MALA IGRA ZA SLUŠANJE (I GLEDANJE)
Zagrebački Advent bogatiji za bežični misterij - "Hoerspiel"
Kulturna ponuda zagrebačkog Adventa ove će godine biti bogatija za bežični misterij "Hoerspiel", predstavu koja nazdravlja davnom rođenju djetešca bežičnoga - radija
Objavljeno: 26.12.2015. 9:55:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Hoerspiel / Multimedijalna koliba

Predstava Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje), Pavlice Bajsić Brazzoduro govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera.  Zadivljena, a ponekad i sumnjičava publika tih se večeri okupljala oko radija, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet.

Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “o malim ljudima unutar radijske kutije”, Hoerspiel na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba iz vremena između dva svjetska rata, ali i kasnije. Dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami "Ad Libitum", Zvonimira Bajsića i suradnika,  jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u Hoerspielu radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ante Perković, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Adventske izvedbe u Kuli Lotrščak: 23.12., srijeda, 17h, 27.12., nedjelja, 12h, 15h i 18h, 30.12., srijeda, 17h, 2.1.2016., subota, 15h, 19:30h i 21:30h (sve su izvedbe s engleskim titlovima)

Važne napomene: karte se ne naplaćuju, ali organizatori svesrdno mole za dobrovoljni prilog na kraju predstave za opstanak radiofonijskog teatra. Rezervacije su OBAVEZNE  jer je broj publike u Kuli Lotršak ograničen, učinite to na:

radiophonic.thaether@gmail.com, Nina Križan 098 1975 666 Ili na facebook event.

Na Hoerspiel možete povesti i djecu stariju od 5g.

Rene Medvešek (iz programske knjižice Ljetnih noći Teatra Exit): “S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić Brazzoduro i ansambl Hoerspiela samozatajno su, u offu zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!”

Darko Rundek (jesen 2014.): "Projekt Hoerspiel, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo."