo je tvoja treća režija i prva ansambl predstave. Je li ti ansambl porezao ili dodao redateljska krila?

Tako je - nakon dvije predstave ("JA BUKA" i "Neispričana bajka") u kojim sam surađivao s po dva glumca, ovo mi je prvi ovako velik projekt. Međutim, motivacija nije krenula iz želje da radim ansambl predstavu, već iz želje da režiram baš ovaj naslov baš na ovaj način. Veliki ansambl i autorski tim prirodno su se nametnuli. Uživao sam.


"Neispričana bajka"

Ta uživancija je trajala neko vrijeme, budući da ste predstavu dosta dugo stvarali. Kako si pristupio tom stvaralačkom procesu? Jesi li stigao s gotovom dramatizacijom ili ste se uputili u zajedničko istraživanje? Kamo te vaš put odveo?

Iako sam imao gotovu dramatizaciju i jasnu sliku o projektu, znao sam da će predstava do premijere rasti, mijenjati se. To je moj princip rada kao redatelja: pokušavam osigurati atmosferu u kojoj se umjetnicima ostavlja prostor za sugestije, igru. To se pokazalo kao uspješan koncept - katkada nas proces pripreme odvede u neočekivanom smjeru koji je nerijetko i sjajno rješenje.

Kad bi dobio priliku da u godinu dana postaviš tri predstave na bilo kojoj gradskoj sceni, koji bi to komadi ili teme bili?

Da bih se prihvatio režije prvo moram imati ideju o projektu i unutrašnju motivaciju od koje krećem. Nemam zanatskog znanja da bih postavljao predstave prema dogovoru. Ja se samo nadam da, kada me "lupi" inspiracija, netko to prepozna i da mi priliku da radim.

Bi li se nakon ovog iskustva volio naglašenije vratiti u glumačke vode ili sve jače huči zov režije?

Kroz režiju sam snažnije doživio ljepotu glumačkog posla, osvijestio dimenziju  koju nisam poznavao i svaki put kada režiram malo se jače zaljubim u glumu.

Najnovije:
VRUĆI INTERVJU: DRAŽEN ŠIVAK
„Na sceni je uspjeh uspostaviti kontakt, a na nezavisnoj sceni – preživjeti“
Nedavno je svoj, nadam se dugi, kazališni život započela predstava 'Dvostruki aksl' što je bio odličan povod da porazgovaramo s njenim autorom i suizvođačem – uvijek kazališno zanimljivim, hrabrim, mudrim i izazovnim Draženom Šivakom
INTERVJU S POVODOM: ANDREA ŠPINDEL, GLUMICA I LUTKARICA U GKL RIJEKA
„U riječkom GKL-u naučila sam se igrati, osjećati i neprestano tražiti u sebi svježinu i kreativnost“
U sklopu riječkog gostovanja na 12. Lutkokaz stiže, odnosno vraća se, odlična osječka glumica i lutkarica Andrea Špindel s kojom smo porazgovarali o predstavi 'Avanture maloga Juju', njenim studentskim danima na osječkoj akademiji i profesionalnim u GKL-u Rijeka te o lutkarstvu jučer, danas i sutra
INTERVJU S POVODOM: PETRA ŠARAC
„Iskoraci u nepoznato, začinjeni vjerom u proces, recept su za bolje, ljepše i igrivije kazalište“
12. Lutkokaz ugostit će bivšu osječku studenticu, danas nagrađivanu glumicu i lutkaricu GKL-a Rijeka Petru Šarac, koja se u svoj rodni grad vraća ili navraća s izuzetno zanimljivim projektom 'Oh la la'. Uoči Lutkokaza porazgovarali smo s Petrom o predstavi, lutkarstvu i kratkom povratku u Osijek
PAVLICA BAJSIĆ BRAZZODURO, INTERVJU
„Čuveni pozdrav vješto je skrio sve ono što je Božena stvorila“
U utorak 15. veljače u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti odigrana predstava 'Halo, halo, ovdje Radio Zagreb' o velikoj zagrebačkoj i hrvatskoj glumici, urednici, prevoditeljici, ravnateljici i spikerici Boženi Begović. O samoj predstavi, Boženi, radiofoniji i njenoj sceničnosti, kao i o Centru mladih Ribnjak porazgovarali smo s osobom koja sve zna o tome i još koječemu, autoricom predstave Pavlicom Bajsić Brazzoduro