ODRŽIVOST KAO BUDUĆNOST KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE
Prijavite se na rezidencijalni program „Next generation“ u Novom Sadu
Assitej Srbija i Od malih nog(u) pozivaju mlade umjetnike/ce, kazališne radnike/ce i sve one koji rade s djecom i za djecu, da se prijave za ovogodišnju rezidenciju „Next generation“, koja će biti održana od 14. do 20. studenog u Novom Sadu
Objavljeno: 4.17.2023 10:16:07 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Next generation, open call / OMN

 

Rezidencijalni program, koji će se u Novom Sadu održati od 14. do 20. studenog uvod je u Svjetsku konferenciju kazališta za djecu i mlade „Prekretnica“, čiji će domaćini ove godine biti Beograd i Novi Sad od 20. do 24. studenog.

„Next Generation“ je Assitejeva inicijativa osmišljena da podrži umjetničku i kulturnu razmjenu i suradnju između međunarodnih umjetnika mlađih od 36 godina, čiji je rad usmjeren prema kazalištu za djecu i mlade.

Prijave su otvorene do 25. travnja za stvaratelje i stvarateljice iz cijelog svijeta, a za sudjelovanje u rezidenciji bit će odabrano 13 sudionika i sudionica.

Tema ovogodišnjeg programa je održivost.

Održiva umjetnost se može definirati kao pronalaženje novih kreativnih načina da se stvori umjetnost koja može koristiti životnoj sredini, bilo korištenjem pristupačnih i prirodnih materijala ili inspiriranjem društvene svijesti o gorućim temama. Kad govorimo o ekološki svjesnom procesu rada, nije dovoljno govoriti samo o materijalima, temama i zagovaranju. Neophodno je govoriti o odnosima među ljudima u procesu, vremenu i načinu komunikacije; drugim riječima, o mentalnom zdravlju radnog procesa.

„Next generation“ rezidencijalni program nudi:

- šest dana radionica na temu održivosti

- gledanje djela za djecu i mlade nastalih u Srbiji

- diskusije i razmjenu mišljenja

- umrežavanje s kazališnim praktičarima/kama iz cijelog sveta

- upoznavanje s Assitej „Next Generation“ mrežom i njenim alumnistima

Regionalna platforma Od malih nog(u) i Assitej Srbija, odabranim će sudionicima/ama osigurati šest noćenja (14.-20. studenog), hranu i moderatore programa. 

Prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom programu „Next Generation“ podnose se putem LINKA.

Kandidati i kandidatkinje koji prođu selekciju bit će obavješteni o preliminarnim rezultatima do 10. svibnja, a konačni rezultati selekcije bit će objavljeni najkasnije do 15. svibnja na službenim stranicama Asitež Srbija, ASSITEJ International i platforme Od malih nog(u).

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave