ŽIRI JE REKAO SVOJE
"Greška" na tronu 30. Kotorskog festivala
U utorak 12.7. završio je 30. Kotorski festival pozorišta za djecu, o kojemu ćete čitati u danima koji slijede, a zasad vam donosimo odluke o nagradama stručnog žirija u sastavu Anđelka Nikolić, predsjednica, Dejan Đonović i Igor Tretinjak
Objavljeno: 13.7.2022. 14:33:17
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Error 404" / Promo

 

Prije odluka stručnog žirija dodijeljene su nagrade žirija grada Kotora i ona najvažnija – dječjeg žirija. Oba žirija su, nakon dugog i pažljivog gledanja i razmišljanja na tron stavile predstavu Negdje drugdje Lutkovnog gledališča Ljubljana (Igorovu raniju kritiku predstave pročitajte ovdje). A sad riječ prepuštamo stručnom žiriju:

 

ODLUKE O NAGRADAMA STRUČNOG ŽIRIJA 30. KPDF-a

  • Nagrada za istraživanje scenskog jezika.

Osim pitanja zašto, u kazalištu su jednako važna pitanja što i kako. Impresivno je kad se sadržaj i forma povežu i usklade do te mjere da nam djeluje naprirodnije, a u isto vrijeme najuzbudljivije, priču o dječaku koji ostaje bez sluha ispričati uz pomoć ruku, a slojeve sjećanja i trauma jedne djevojčice pisati i brisati na čudesnoj školskoj ploči. U saradnji sa posvećenim glumcima Pozorišta za decu Kragujevac i Lutkovnog gledališča iz Ljubljane, redatelj Tin Grabnar nas je na ovom festivalu podsjetio na značaj produbljivanja postojećih i otkrivanja novih mogućnosti, i zato ga nagrađujemo  autorskom nagradom za istraživanje scenskog jezika u predstavama Tihi dečak i Negdje drugdje.

 

  • Nagrada za najbolju originalnu muziku

Čudna i jeziva priča čuvenog pisca ispričana nam je jezikom tijela. Opčinila nas je i oplemenila, zahvaljujući, u velikoj mjeri, izvanrednoj muzici Tibora Derija, u predstavi Crvene cipelice Merlin Teatra za djecu i mlade iz Temišvara.

  • Nagrada za koreografiju

Scenski pokret u teatru za djecu značajan je kao sredstvo komunikacije jer nas podsjeća da se u svijetu oko nas u riječima često krije laž, a o ljudima možemo saznati više na osnovu toga koliko su brzi i spori, koliko su uspravni ili nahereni, koliko su usklađeni ili štrše, koliko ih vodi glava, srce, ruke, noge, stopala, ili nešto što im je dato ili nametnuto.  Različita lica plesa i čovjeka – kao bića koje pleše  – raskošno talentirano, a opet svedeno na nužno i neophodno, zanosno, a jasno, predstavlja nam koreografija Tunde Bačo u predstavi Crvene cipelice.

  • Nagrade za izvedbu

U nekim kazalištima se često samo sjedi i pijucka – kava, čaj ili čak neka pića koja uopće u ovakvim prilikama nije primjereno spomenuti. Ali neki su glumci toliko talentirani da u njihovim rukama i same šalice, čaše i flaše i drugi predmeti na kraju proglume i podsjete nas da život zaista čine male stvari koje, kao što kaže i moto ovogodišnjeg festivala, mogu govoriti o velikim temama, kao što su važni životni izbori i obiteljski sukobi koji ih ponekad prate. Za izvedbu punu vještine, dovitljivosti, humora, topline i mašte, nagrađujemo Irenu Bausović Tomljanović i Dominika Karakašića, glumačko-lutkarski duo koji nosi predstavu Caffe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar.

Više puta tokom ovog festivala dogodila nam se čista magija. Jednu večer otkrili smo izvođače koje kad jednom počneš gledati, ne možeš skinuti oči s njih, a kada čuješ njihove glasove, ne možeš ih prestati slušati i nikako ne možeš pogoditi je li riječ o pjevačima ili plesačima ili oni sve to samo glume. Za kolektivnu izvedbu dodeljujemo nagradu glumačkom ansamblu pozorišta koje nema slučajno čarobnjački naziv: Merlin teatru za djecu i mlade iz Temišvara za izvođenje predstave Crvene cipelice.

 

U svjetskoj literaturi postoje likovi koji su nadrasli djela u okviru kojih su napisani. Lik koji već skoro stoljećima predstavlja simbol potlačenosti i patnje uspjeva da nam predstavi živo, savremeno, kompleksno, višedimenzionalno, i osim vrhunskog estetskog doživljaja, doprinosi borbi za spas svih današnjih djevojčica sa šibicama – glumica Kristina Savkov, u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih, Novi Sad.

  • Nagrada za režiju

Režija u suvremenom teatru predstavlja pravo na izbor: teme, teksta, načina, sredstava, suradnika, nerijetko i produkcijskog modela. Podrazumijeva znanje, maštu, ambiciju, talent, kreativnost, istraživački duh. Mi smatramo da nosi i odgovornost da se o svijetu progovori bez laži i idealizacija, bez izbjegavanja teških pitanja, ali antidepresivno, s prijedlogom kako on može postati bolje mesto za sve, a naročito za najmlađe. Zato nagradu za režiju predstave koja oličava najveći sklad svih ovih vrijednosti zaslužuju: Hulio Galo i Wagner Galo, autori predstave Error 404.

  • Nagrada za najbolju predstavu

Tekovine tradicionalnog lutkarstva uspješno kombinira s jezikom suvremenih medija, bliskom generaciji današnje djece i mladih. Ozbiljan i složen problem predstavlja neuvijeno i neublaženo, ali ipak duhovito i prijemčivo, a poentira jasno, i s nedvosmislenom nadom – da je moguće, i realno, izbaviti se iz zamke ovisnosti o tehnologiji – možda baš uz pomoć kazališta. Zato i je, po našem izboru, najbolja na 30. izdanju Kotorskog festivala pozorišta za djecu, predstava koja grešku ima samo u nazivu:  Error 404 družine Krpeni anđeli iz Španije (razgovor Katarine Koege s Wagnerom Gallom pročitajte ovdje).