"TRI SESTRE NA INSTAGRAMU" KD TRAGAČI, TEATRA MAŠINA IGRE I GK SISAK
Stiže nam omiljeni Čehov po domaće
U četvrtak 24. listopada u fotografskom studiju Omnibus u Sisku bit će premijerno izvedena predstava 'Tri sestre na Instagramu' nastala u koprodukciji Kazališne družine Tragači, Teatra Mašina igre i Gradskog kazališta Sisak – Doma Kristalna kocka vedrine
Objavljeno: 17.10.2024. 8:39:41
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"Tri sestre na Instagramu" / Promo

 

Tri sestre na Instagramu novi je autorski projekt redateljice Paole Slavice, dramaturginje Dine Vukelić te triju glumica, Ive Šimić Šakoronje (Irina), Nadije Cvitanović (Maša) i Jelene Hadži-Manev (Olga).

Tekst inspiriran motivima kanonskog djela Tri sestre A. P. Čehova premješten je iz Rusije u bezimenu provinciju današnjice koja neodoljivo podsjeća i na našu hrvatsku, posttranzicijsku stvarnost. Dokolica i sanjarenje o boljoj budućnosti u utopijskoj Moskvi u Trima sestrama na Instagramu upotpunjuju se današnjom dokolicom i sanjarenjem u virtualnim prostorima, gdje skrolajući svjedočimo utopijskim prizorima boljih života. Tako se i suvremene sestre, obasute šumom digitalnih informacija, zapitaju nad vlastitim sudbinama i pokušaju napraviti preokret u svojim monotonim životima. No hoće li im to uspjeti?

Najmlađa je od sestara Irina, pripadnica milenijalaca, koja se nađe pred prekretnicom života uoči svog tridesetog rođendana. Radeći sumoran posao na internetskom portalu za objavu osmrtnica, Irina žudi za životom nasprot tjeskobnoj svakodnevici. Maša vodi lokalnu radijsku emisiju o kulturi i društvu, no čini joj se da je njezin trud uzaludan u apatičnoj provinciji gdje se nikad ništa ne mijenja. Ipak, njezin se život naglo promijeni kada joj se pobudi interes za zelene politike i aktivizam, što je dovede do novih neočekivanih situacija. Olga, najstarija od sestara, suzdržana i usamljena nastavnica hrvatskog jezika, glava je kuće, zamjenska majčinska i očinska figura. Ona sama međutim nastoji povesti sebe u bolji život, boreći se protiv samoće i otvarajući se novim iskustvima. Sve se tri sestre Prozorove pritom koriste društvenim mrežama kao prozorom u bolje sutra i beskrajne mogućnosti, alatom koji im olakšava ali i otežava život te sredstvom koje im skreće pozornost s njihove dosadne svakodnevice na mnogo uzbudljiviji, filterima obojani, udaljeni svijet.

Tri sestre na Instagramu nastale su u koprodukciji Kazališne družine Tragači, Teatra Mašina igre i Gradskog kazališta Sisak – Doma Kristalna kocka vedrine. Predstava će se premijerno izvesti 24. i 25. listopada 2024. u 20:00 sati u fotografskom studiju Omnibus te zatim 26. listopada 2024. u 20:00 sati u Gradskom kazalištu Sisak. Datumi izvedbi su 9. studenoga i 23. studenoga, a ulaznice su dostupne na platformi Ulaznice.hr.

Glumice Iva Šimić Šakoronja, Nadia Cvitanović i Jelena Hadži-Manev, zajedno s redateljicom Paolom Slavicom i dramaturginjom i autoricom teksta Dinom Vukelić, koautorice su koncepta i suradnice na tekstu. U videoprojekcijama glume Ivan Đuričić (Andrej) i Katarina Baban (Nataša). Suradnica je za scenski pokret Selma Sauerborn, scenografiju potpisuje Ana Paulić, kostimografkinja je Danijela Gotal-Grgurač dok su glazbu skladali Toni Starešinić i Željka Veverec. Potražite Olgu, Mašu i Irinu na njihovom zajedničkom Insta profilu - @trisestree