11.-14. LISTOPADA
Kliker festival ponovo osvaja Zagreb plesnim predstavama za djecu i mlade
Od četvrtka, 11. listopada do nedjelje, 14. listopada održat će se zagrebačko izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade
Objavljeno: 10.10.2018. 11:02:26
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Tiger Lilies" / Promo

Kliker festival je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj.

Zagrebački dio ovogodišnjeg Klikera otvorit će u četvrtak u 19 sati na Sceni F22 predstava „Tiger Lilies“ koja je, nakon 15 izvedbi u Beču, hrvatsku premijeru imala u varaždinskom HNK. Autorica predstave je Sanja Tropp Frühwald, koprodukciju potpisuju Umjetnička organizacija Vrum i austrijsko kazališta Dschungel Wien, a bavi se odrastanjem, starenjem, „vječnom mladosti“ i solidarnosti. Na sceni je šest žena, najmlađoj je 9 godina, a najstarijoj 80. Primjerena je za sve uzraste starije od 10 godina.

Idućeg dana, u petak 12.10. u 18 sati na Sceni F22, premijerno će se izvesti interaktivna predstava iz produkcije Plesnog centra Tala – „Misli u boji“, za uzrast 4 do 10 godina. Predstava naglašava važnost zajedništva i prihvaćanja razlika među pojedincima. Autori i izvođači su Tamara Curić i Tomislav Brezičević.

U subotu će se mališani stariji od 4 godine moći vježbama „pripremati za put u svemir“, zajedno s izvođačima u predstavi „Astronuati“, umjetničke organizacije Shooma. Na programu su 10 sati u Plesnom centru Tala.

Subotnje poslijepodne rezervirano je za radionicu ContaKids namijenjenu djeci od 2 do 5 godina i njihovim roditeljima. Vodit će je certificirana voditeljica Ana Kreitmeyer, od 17 sati u Plesnom centru Tala.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 14.10., rezerviran je za izvedbu „Zebre su u gradu“. Riječ je o plesnom projektu koji se odvija na gradskim ulicama, odnosno na pješačkim prijelazima. „Zebre“ nastupaju u 10 sati u centru Zagreba.

Ovogodišnje, treće izdanje Kliker festivala održava u tri grada. Prije Zagreba, festivalski program se od 1. do 6. listopada odvijao Varaždinu gdje je plesne predstave vidjelo više od 1000 varaždinske djece, nakon čega je 8. i 9. listopada gostovao na festivalu Periskop u Rijeci.

Organizatori Kliker festivala su Umjetnička organizacija VRUM s partnerima iz platforme Kliker - Plesni centar Tala iz Zagreba te Prostor Plus i festival Periskop iz Rijeke. Podržan je od Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture, Grada Varaždina, Grada Rijeke, HNK u Varaždinu, Gradskog muzeja Varaždin, Turističke zajednice grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Austrijskog kulturnog foruma i Akademije dramskih umjetnosti.

Više informacija o festivalu, predstavama i ulaznicama nalazi se na web stranici www.klikerfestival.com i na Facebook stranici Kliker.