3. SLAVONSKI KAFE, OBRAZLOŽENJE NAGRADA
Na krilima odlične glumačke igre i suigre
U Virovitici je od 3. do 7. srpnja održan 3. Slavonski KaFe, a mi vam donosimo obrazloženje nagrada peteročlanog žirija
Objavljeno: 8.7.2024. 12:53:05
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Krivi Billy iz Inishmaana" / Saša Pjanić

 

Žiri 3. Slavonskog KaFea u sastavu Tamara Džebić Šaljan, Marina Mađarević, Anđela Vidović, Dubravko Martić i Igor Tretinjak, najboljom predstavom u cjelini proglasio je predstavu nastalu u koprodukciji Kazališta Virovitica i GDK Gavella, Krivi Billy iz Inishmaana. U nastavku vam donosimo obrazloženje svih nagrada:

 

  • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini

predstavi Krivi Billy iz Inishmaana Kazališta Virovitica i GDK Gavella

Predstava Krivi Billy iz Inishmaana topla je, emocijama nabijena, ali ne i prebijena, predstava o ljubavi i usamljenosti te životu u malom mjestu s pogledom prema daljinama. Kao i sva slična mjesta, i Inishmaan čine ljudi, odnosno galerija izuzetno zanimljivih likova – od naslovnog „krivog“ Billyja preko zavodnica i lokalnih galebova, muljatora i malomještanskih moćnika do redikula. Ta širina karaktera omogućila je glumcima da se razigraju, što su oni u velikoj mjeri prihvatili, oblikujući cijelu nisku odličnih i pamtljivih uloga koje je redatelj Dražen Ferenčina fino vodio kroz igru i suigru, pažljivo oblikujući ritam na mikro i makro planu. Autentičnom ambijentu pridonijela je scena Marite Ćopo i Dražena Ferenčine koja je efektno razbila plošnost nekolicinom planova te je minimalizam mizanscenskih pokreta pretvorila u dinamičnu igru. Zaokruženo, predstava Krivi Billy iz Inishmaana izuzetno je kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove koji nam putem postaju neopisivo bliski i koji se lakoćom podvlače pod kožu i uranjaju u misli. 

Olginu kritiku predstave pročitajte ovdje, a Anđelinu ovdje

  • Nagrada za najboljeg glumca

Drašku Zidaru i Svenu Šestaku za uloge Eileen i Kate Osbourne u predstavi Krivi Billy iz Inishmaana

Motor koji nosi predstavu Krivi Billy iz Inishmaana jake su glumačke role, od Gorana Vučka koji dosljedno, čvrsto i jasno oblikuje naslovnog krivog Billyja do Nele Kocsis kao beskrajno duhovite bakice Mammy. Ipak, na pijedestalu te jake glumačke predstave dvije su bakice – Eileen i Kate Osbourne, koje su nevjerojatno uvjerljivo, dramaturški jasno, a scenski i glumački apsolutno neodoljivo oblikovali Draško Zidar i Sven Šestak, savršeno se nadopunjujući i gradeći lik(ove) u izuzetno uigranoj suigri.

Zidar i Šestak oblikovali su bakice, odnosno Billyjeve tete, bez ikakvog proklizavanja u karikaturu, tom čvrstoćom i ozbiljnošću stvorivši beskrajno duhovite likove. Na njihovim su se moćnim (a) nejakim plećima lomile sve brige njihovog voljenog Billyja, dok su u isto vrijeme beskrajno duhovito žarile i palile bombonskim biznisom maloga mjesta. Te dvije strane bakica Zidar i Šestak odlično su upisali u lica kamena i stamena, na trenutke ironična i sarkastična, iza čije fasade bukti ultimativna majčinska ljubav dviju teta koje to nisu.  

  • Nagrada za najbolju glumicu

Neli Kocsis za ulogu Mammy O'Dougal u predstavi Krivi Billy iz Inishmaana

Pojavila se na sceni u pola predstave, polako se dovukla do svoje pozicije, zavalila u kolica, sitna, malena, pogrbljena, s čarapama koje vise na tankim nožicama. I u potpunosti nas osvojila nevjerojatnom transformacijom u kojoj se nije prepustila stereotipizaciji ili pretjeranoj karikaturi, niti se zadovoljila prvoloptaškim osmijesima. Umjesto toga, minucioznim je dubinskim uronom u lik Mammy O'Dougal sporednu ulogu pretočila u neodoljivu minijaturu, ponovo potvrdivši da nam svaka uloga daje onoliko koliko (se) mi dajemo njoj. Samim time, sa zadovoljstvom dajemo ovu nagradu neprepoznatljivoj i neodoljivoj bakici Neli Kocsis.

  • Nagrada za najboljeg glumca/glumicu do 30 godina

Gordanu Marijanoviću za ulogu Matije u predstavi Mendolena i Matija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

Nagradu za najboljeg mladog glumca dodjeljujemo mladom, no silno iskusnom glumcu koji na sceni svojom fizičkom pojavom, izuzetnom neverbalnom igrom i vrsnom animacijom magnetski privlači pogled gledatelja. U ovoj predstavi u velikoj je mjeri odbacio spomenute adute, oslonivši se na verbalni sloj, čime je proširio vlastite scenske adute na odličnu suigru i dijalog s partnericom Aretom Ćurković, ali i s mladim publikama. Par dana udaljen od 30-og rođendana, nalazeći se na ivici između glumačke mladosti i zrelosti, Marijanović, tako, zaokružuje svoje mlađahne glumačke dane kao cjelovit glumac koji ne poznaje scenske prepreke i granice.

  • Posebna nagrada za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni

Mateji Marušić i Vedranu Dakiću u predstavi Tražim razlog braka GK Joza Ivakić Vinkovci

U fokusu festivala u cjelini bili su glumci koji su svojom izuzetnom igrom i suigrom nosili predstave. Zbog toga smo i posebnu nagradu odlučili dati njima, usmjerivši se prema suigri i partnerstvu kao ključu igre.

Predstava Tražim razlog braka ogoljena je do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca Mateje Marušić i Vedrana Dakića. Verbalnim, fizičkim i plesnim igrama i suigrama oni lakoćom grade pa ruše odnose supružnika, po potrebi se pretačući u ljubavnike. Time efektno brišu granice između likova koje tumače, no u isto vrijeme ne uspijevajući preći nevidljive, a čvrste granice koje je među supružnicima sazidao potrošeni brak. Marušić i Dakić zaveli su nas stalnim promjenama unutar sebe samih i u odnosu na partnera, fino gradeći dinamiku igre i poigravajući se njome te pruživši gledateljima 70-ak minuta izuzetno zanimljive bračno-scenske igre.