NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA
HNK Osijek na tronu s predstavom "260 dana"
U utorak su u zagrebačkom HNK-u dodijeljene ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta, a tronom su, između ostalih, prodefilirali ekipa predstave "260 dana", Rene Medvešek, Anja Šovagović-Despot, Borko Perić
Objavljeno: 24.11.2015. 23:15:44
Izvor: kritikaz.com
Autor: Promo
260 dana / hnk-osijek.hr

Najboljom predstavom proglašena je“260 dana” HNK Osijek, Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine, a osječki HNK vraća se u grad na Dravi i s nagradom za najbolju dramatizaciju, koja je pripala Ani Prolić.

Ferenčini je nagrada za režiju iskliznula te završila u rukama Renea Medvešeka za predstavu "Kristofor Kolumbo", ZKM-a.

Najbolji glavni glumci su Borko Perić za ulogu u predstavi "Jazavac u Kerempuhu", Satiričkog kazališta Kerempuh i Anja Šovagović-Despot, nagrađena za ulogu Violet Weston u predstavi  "Kolovoz u okrugu Osage".

Nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u Sofoklovoj "Antigoni", Kazališta Ulysses i Filip Križan za ulogu Kena u predstavi "Crveno" Teatra Exit, dok su najboljim mladim glumcima proglašeni Ema Rudnički za ulogu u predstavi “Nevjerojatan događaj”, autorski projekt Ivice Boban i glumaca Kazališta Knap, te Nikola Baće za ulogu Vuke u predstavi “Dubrovačka trilogija” na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama.


"260" dana

Najboljom u najnezgrapnijoj kategoriji "za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade" proglašena je predstava “Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko. Za ulogu u toj predstavi nagrađena je i Jelena Hadži-Manev, dok je najbolju mušku ulogu u predstavama za djecu i mlade ostvario Dean Krivačić kao Vrag u predstavi “Postolar i Vrag” Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Tanji Lacko za predstavu “Kristofor Kolumbo”, a za najbolju kostimografiju Alanu Hranitelju za balet “Ana Karenjina” Baleta HNK Zagreb.

Filip Peruzović je za režiju TV filma “Trebalo bi prošetati psa” dobio nagradu za najbolju televizijsku režiju, dok je uloga u radiodrami “Marija i mornar” osigurala Nataliji Đorđević nagradu u toj konkurenciji.

Najbolji balet je “Đavo u selu” HNK Split, koji su prema koreografiji Pije i Pina Mlakara na sceni oživjeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić, a najboljom koreografijom nagrađen Leo Mujić za balet “Ana Karenjina”, HNK Zagreb, a Edina Pličanić je za ulogu naslovne junakinje osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u baletu. Tomislav Petranović, pak, proglašen je najboljim muškim baletanom za uloge Charlesa u “Alisi” i Zlatnog idola u “Bajaderi” HNK Zagreb.


"Đavo u selu"

Najbolja opera je “Mefistofele” HNK Split, a nagradu za najbolju režiju opere dobila je Dora Ruždjak Podolski za režiju opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula 28. Muzičkog biennala Zagreb. Nagrada za najbolju žensku ulogu u operi pripala je Anamariji Knego za ulogu Gospođice Jessel u operi “The turn of the screw” HNK Rijeka, a za najbolju mušku ulogu – Mefistofela u operi “Mefistofele” – Ivici Čikešu, dok je najbolji mladi operni pjevač Leon Košavić.

Nagradu za svekoliko glumačko djelovanje koju je ove godine dobio glumački doajen Božidar Boban, dok je nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje na području opere dobio dirigent i skladatelj Miro Belamarić. Od posebnih nagrada, Mariji Sekelez je pripala nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti za uspješno petnaestogodišnje ravnateljstvo Gradskim kazalištem Žar ptica.


Božidar Boban kao Admiral u predstavi "Kristofor Kolumbo" u režiji Georgija Para