33.TJEDAN SUVREMENOG PLESA, 27. 5. - 4. 6.
Spoj domaćih premijera i zanimljivih gostovanja
Od 27. svibnja do 4. lipnja u Zagrebu će se održati 33. tjedan suvremenog plesa, u sklopu kojega će biti izvedeno 29 predstava s naglaskom na jakim domaćim plesnim snagama
Objavljeno: 26.5.2016. 14:19:53
Izvor: kritikaz.com
Autor: O. V.
N.A.R.G. / danceweekfestival.com

Plesna predstava „Čovjek trenutka“ izraelskog  koreografa Itzika Galilija u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju 22. svibnja najavila je ovogodišnji, 33. tjedan suvremenog plesa, koji će trajati od 27. svibnja do 4. lipnja 2016. Većina od 29  predstava  bit će  u Zagrebačkom plesnom centru, a najveći dio programa  je hrvatska plesna produkcija.

Prva predstava 33. TSP-a u petak 27. svibnja je solo Aleksandre MišićOna“ nastao u suradnji sa Žakom Valentom. Istu će večer njegov „Trafik“ iz Rijeke pokazati zagrebačkoj publici predstavu „Weltschmertz“. Druga premijera na Tjednu bit će predstava Nives Sertić i Sonje PregradJa gledam tebe dok ti gledaš mene...“ u kojoj se propituje odnos medija plesa i filma, a zakazana je za 1.lipnja u predvorju kina SC. Dan kasnije u ZPC-u bit će treća hrvatska premijera, predstava Staše Zurovca inspirirana Hrabalovom knjigom pod naslovom „Satovi plesa za odrasle i napredne“. Nastupit će i hrvatske plesačice koje rade u inozemstvu: Lada Petrovski Ternovšek s predsatvom „Nott“ (30.5. , ZPC) i Ivana Blagajčević s predstavom „XXY“ (1.6., ZPC).

Od stranih autora na Tjednu će biti Virgilio Sieni sa „Sonate Bach“ (Dramsko kazalište Gavella, 31.5.), Matk Tompkins s „Proljećem“ (2.6., ZKM), francuska  skupina „Cube“ s predsatvom „Au“ (1.6., ZKM), danska skupina Don Gnu s „N.A.R.G.“ (31.5., ZKM) i plesači skupine Ballet C de la B  sa  skupinom iz Burkine Faso s predstavom „Sleepless Night in Ougadougou“ (3.6., ZKM). Nastupit će također maturanti Škole suvremenog plesa Ane Maletić, te Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom datošću.