27. SIJEČNJA, 17 SATI
Neobična izraelska predstava o holokaustu u Trešnji
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja u 17 sati u Gradskom kazalištu Trešnja održat će se gostovanje predstave "Otherwise / Inače", u režiji Elit Veber i produkciji Rona Saporta
Objavljeno: 25.1.2016. 6:12:44
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Inače" / kazaliste-tresnja.hr

"Inače" je neobičan kazališni komad nastao prema knjizi "Djevojčica od nekuda" Chave (Eve) Nissimov. Predstavu igra jedna glumica u pratnji lutaka i animiranih video projekcija. U pozadini se čuje Chavin glas.

Trogodišnja Eva i njezina majka bježe od skrovišta do skrovišta u Varšavi. Evin otac i ostali članovi obitelji su ili ubijeni ili nestali s vlakovima. Evu konačno donesu u vreći na nečijim leđima i predaju je kršćanima na selu. Prisiljena je ostaviti majku i "postati druga djevojčica", kršćanka. U selu ostaje dok ne napuni šest godina. Tri godine ne izlazi iz kuće u strahu da ju netko ne otkrije. Većinu vremena skriva se iza ormara i sanja bolja vremena. Kada rat završi Evina majka vraća se po nju.

Autorica romana, Chava Nissimov rođena je u Varšavi 1939. godine. Pobjegla je iz geta zajedno s majkom i knjiga priča njezinu priču. Tijekom prvog bombardiranja Varšave Eva, kao mala beba, je u skloništu u naručju svoje dadilje. U trenutku kada je majka uzme od dadilje eksplodira bomba i dadilja izgubi ruku. Tako počinje putovanje za izgubljenim zagrljajem.

Koncept i režiju predstave "Inače" potpisuje Elit Veber, umjetničko vodstvo i produkciju Rona Saporta, glumi Rotem Goldenberg, dok su za animaciju zaduženi Moran Somer i Michal Abulafia.

Gostovanje predstave omogućilo je Veleposlanstvo države Izrael. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu na broj 01/3638 556.