OD 16. SIJEČNJA "ŽIVJET ĆEMO BOLJE"
Obiteljska priča koja poput taloga kave zapinje u grlu
Predstava „Živjet ćemo bolje“ po romanu Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić bit će praizvedena u subotu, 16. siječnja, na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih
Objavljeno: 7.1.2016. 3:47:45
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Živjet ćemo bolje / zekaem.hr

Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum, ženi koja je čitav život radila za druge oduzmeš obitelj?

Smještena u vrelo, sparno mediteransko ljeto, predstava "Živjet ćemo bolje", nastala po romanu prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, donosi slojevitu priču o metamorfozama obitelji s one strane konvencija, koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki. Uspomene nadrastaju stvarnost, dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave, ova je priča opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.

Maja Hrgović za zbirku pripovijesti "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" okitila se Kiklopom, dobitnica je nagrade za novinarsku izvrsnost BIRN Journalistic Excellence Award, dramom "Prekrasne ruševine" osvojila je nagradu Marin Držić, priče su joj uvrštene u više zbornika i antologija, među ostalima i u Best European Fiction 2012, jedina je hrvatska autorica čija je priča objavljena u časopisu Granta, najutjecajnijem književnom časopisu engleskoga govornog područja...

Glume: Nataša Dangubić, Katarina Bistrović Darvaš, Neda Arnerić, Dajana Čuljak, Barbara Đurović, Milivoj Beader, Filip Nola, Petar Leventić, Stipe Kostanić, Damir Šaban i Damir Martinović Mrle.

Scenograf  je Tomislav Ćurković, a kostimograf Oliver Juralić, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, autor glazbe Damir Martinović Mrle.