OD 30. PROSINCA
"Čarobni brijeg" Thomasa Manna u ZKM-u
Korak do kraja 2015. godine, 30. prosinca, u ZKM-u će se održati posljednja ovogodišnja premijera, predstava "Čarobni brijeg" nastala po slavnom romanu Thomasa Manna i to pod redateljskom palicom Janusza Kice
Objavljeno: 27.12.2015. 7:50:47
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Čarobni brijeg / zekaem.hr

"Čarobni brijeg" Thomasa Manna nastao je u ozračju nakon Prvoga svjetskog rata, (autor ga je počeo pisati 1912., a objavio 1924. godine). U to vrijeme njemački nobelovac odbacio je konzervativne nacionalne političke stavove, okrenuvši se demokratskim uvjerenjima, što je osjetno i u romanu.

Mjesto događanja planinsko je lječilište za plućne bolesnike, zatvoreni mikrosvijet prožet ironijom prema građanskoj kulturi prijeratne Europe iz kojeg se malo tko vraća u vanjski svijet. Ishodište kompleksnog narativa o stanju tijela i duha priča je o mladom inženjeru brodogradnje Hansu Castorpu koji stigavši u mondeno lječilište u dvotjedni posjet bolesnom rođaku i sam oboli i ostaje u lječilištu sljedećih sedam godina.

Za likove zatočene u lječilištu vremenska dimenzija nestaje jer njihovi životi nisu ispunjeni događajima. Od drugih se bolesnika Castorp razlikuje jer postupno prihvaća nova saznanja – intelektualna, seksualna, medicinska i umjetnička iskustva. Okružje lječilišta pritom rastvara ideološka pitanja s početka 20. stoljeća i prokazuje društvo u njegovoj dekadenciji, obrćući sliku bolesti prema van – na bolest društva čije su vrijednosti moralno dvojbene i postupno se urušavaju.


"Der Zauberberg", film iz 1981. 

Redatelj Janusz Kica za predstavu je koristio dramatizaciju Vere Sturm i Hermanna Beila u prijevodu Lade Kaštelan, ujedno i dramaturginje predstave.

Glume Adrian Pezdirc kao Hans Castorp, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Dora Polić Vitez, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Hrvojka Begović, Maro Martinović, povratnik na kazališne daske Rene Medvešek, Slaven Španović, Milica Manojlović, Anđela Ramljak i Marija Šegvić.

Skladatelj je Wolfgang Schmidtke, scenografiju je osmislila grupa NUMEN, svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek, a kostime kreirala Doris Kristić.


SNG Ljubljana: "Čarobna gora", red. Mateja Koležnik