6. DO 11. LISTOPADA, ČAKOVEC
Veliki Kritikazov vodič kroz 27. susret HC ASSITEJ
Od 6. do 11. listopada u Čakovcu će se održati 27. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, mi vam donosimo riječi ovogodišnjeg selektora Igora Tretinjaka i vodič kroz predstave
Objavljeno: 6.10.2024. 18:37:37
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Dio plakata 27. susreta HC ASSITEJ / Promo

Kako u deset predstava okupiti sva bogatstva dječjih i mladenačkih svjetova? Kako pokazati svu širinu i moć kazališta koje im se obraća i vodi dijalog s njima? Nikako. No deset predstava pred vama pokazat će barem dio tog bogatstva.

Predstave ovogodišnjeg Susreta nemaju tematsku poveznicu ili sličan izraz, ne obraćaju se ni djeci iste dobi. Zajednička im je tek različitost koja ukazuje na beskrajne mogućnosti kazališta za djecu i mlade. U danima koji slijede imat ćete priliku pogledati predstave za najmlađe i tek malo starije, za veliku djecu, mlade i ne tako mlade ljude. Scenska istraživanja koja su rasla s vlastitim predloškom i ona koja su obujmila bajke i lektire pa ih dobro prožvakala i pretvorila u nove scenske čarolije. Predstave koje su humorom omotale sjetu i nostalgiju te one koje potiho, glasnije i(li) krikom reagiraju na nepravde koje se događaju vama i nama, u vašim i našim blizinama. Vidjet ćete nimalo usamljene monodrame i moćne i urnebesne ansambl predstave, utišane i brbljave, raspjevane i razuzdane izvedbe te ogoljene i dupkom pune scenske svjetove. Uživat ćete u predstavama koje grade emociju potiho, lagano se šuljajući i pretačući sa scene u gledatelje, ali i u onima koje stvaraju neodoljiv scenski raspašoj.

Pred vama je, dakle, deset sasvim različitih predstava koje pokazuju da kazalište za djecu i mlade mora progovarati o velikim i važnim te samo naizgled nevažnim mladenačkim i dječjim temama, i to na sve moguće izvedbene načine. U toj različitosti selektirane predstave ipak imaju još jednu zajedničku točku – sve će oplemeniti gledatelje i lakoćom im se usaditi u srca, zavest će ih i zaraziti plemenitom i beskrajno vrijednom ljubavlju prema kazalištu.

Igor Tretinjak, selektor

U nastavku pogledajte program 27. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej:

Nedjelja, 6. 10. 2024.

16 sati
13th Croatia Assitej World Cooperation
Kotorski festival pozorišta za djecu, Dramski studio Prazan prostor, KC Nikola Đurković – Kotor: LAGARIJE - sat o surogatu

Ponedjeljak, 7. 10. 2024.

10 sati
UO VRUM: MIRABILIA

Plesno kazalište + Glazba uživo, bez teksta
Koncept / režija / koreografija: Sanja Tropp Frühwald
Scena: Felix Huber
Kostimi: Ana Fucijaš
Izvode: Minjeong Geosmin Yang (ples), Filip Sever (violončelo, vokal), Zvezdana Novaković (harfa, vokal, male udaraljke), Nika Bauman (flauta)
Koprodukcija: Koncertni ured Varaždin, Kliker Festival, Dschungel Beč
O predstavi: U barokno vrijeme ljudi su voljeli postavljati ormariće znatiželje: prostorije za zbirke u kojima su čuvali čudesne stvari, neobične eksponate i dragocjenosti, „mirabilia”. VRUM Performing Arts Collective stvara kabinet pun čuda, tajni i iznenađenja te poziva sve starije od dvije godine da otkriju ovaj tajanstveni svijet. Uz glazbu tog razdoblja posjetitelji uranjaju u svijet bogatih boja, opojnih detalja i plemenitih osjećaja, u kojem zaigrano istražuju fascinantna djela umjetnika Corelli, Strozzi i Pergolesi.
Uzrast: 2-6 god.
Trajanje: 45 minuta

16 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: ŠAPAT DUŠE

Redateljica: Tamara Kučinović
Scenograf: Davor Molnar
Kostimograf: Davor Molnar
Autorica lutaka: Alena Pavlović
Kostimografkinja lutaka: Alena Pavlović
Skladatelji: Ivana Đula i Luka Vrbanić
Autor video projekcija: Damir Chytil
Oblikovateljica svjetla: Tamara Kučinović
Uloge: Idris: Filip Eldan, Baka: Sunčana Zelenika Konjević, Tata, Skromno Mudar Čovjek s kozom: Nikša Eldan, Yusra, Žena s najmekšim glasnom na svijetu: Sara Ipša, Neizdrživo usamljeni čovjek, Istetovirani mangup: Marinko Leš
O predstavi: Ovo je priča o ljudima koji su preko noći izgubili svoju suštinu, zakopali je duboko u središte sebe i na nju zaboravili. Ovo je priča o ljudima kojima je naprasno oduzeto ono po čemu su oni baš oni i nitko drugi. O ljudima koju su postali ime i broj. O ljudima koji su u sekundi izgubili dom. Dom u kojem se njihova suština odražavala u njihovim postupcima, dom u kojem su bili baš ono što jesu i ništa drugo, dom u kojem je sreća bila njihov nazivnik. Ovo je priča o ljudima čiju su svrhu uništile bombe, maslinasto zeleni zrakoplovi, olovan fijuk metka posred plavetnog neba, kalašnjikov usred dnevnog boravka, metalan miris krvi u spavaćoj sobi i prašina. Hrpetine prašine. Ostaci njihovog doma. Života. Ljubavi. Nadanja. Želja. Njihove suštine. Ovo je priča o ljudima koju su morali napustit sebe. I postati Nitko. Ime i broj. Problem ljudskog društva. Nevažan podatak na papiru. Nitko. Ali ovo je zapravo, na svu sreću, priča o Idrisu, o malom dječaku s voljom bagera.
Uzrast: 11+
Trajanje: 65 minuta

Utorak, 8. 10. 2024.

11 sati
Kazalište Virovitica u suradnji s GK Joza Ivakić Vinkovci: BAJKA SVA OD ŠEĆERA

Autorica teksta i redateljica: Sara Lustig
Scenograf i oblikovatelj lutaka: Mario Tomašević
Oblikovatelj svjetla: Domagoj Garaj i Sara Lustig
Skladatelj: Vedran Gorjup
Igraju: Silvijo Švast, Monika Duvnjak, Goran Vučko, Nikola Radoš, Mateo Pšihistal
Glas pripovjedača: Draško Zidar
O predstavi: Bajka sva od šećera priča je o jednoj Crvenkapici, jednoj Baki i jednom neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više voli slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku? Kroz jednu od najpoznatijih bajki braće Grimm bavimo se važnosti negativaca u bajkama i što oni nose kroz priču. Može li Crvenkapica uopće postojati bez Zločestog Vuka pogledajte u lutkarskoj predstavi Bajka sva od šećera.
Uzrast: 6+
Trajanje: 40 minuta

16 sati
KD Pinklec & Orna Porat Theatre: DIVLJA VATRA

Autorica teksta: Mor Antar
Redatelj: Shachaf Berger
Dramaturginja: Mateja Posedi
Likovnost predstave: Nenad Kern
Autor glazbe: Bojan Miljančić
Igra: Ena Jagec
O predstavi: Divlja vatra izraelske autorice i glumice Mor Antar dirljiva je drama o odrastanju mlade djevojke u Izraelu. Djevojčica Caroline za mjesec dana puni dvanaest godina. Što je uopće posebno u tome, rekla bi. Ionako se ne može veseliti rođendanu jer je tata ne razumije, jer joj školski prijatelji spletkare iza leđa, a najgore od svega, odrasla je bez mame koju nikada nije upoznala, samo vidjela na fotografijama. Baš joj nedostaje, njezina mama. Ona bi sigurno znala kako da obuzda tu „unutarnju vatru” koja neprestano gori i zbog koje pribjegava nasilju s vršnjacima pa se poslije mora ispričavati i odlaziti u ured pedagoginje. Kako je zbog čestih sukoba ne bi izbacili iz škole, upravo joj pedagoginja Shila predloži da upiše novu aktivnost - karate. Na prvom treningu Caroline dočeka ista situacija, isto vršnjačko ruganje, ista tučnjava i napadi bez milosti. No, nisu sva djeca njezinih godina ista. Danny, tihi dječak u grupi, uspije je naučiti pravilima karatea. Jedno pravilo se posebno ističe - svaki put kada padne, mora ustati i ponovno se boriti, tako dugo dok ne ostvari zadani cilj.
Uzrast: 10+
Trajanje: 60 minuta

18 sati, Galerija Centra za kulturu Čakovec
13th Croatia Assitej World Cooperation
Projekt - EmpowerINK: Buđenje glasova mladih umjetnika

Srijeda, 9. 10. 2024.

11 sati
GKL Rijeka: BOMBONIERA VARIETE!

Autor, redatelj i skladatelj: Matija Solce
Kreator objekata i lutaka, scenograf i kostimograf: Tomas Žižka
Dramaturška suradnja: Magdalena Lupi Alvir
Oblikovatelji svjetla: Tomaš Žižka, Sanjin Seršić
Glumci i koautori izvedbenog materijala: Petra Šarac, Andrea Špindel, Tilen Kožamelj, Damir Orlić i David Petrović
O predstavi: Krhotine sjećanja na djetinjstvo glumačke ekipe predstave tvore temelj poetičnih, komičnih, grotesknih i istovremeno sentimentalnih slika u stilu predmetno-glazbenog kabareta. Svaka osobna ispovijest na duhovit se način isprepleće s poviješću Rijeke, njezinih ljudi, ulica i kulturnih ili jezičnih posebnosti. Pred gledateljem, gotovo ni iz čega – s pomoću žive glazbe, dinamičnih scenskih i svjetlosnih izmjena te profinjenih animacija – izniče glazbeno-kazališna kompozicija koja se jednako obraća mladim i odraslim gledateljima i uključuje ih u igru, nudeći im da odaberu čokoladu, s njom i novu epizodu iz života jednog od naših junaka.
Uzrast: 8+
Trajanje: 60 minuta

16 sati
DK Dubrava & Teatar Poco Loco: MALE LJUDETINE

Prema motivima istoimenog djela Zvonimira Baloga
Redateljica: Renata Carola Gatica
Dramatizacija: Dunja Fajdić i Maja Katić
Glazba: Ivana Đula i Luka Vrbanić
Koreografija: Damian Cortes Alberti
Scenografija i kostimografija: Aleksandra Vukićević
Oblikovatelj rasvjete: Alen Marin
Glume: Jakov Gavran, Maja Katić, Dean Krivačić, Zrinka Kušević, Ana Maria Štefanac
O predstavi: Znate li kako nastaje kazališna predstava? Koji je njezin najbitniji dio – tekst, glazba, režija, glumac, prostor, publika, ono nešto? Naravno da nakon ove predstave nećete dobiti odgovor na ta pitanja. Ali, doživjet ćete dekonstrukciju nastanka kazališne predstave i to u svim žanrovima, sa svim preprekama, neuspjesima i iskrama nadahnuća. I možda se na kraju i dogodi sama predstava. Ali samo – možda (to se nikada ne zna). Predstava Teatra Poco Loco i Dječjeg kazališta Dubrava igra se djelom Male ljudetine Zvonimira Baloga, viceprvaka u igrama misli i riječi. Iako je igra laka i urnebesna, „hrvatske stilske vježbetine” nose i svoju težinu. Priča koju podvrgavamo stilskim vježbama je obična priča o životu, djetinjstvu koje prekida rat. Time u našoj predstavi kazališna umjetnost postaje metafora za moć zajedništva.
Uzrast: 11+ (viši razredi osnovne škole)
Trajanje: 50 minuta

Četvrtak, 10. 10. 2024.

11 sati
GKL Split: MACA PAPUČARICA

Redateljica: Renata Carola Gatica
Autorice teksta prema motivima priče Maca Papučarica Ele Peroci: Ivana Đula i Milica Sinkauz
Kreatori glazbe: Ivana Đula i Luka Vrbanić
Asistentica režije, suradnica za scenski pokret i koreografkinja: Noemi Dessardo
Likovno oblikovanje: Alena Pavlović
Likovno oblikovanje kostima glumaca i lutaka: Sonja Obradović
Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki
Oblikovatelj tona: Franko Perić
Igraju: Sanja Vidan, Alin Antunović, Ivan Medić, Branimir Rakić, Milena Blažanović, Milana Buzolić, Justina Vojaković-Fingler i Stipe Gugić
O predstavi: Svaka je priča zapetljana na svoj način. Baš kao klupko. Neke se priče zapetljane rode, a neke se zapetljaju putem. U nekim se pričama sve otkrije na kraju. Za neke priče svi misle da ih znaju. Ovo je jedna takva. Sigurno i vi mislite da znate kakva. Ali ovo nije priča samo o Maci Papučarici. Ovo je priča i o pričanju priče, priča o neurednoj djeci i njihovim preurednim roditeljima. Ovo je i priča o igri i o jednoj maloj tajni koju samo mace znaju. A koja je to tajna i kako će se klupko ove naše priče rasplesti, doznat ćete samo ako slijedite nit.
Uzrast: 3+
Trajanje: 35 minuta

19 sati, Galerija Centra za kulturu Čakovec
Otvorenje izložbe „Sanjati kazalište-predstave nastale prema djelima Ivane Brlić Mažuranić”

20 sati
Kazalište Virovitica: SUTRA TO MOŽEŠ BITI TI

Režija, kostimografija i scenografija: Anica Tomić
Dramaturgija: Jelena Kovačić
Glazba: Nenad Kovačić
Oblikovanje svjetla i videa: Domagoj Garaj i Domagoj Mrkonjić
Glumci: Goran Vučko, Silvijo Švast, Meri Andraković, Selena Andrić, Dora Bogdanović, Mirko Ilibašić, Sara Ipša, Laura Kolesarić, Iva Slavić, Matko Trnačić, Mateja Tustanovski, Mateo Pšihistal, uz sudjelovanje Draška Zidara i Gorana Košija
O predstavi: Priča ove predstave događa se u jednom neimenovanom gradu koji bi mogao biti bilo koji grad na svijetu, ali mogao bi biti i grad u kojem živimo. Jedna maloljetnica je pretučena, dvije maloljetnice su privedene, snimka nasilja objavljena je na društvenim mrežama, policija pokušava saznati što se dogodilo, svjedoci pokušavaju naći razloge zašto nisu reagirali, stručnjaci traže uzroke, razbacuju se statistikama i nadmeću analizama, doktori pokušavaju spasiti jedan život, roditelji se pokušavaju opravdati, a javnost se pita: Tko je kriv? Društvo? Škola? Sustav? Roditelji? Mediji? Političari? Društvene mreže? Kompjuterske igrice? Lažni heroji? Krivi autoriteti? Nedostatak empatije? Kaos svakodnevice? Ili nešto sasvim drugo, nešto neimenovano, nešto zlokobno što se nalazi u svima nama? I iako na ta pitanja ne znamo odgovore, želimo o njima razgovarati, ovdje i sada, ovom predstavom, jer želimo hodati ulicama na kojima se to ne događa, plesati na tulumima na kojima se to ne događa, ići u škole u kojima se to ne događa i zapravo, raditi predstave u kojima se to ne događa.
Uzrast: 11+
Trajanje: 50 minuta

Petak, 11. 10. 2024.

11 sati
KL Zadar: ZEZOP

Tekst i režija: Ana Prolić
Scenski pokret: Damir Klemenić
Glazba: Mate Matišić
Kostimografija: Anita Goreta
Scenografija: Robert Košta
Oblikovanje svjetla: Frane Papić
Oblikovanje tona: Mate Petričević
Igraju: Irena Bausović Tomljanović / Sanja Grgina, Lino Brozić, Ana Cmrečnjak, Davor Tarbuk / Juraj Aras
O predstavi: Na dramaturški zanimljiv način, zEzop isprepliće jedanaest Ezopovih basni, igrajući se, pri tome, sa samom idejom izvedbe. Poruke i pouke Ezopovih basni ostaju iste, iako neke od njih doživljavaju svojevrsni preokret koji proizlazi iz izvedbenog koncepta. Tako Cvrčak i Mrav pronalaze zajednički jezik, Jelen koji je zbog svojih velikih rogova stradao od Lava, ipak biva spašen, Lisica i Roda nadmudruju jedna drugu do trenutka pomirbe, Vuk uspijeva razdvojiti, ali ne i pojesti nerazdvojne bikove, a vučji se čopor bori za pravednu provedbu zakona. Okvir cijele predstave čini utrka Kornjače i Zeca koja završava pobjedom uporne i strpljive Kornjače.
Uzrast: 6+
Trajanje: 45 minuta

16 sati
Mali teatar u koprodukciji s Teatrom 002.: JONATHAN

Inspirirano romanom Galeb Jonathan Livingston Richarda Bacha
Tekst: Igor Baksa
Režija: Davor Dokleja
Glazba: ansambl predstave i Igor Baksa
Vizualni identitet predstave: Bruno Kontrec
Grafičko oblikovanje: Mario Jakšić
Igraju: Aleksandar Filo, Mario Jakšić i Bruno Kontrec
O predstavi: Jeste li čitali Galeba Jonathana Livingstona? Čitate li knjige uopće? Tri junaka ove predstave različito se sjećaju priče koja ih nekad inspirirala. Kroz snažnu glazbu rock benda i osobnu transformaciju, razigravaju teme koje se kriju među koricama Bachovog Galeba. Uvijek aktualne, a danas, kad nam umjetna inteligencija kljuca na vrat, možda više nego ikad. Što je sloboda, gdje se skriva sreća, koja je najbrža stvar na svijetu? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja skrivaju se u predstavi o samoaktualizaciji i pronalaženju vlastitog identiteta. Nadamo se da će „Jonathan” poslužiti kao podrška generaciji djece i mladih u potrazi za svojim mjestom pod nebeskim svodom društvenih očekivanja.
Uzrast: 10+
Trajanje: 50 minuta