PLATFORMA HR, 11.-29. TRAVNJA
U Zagreb stižu vodeći plesni umjetnici iz cijele Europe
Sedamnaesta PLATFORMA HR ujedinjuje čak četiri manja festivala, a održat će se od 11. do 29. travnja 2016. u Pogonu Jedinstvo, klubu Močvara i Plesnom Centru TALA u Zagrebu
Objavljeno: 8.4.2016. 3:20:35
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Platforma HR / tala.hr

Kroz niz različitih sadržaja plesni i izvedbeni umjetnici će kroz različite formate razmijeniti svoja razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentirati svoj stvaralački rad.

Ciljevi Platforme HR su promocija i distribucija suvremenog plesa, te razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje u području izvedbenih umjetnosti. Platforma HR mjesto je za prezentaciju umjetnika, razmjenu znanja i iskustava, aktualiziranje problema vezanih za razvoj suvremene plesne umjetnosti te umjetničke analize, razgovore i kritičke osvrte.

Novost je da ovogodišnja edicija festivala ujedinjuje čak četiri manja festivala koji čine programske linije i tvore raznovrstan program za široku publiku.

Od 11. do 17. travnja održati će se Kliker festival posvećen novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti, a usmjeren je na mladu publiku i njezin razvoj.


Predstava "Črčke" gostuje u sklopu Kliker festivala

Od 18. do 24. travnja održati će se TASK projekt koji predstavlja vrstu eksperimentalnog okvira – igre kroz suautorstvo umjetnika (autora i reaktora). Projekt obuhvaća istraživački, izvedbeni, edukativni, dokumentaristički i vizualni/grafički aspekt te traži „odricanje“ od potpunosti vlastitog autorstva i „pojednostavljivanje“ vlastitog procesa cjelokupnog stvaranja. Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda s ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja.

PLATFORMA HR također služi i kao prezentacija domaće profesionalne plesne scene inozemnim partnerima, selektorima i istaknutim gostima kako bi hrvatski koreografi dobili priliku za inozemna gostovanja kroz program razmjene umjetnika koji je ostvaren kroz mrežu mnogobrojnih suradnika i partnera PLATFORME HR.

Od 21. do 24. travnja održati će se Hrvatski kazališni showcase u suradnji s hrvatskim ITI UNESCO-m. Riječ je o smotri najboljih kazališnih i plesnih predstava nastalih u rasponu od jedne godine uz gostovanja stranih kuratora i selektora.

Od 27. do 29. travnja održati će se Streetforma – platforma za street plesače koji se bave kazališnim kontekstom. Kroz prezentacija uličnih plesnih stilova koji promoviraju plesove urbane hip hop kulture, približavamo plesnu scenu publici, te budimo interes mladih koji kroz ovakav oblik i pristup postaju ne samo promatrači i publika već i aktivni sudionici.

Na samom kraju festivala, 29. travnja održati će se proslava Svjetskog dana plesa „Go out and dance“ koji obilježavamo u suradnji sa nekoliko gradova u Hrvatskoj od 2009.godine. To su Požega, Rijeka, Pula, Varaždin, Zadar, Karlovac, Pag, Rab, Koprivnica, Sveta Nedjelja, Poreč i Rovinj. Ovogodišnja tema je “Plesna skulptura”.

Ostali sadržaji odnose se na UMJETNIČKA ISTRAŽIVANJA kroz rezidencijalni i edukativni program umjetnici razvijaju i kreiraju nove ideja, pristupe, tehnologije i koncepte, promišljaju i kritički analiziraju svoj umjetnički rad.

Sve informacije na www.tala.hr.