STIGAO DEAN KRIVAČIĆ
Riječki HNK predstavio "Hrvatsku rapsodiju" i glumačko pojačanje
Na presici HNK Ivana pl. Zajca najavljeni su druga premijera u novoj sezoni, "Hrvatska rapsodija", nastala po Krležinoj "Hrvatskoj rapsodiji" i glumačko pojačanje, Dean Krivačić
Objavljeno: 15.9.2015. 8:17:29
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Hrvatska rapsodija / hnk-zajc.hr

Druga premijera u novoj sezoni riječkog HNK Ivana pl. Zajca predstava je redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa „Hrvatska rapsodija“ nastala po motivima „Hrvatske rapsodije“ Miroslava Krleže, čija će se premijera održati u petak 18. rujna 2015. u 19.30 sati.

"Tekst Miroslava Krleže vrlo inspirativan te budi potrebu za dijalogom: dijalogom sa samim Krležinim tekstom i društvenim dijalogom. Izvorni tekst govori o putovanju hrvatske „treće klase“ za vrijeme Prvog svjetskog rata, a namjera autorskog tima bila je pronaći odgovor na pitanje tko je danas ta treća klasa", rekao je na presici povodom premijere dramaturg Milan Marković Matthis, dotaknuvši se trenutne izbjegličke krize u Europi i ljudi koji su tijekom migracija i promjena „ispali“ iz klasnog sistema.

Redatelj Sebastijan Horvat napomenuo je da su predstavu radili iz današnjeg vremena te njome pokušali razumjeti što bi se moglo dogoditi kada bi „tvrđava“ Europa zatvorivši svoja vrata onima koji dolaze, postala civilizacijski zatvor za one „unutra“. Ovo nije prvi susret slovenskog redatelja i srpskog dramaturgga s Krležom. Prošle je godine isti tim u Gavelli režirao predstavu "Hrvatski bog Mars", inspiriranu istoimenom Krležininom zborkom pripovijedaka. 

Na presici je predstavljen i novi član ansambla Hrvatske drame Dean Krivačić, koji je izuzetno ponosan što je član ovog ansambla i kazališta koji se ne boji reći “ne“ desničarskim pojavama u Hrvatskoj.

Scenografiju potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.

U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Alen Liverić, Marija Tadić i Jasmin Mekić.